Kalou niet mee naar WK

Naar het zich nu laat aanzien gaat Salamon Kalou niet mee naar het WK als speler van het Nederlands Elftal. Minister Verdonk houdt vast aan twee eisen: ten eerste het inburgerings-examen en taaltoets halen, ten tweede moet Kalou zich “blijvend” in Nederland vestigen.

Ze maakt dus geen gebruik van de mogelijkheid die zij als Minister heeft om in uitzonderlijke gevallen van deze eisen af te wijken. Ze houdt zich in principe aan de wet. De eerste eis is nog wel iets voor te zeggen. IJzeren Rita wil graag één lijn trekken voor alle burgers. De tweede is echter onzinnig. Als de Minister ook maar iets van voetbal weet moet ook zij beseffen dat Nederland nu eenmaal een sportief doorvoerstation is. De grote voetballers vertrekken bijna altijd naar het buitenland. En wie is er mee gediend als hij hier dan moet blijven en niet verder kan groeien als voetballer?

Eerder schreef ik: ze houdt zich “in principe” aan de wet. Als voor andere sporters in het verleden wél een uitzondering is gemaakt is er sprake van rechtsongelijkheid. Badmintonster Mia Audina lijkt een goed voorbeeld. De Keniaanse hardloopster Kiplagat weer niet, die heeft vier jaar op haar paspoort moeten wachten. Toen ze dat in 2003 kreeg kon ze wel het jaar daarop voor Nederland deelnemen aan de Spelen. (Wie weet er meer voorbeelden?)

In ieder geval lijkt Kalou de moed te hebben opgegeven. Hij kan de toets niet meer op tijd halen voordat Van Basten zijn selectie moet doorgeven aan de FIFA. Er loopt nog een beroep van verschillende coaches om de selectie later te mogen doorgeven, maar daar geloof Kalou blijkbaar niet meer in. Hij richt zich weer op waar hij zo goed in is: voetballen.

 1. 1

  Een ander goed voorbeeld van dat het wél snel kan is onze geliefde prinsens Maxima.

  Kalou heeft uitzonderlijke voetbalkwaliteiten, maar hem na naturalisatie in et Nederlands elftal zetten zou voor mij een beetje valsspelen zijn.

  En dat Kalou die test niet heeft gehaald heeft hij 100% aan zichzelf te danken.

 2. 2

  Dat is natuurlijk ook valsspelen, maar het gebeurt vaker. Alleen zit er dan meestal wat meer tijd tussen. Ik wil niet met het argument “andere landen doen het wel” aankomen, maar…

  Dat laatste is natuurlijk helemaal waar.

  Het lijkt een beetje op de Goudstikker zaak, alleen dan andersom. Daar is rechtsongelijkheid omdat iemand wordt bevoordeeld.

 3. 4

  Met een Nederlander trouwen lost ook heel wat op, dat deed Audina, dus tja, het kan heel simpel.

  Wat Goudstikker met Kalou te maken heeft, mis ik een beetje.

  Van mij mag hij Nederlander worden, want in vergelijking tot wat we nu op de rechterkant hebben lopen, kan hij nooit slechter zijn. Liever iemand die gemotiveerd Nederlander wil worden dan iemand die hier puur om economische redenen een toevlucht zoekt.

  Trouwens Ivoorkust is ook geen fijn land om in te wonen.

 4. 6

  Bij de Goudstikker zaak besluit de Nederlandse staat kunstwerken terug te geven. Dit terwijl er vele andere zaken zijn met eenzelfde status waarin dit niet gebeurt (volgens een artikel dat ik pas in de Volkskrant las). Oftewel er is rechtsongelijkheid (zelfde geval, andere behandeling). In de Goudstikker case positief, in de Kalou case wellicht niet.

 5. 7

  @Spuyt: zekers, het mag best een beetje meer zomer worden. Het komt hier maar net boven nul.

  Maar dan wel een geweldloze zomer en daar ben je in de Ivoorkust niet van gegarandeerd, helaas.