De vrouw met de baard, en het is geen kermisattractie.

Vroeger gingen we naar de kermis, nu kijken we naar het Songfestival. En al is het voor Conchita Wurst een serieuze zaak, voor de meeste Europeanen blijft het lachen, gieren, brullen. Of afkeer, want een vrouw met een baard past niet ons schoonheidsideaal.

Dat weet de Britse Harnaam Kaur ondertussen ook. Zij lijdt aan het Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) met overmatige haargroei als resultaat. Na jarenlange automutilatie, pesterijen en dagelijkse scheerbeurten besloot zij het haar te laten groeien. En heeft inmiddels een baard en borsthaar.
Ze heeft zich laten dopen als Sikh, de godsdienst die verbied om lichaamshaar te verwijderen.

 1. 1

  Er is natuurlijk wel een verschil tussen een mevrouw met een fysieke aandoening die (teveel) haargroei veroorzaakt, of een meneer die doet alsof ‘ie een mevrouw is.

  Tom Neuwirth is op z’n best een echte transgender, op z’n slechts een kwasi-artistieke aandachtstrekker. Zou ook geen probleem moeten zijn, maar het is toch wel even iets anders.

  En zo betrappen we Sargasso alweer op slordige journalistiek…..

 2. 7

  @1: Oorzaak of aanleiding bij Wurst en Kaur is idd appels en peren vergelijken. Dat is hier niet het punt, of althans mijn punt. Beide mensen putten kracht uit het hebben van lichaamshaar. En gaan in tegen de schoonheidsmoraal. Met verschillende motieven en daarom juist heel interessant om naast elkaar te zetten.
  Kaur heeft verschrikkelijke jaren achter de rug. Wurst zou wellicht het festival niet gewonnen hebben zonder baard.

 3. 8

  @7

  Beide mensen putten kracht uit het hebben van lichaamshaar.

  Wat ben jij? Ik ben een baard! Een krachtige baard!

 4. 11

  @6 Flauw hoor. Jij weet ook best dat ze daar niet gewoon zichzelf stonden te wezen, maar een homofoob, militair-expansionistisch land komen vertegenwoordigen met een hypocriet liedje over ‘love and peace’. Snap je het verschil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren