Khodorkovsky, Lenin en de Paus in 2007

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Financial Times is de ‘Spits’ of ‘Metro’ van de jet-set, als ze de krant al niet in de vertrekhal uitdelen, dan kun je er zeker van zijn dat alsnog een stewardess je er eentje in je maag splitst

Deze is al een paar dagen oud, maar bevat een zeer interessante column van de hand van Mark Medish. Over Poetin, Politkovskaya, Pushkin en de Paus… (via Robert Amsterdam)

Again, Russia is waiting for Godunov

By Mark Medish

Russia has entered its political season a little early. Although elections are more than a year away, Russians talk seriously about “the 2008 question”. This question refers to who will succeed President Vladimir Putin, who is constitutionally barred from a third consecutive term. Kremlin succession has been a vexing issue for Russia for centuries, partly because institutions and the rule of law are weak. Will Russia remain trapped by its troubled history?

After its first dynasty died out in 1598, Russia was plunged into a succession crisis. Speculation centred on Boris Godunov, who had been chief minister to his brother-in-law Tsar Fyodor, son of Ivan the Terrible. Godunov had killed the only male heir, Ivan’s son Dmitry. Russia’s bard Alexander Pushkin wrote about this historic drama. The play and its author were viewed with official suspicion when it was first performed in the 1830s. Who knows what would happen if Pushkin published his play today, especially in the wake of mysterious poisonings.

Lees het volledige artikel bij de Financial Times

The writer is vice-president of the Carnegie Endowment for International Peace. He served on the US National Security Council as senior director for Russian, Ukrainian and Eurasian Affairs

Reacties (6)

#1 Stijn

(Nog maar net bijgekomen van het lachen)

Putin als de man die het grote schisma gaat beëindigen?? Fantasie kan Medish in ieder geval niet ontzegd worden…

Poetin heeft veel macht, maar hierover heeft hij geen bal te vertellen: Dat is een kwestie die patriarch Aleksi II van Moskou en paus Benedictus XVI moeten oplossen. Of hun opvolgers natuurlijk, want het ziet er vooralsnog niet naar uit dat het deze twee gaat lukken.

Maar Poetin…

*grinnikt nog even verder*

  • Volgende discussie
#2 Olaf Koens

* grinnikt nog verder * denk je in dat er bulldozers op het Rode Plein staan die Lenin aan de kant schoffelen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Freek

Wat een waardeloze column om ons onder de aandacht te brengen. De scheiding tussen de oosters-orthodoxe kerken en de katholieke kerk als reden waarom de ontwikkeling in Rusland is achtergebleven? En een bezoek van de paus om het op te lossen? Kom op zeg…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Nicolai

Zeker, zowel het schisma tussen katholicisme en orthodoxie, als de iconenstrijd enige tijd later worden gezien als DE oorzaak waardoor Rusland niet heeft kunnen aanhaken bij de Europese welvaart en eigenlijk altijd periferische invloed is gebleven: het leidde tot continue machtstrijd en gebrek aan binding met Europese vorstenhuizen die zo nu en dan orde op zaken konden stellen bij opvolgingsperikelen.

Het communisme is een schisma tussen dit religieuze verleden en de kapitalistische weg die het land nu bewandelt. Waar Rusland behoefte aan heeft is sterk leiderschap die een stabiel machtscentrum garandeerd. Met Putin en met hedendaagse communicatie- en transportmiddelen is het land regeerbaar te worden, om uit de huidige beschavingsstaat op te klimmen zijn mafiose praktijken blijkbaar nodig, de Europese naties hebben die weg ook nodig gehad. Rusland heeft nog 200 jaar in te halen…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Michel

Het zal me niks verbazen als die Carnegie Endowment for peace geld heeft ontvangen van Khodorkovsky in het verleden. Net zoals Bolkenstein laatst liep te blaten over al het onrecht dat Michael is aangedaan terwijl die zelf op de loonlijst stond van Menatep het toenmalige bedrijf van Michael K. Blaat!
.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mescaline

Wat iedereen hiervoor zegt. En wat een stom stuk van die Medish.

Boeiender en veel moeilijker te begrijpen is de eerste alinea van Nicolai. Hoe de orthodoxie (achterlijker t.o.v. katholicisme?) een rem is geweest op de ontwikkeling van Rusland blijft mistig als je niet tenminste ook de werking van minstens drie andere factoren noemt: tsaarbewind, slavernij/horigheid/grootgrondbezit en in de hogere standen het innige contact met de toenmalige Europese cultuur via de Franse taal.

  • Vorige discussie