Diefstal? Waarom de erfbelasting omhoog kan

Het is misschien wel de meest gehate belasting: de erfbelasting. Want: als je al je hele leven belasting hebt betaald, waarom moet er dan NOG meer geld naar de fiscus als je na je dood je opgebouwde vermogen of je bedrijf wil doorgeven aan je kinderen? En toch pleit journalist Jesse Frederik voor een hogere erfbelasting. Een erfenis is namelijk geld dat komt aanwaaien.

Eerder vandaag zette Jesse Frederik z’n betoog ook uiteen in een artikel voor De Correspondent.

 1. 3

  Nou, via erfenis kun je ook via notaris voor successierechten vaststellen. Belastingvrij erven. Dat heb ik ook van mijn vader gehad in 2006. Het is verstandigste die er is waar je kinderen als belastingvrije recht kunt erven.

 2. 4

  Ik sta er wat dubbel tegenover. Het geërfde geld heb ik indertijd meteen in het geërfde huis kunnen steken, maar omdat de fiscus ook zijn deel wilde hebben, heb ik het niet helemaal af kunnen maken en zit ik met een hypotheek in een onaf pand. Dus op zijn minst een progressief stelsel, als het even kan. De serieuze familiekapitalen lijken mij sowieso fiscus-proof.

 3. 6

  @5: Juist als er niet zo heel veel te erven valt, kan men het doorgaans goed gebruiken. Zo groot is die vrijstelling voor kinderen niet. Ik heb het bijvoorbeeld -door werklieden uit de regio in te huren- direct in de lokale economie gestopt. Dat is wat anders dan weer een generatie die het oppot.

 4. 7

  [ De overledene heeft tijdens zijn leven al genoeg belasting afgedragen, waarom zou hij na zijn dood nog eens moeten betalen?]

  Alsof opa daar last van heeft als hij dood is, hij merkt er niks van, het is dan ook geklaag van de achterblijvers.
  Als de belasting op grote erfenissen inderdaad naar 60% zou gaan is het interessant te zien wat de erflaters dan bij leven met dat geld gaan doen. Uitgeven? Aan goede doelen schenken?

 5. 8

  @6: hoe groot denk je dat de gemiddelde erfenis per kind is? (er zijn vaak meerdere kinderen, want kleinkinderen tellen ook mee)

  ik kan mij goed voorstellen dat de meerderheid van de (klein)kinderen uberhaupt geen erfbelasting betaalt vanwege de 20k vrije voet. individuele gevallen waar door een samenloop van omstandigheden – enig kind, geen andere erven – een (klein)kind wel erfbelasting moet betalen voor het stuk wat boven de vrije voet zit, mogen geen argument zijn om het stelsel te wijzigen.

  belastingen zijn soms oneerlijk, maar het inbouwen van uitzonderingen voor individuele gevallen maakt het stelsel hooguit complexer.

  Ik heb het bijvoorbeeld -door werklieden uit de regio in te huren- direct in de lokale economie gestopt. Dat is wat anders dan weer een generatie die het oppot.

  Tsja, ik vind ook dat ik mijn inkomen nuttiger besteed dan mijn buurman. De “lokale economie stimuleren” is toch een extreem subjectief criterium voor het wel of niet betalen van belasting? Daarnaast zit er al een belasting op “oppotten”: VRB.

 6. 9

  Het is niet verbazingwekkend, als je als Amerikaanse via volle verzekeringen kunt krijgen als je partner te komen overlijden is, raar maar waar. Die soort verzekeringen is misplaatste erfgoed die er ooit is in USA. Belastingvrij??

  In Nederland krijg je alleen van de erfenis/pensioen van je partner die komt te overlijden, dan geldt het helaas naar verrekte erfbelasting. Ik geloof dat de successierechten vanaf 2010 vervallen zodat de erfbelastingen als leedvermakige geldrovers zijn geworden.

  Stel, als je toevallig 1 miljoen euro had gewonnen van bv Staatsloterij, betekent niet echt belastingvrij waar je wel eronder kon lezen in elke reclame en of pamfletten buiten. Bv als je dit jaar 2018 miljoen euro wint, is het tijdelijk belastingvrij, maar let wel naar hoe hoog je vermogen wel hebt van salarisjaar, pensioenopbouwgeld en je bezittingen ( bv je huis en of auto) in 2018 inclusief de gewonnen prijs. Dan moet je wel oppassen aan wat je toch wilt uitgeven ( vermogen bijv vakantiehuis in buitenland ) en of nieuwe huis kopen. Dan gaat de rente minder. Het verstandigste is ook altijd waar je echt op moet letten aan uitgaven. Zet de geld gewoon 1e of 2 e jaar op de bank, daar kun je gebruik van de rente leven.

 7. 10

  Erfenis komt aanwaaien? Als iemand zijn hele leven keihard heeft gewerkt in het familiebedrijf van de erflater en daar alle belastingen aan heeft meebetaalt lijkt me dit meer een kwestie van opbouwen, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren