Kapotgeorganiseerd

OPINIE - We moeten het dan toch maar eens over Rotterdam hebben. Over Jan-met-de-Jatjes bijvoorbeeld, en de Pluk-je-kaal-straat. Kijk, dattu ‘t effe weet: Rotterdammers geven dus bijnamen aan straten en gebouwen. Gewoon, van die dingen die spontaan ontstaan, in de volksmond zoals dat dan heet. Jan-met-de-Jatjes, dat is het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine ter nagedachtenis aan het bombardement van 1940. Een erg geliefd beeld in onze stad, en blijft ‘r goffedomme met je klauwe vanaf, maar toch is het Jan-met-de-Jatjes. En de Pluk-je-kaalstraat is de Puntegaalstraat, waar ooit het belastingkantoor stond. En zo ken ik nog wel effe doorgaan hoor!

Maar de lol is er al een tijdje vanaf. De gemeente Rotterdam heeft in haar wijsheid besloten dat we bijnamen voortaan gaan organiseren. Zo wordt alles mooi gladgestreken en van alle volkse humor ontdaan, en zo heet deErasmusbrug dus ook De Zwaan. Ik geloof dat dat het resultaat was van een prijsvraag. De stad vond dat vrolijker klinken dan De Erectie van Peper (oud-burgemeester Bram Peper) of De Wipkip. Want denk nou niet dat de gemeente kan voorkomen dat Rotterdammers tòch bijnamen bedenken die minder vleiend zijn.

Nederlandse bestuurders hebben de neiging om alle spontaneïteit de kop in te drukken, om het allemaal in ‘goede’ banen te leiden. Het zijn eigenlijk control freaks. We moeten koste wat kost zien te voorkomen dat er iets negatiefs boven komt drijven. Dat moeten we niet willen met z’n allen! Voor je het weet is er iemand beledigd en dat – weten we allemaal – gebeurt nogal snel in Nederland.

Als een lied voor de troonswisseling spontaan ontstaat, dan wordt de Kroonprins ineens een slipje van Marlies en de bips van Doutzen Kroes genoemd en zien wij rijen ondenkbaar ijzige ouderlingen als booze fluimen aan den einder staan. Dat kan zomaar niet! Urk zou zich afscheiden. Maar als je het overlaat aan het Mannenkoor uit diezelfde gemeente, dan wordt het weer zo’n toestand met de Heere Heere wiens genadige hand de nieuwe Vorst enzovoorts. En scheidt Amsterdam zich af.

Ik zou daar als Rotterdammer geen traan om laten, dat spreekt voor zich, maar zo ontstaan dus debacles als Ewbank’s Koningslied. Niemand is er blij mee. De ouderlingen vinden het maar niets dat het Vorstelijk Paar met je en jij wordt aangesproken, en dat je welkom bent tot welke God je ook moge bidden (Refdag, niet op zondag). De *kuch* elite vindt het maar niets omdat het voornamelijk kreupel geschreven commerciële bagger is. En zelfshet gepeupel roert zich.

Als het Nationaal Comité Inhuldiging zich er niet mee had bemoeid, dan hadden we gewoon allemaal een liedje gevonden dat we lekker vinden op zo’n dag. In Urk de Heere Heere, in Amsterdam de bips van Doutzen Kroes en voor deze republikein is er nog wel wat uit de oude doos. Durf eens iets niet te organiseren!

Reacties (7)

#1 Aesir

“dan wordt de Kroonprins ineens een slipje van Marlies ende bips van Doutzen Kroes genoemd …. Maar als je het overlaat aan het Mannenkoor uit diezelfde gemeente, dan wordt het weer zo’n toestand met de Heere Heere wiens genadige hand de nieuwe Vorst enzovoorts. ”

Beiden zijn imo alsnog betere opties dan dat gedrocht van een Koningslied van Ewbank.

 • Volgende discussie
#2 HansR

Durf eens iets niet te organiseren!

Onmogelijk, controle is de hoeksteen van de samenleving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Aesir

@HansR
“Onmogelijk, controle is de hoeksteen van de samenleving.”

Hoe verhoudt dat zich tot kapitalisme?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Men zou er anarchistische neigingen van krijgen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 HansR

@3: Wat heeft kapitalisme er mee te maken? Niets dus. Je bedoelt waarschijnlijk liberalisme oid. Dat heeft er dus alles mee te maken in die zin dat elke ideologie over vrijheid of iets dergelijks niets meer is dan dat: een ideologie. Elke samenleving bestaat bij controle van de bovenlaag van de onderlaag. Punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Olav

Ik dacht: een stukje over bijnamen in Rotterdam, grappig, dat ga ik eens lezen. Blijkt het uiteindelijk toch weer over dat koningslied te gaan. Bait and switch, noemen ze dat. Het is de waan van de week zeker?

En mevrouw D. Kroes heeft helemaal geen bips.

Non-issue.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 dutchresearcher

Zeg ‘nee!’ tegen de teloorgang van Nederland. Er is een petitie opgestart voor het scheppen van duurzame banen en waarbij het opzetten van een stabiele, duurzame Nederlandse economie centraal staat. Van grote internationale bedrijven hoeven we nu niets te verwachten en straks heeft niemand meer een baan. De overheid moet de aanzet geven en de regie nemen, het bedrijfsleven en de Ned. burger moet het verder uitbouwen. Teken ook!

http://petities.nl/petitie/het-scheppen-van-heel-veel-extra-duurzame-zinvolle-banen-is-de-enige-oplossing

Ik weet dat het kan zijn dat deze reactie niet wordt geplaatst. Anderzijds: hoe breng ik anders een goede zaak voor het voetlicht?

 • Vorige discussie