Kajs oorlog tegen Sinterklaas

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Ook de satirische site the Onion levert haar bijdrage aan de war on christmas (Flickr/dansays)

Heel Nederland keek met enige verbijstering toe hoe Rita Verdonk begin april in haar toespraak stelde dat “zelfs Sinterklaas ter discussie staat” in Nederland, als bewijs van de verdrukking van onze cultuur. Het bleek geen misplaatste aprilgrap, want begin deze week zei ze hetzelfde bij Pauw & Witteman. Die beide heren probeerden met man en macht van haar te horen te krijgen wìe dan precies Sinterklaas ter discussie stellen, maar het mocht niet baten. Verder dan “bepaalde groepen autochtonen” kon Rita niet komen. “Quatsch”, stelde de aanwezige burgemeester Leers dan ook terecht.

Blijft de vraag hoe Verdonk aan dit absurde campagnespeerpunt komt.

En daarvoor hoeven we niet ver te zoeken. Hier zien wij zonder twijfel de hand van zelfbenoemd “spindokter” Kaj van de Linde, die naar verluidt zijn campagne-ervaringen in de VS heeft opgedaan (al schijnt niemand precies te kunnen zeggen wàt Kaj daar nu eigenlijk heeft gedaan). En als Kaj inspiratie nodig heeft, neemt hij een element uit de Amerikaanse politiek, verdraait dat enigszins en lanceert het in Nederland.

In de VS heeft Kaj goed gekeken naar de aartsconservatieve commentator John Gibson (ook bekend om zijn flatteuze columns over Nederland). In de VS startte Gibson een hysterische campagne tegen mensen die volgens hem een “War on Christmas” voeren, omdat ze kerstmis zouden willen verbieden. Nu is er vrijwel niemand in de VS die kerstmis wil verbieden, maar het bekt natuurlijk wel lekker. Waar Gibson zich in eerste instantie druk over maakte was dat sommige bedrijven, zoals Wal-Mart hun employees in plaats van “vrolijk kerstfeest” “prettige feestdagen” lieten wensen. Dit vanwege het vrij redelijke argument dat een fors deel van hun klanten (joden, moslims, atheisten) geen kerstmis viert.

Gibson wist, samen met de even rechtse Bill O`Reilly, dit kleine feit tot een groot rechts campagnepunt te smeden. Uiteraard zat achter de “war on christmas” de linkse kerk verscholen (die zoals bekend altijd veel invloed heeft bij grote supermarktketens als Wal-Mart), dus hadden ze een mooi platform om links mee te bekogelen onder het mom dat zij Amerikaanse tradities opzij zouden willen schuiven. En sommige rechtse kiezers zijn inderdaad dom genoeg om dat te geloven, zodat verschillende conservatieve groeperingen een hoop drukte gingen maken over dit non-onderwerp.

Kennelijk heeft Kaj ook geen hoge dunk van zijn electoraat, want hij probeert nu een vergelijkbare golf van massahysterie te veroorzaken. Dat niemand ooit heeft voorgesteld Sinterklaas af te stappen is irrelevant: “ze” willen het immers doen. Ik ga er echter voorlopig van uit dat Nederlanders kiezers toch nog net iets te nuchter zijn voor dit soort onzin.

Reacties (25)

#1 Obscura

En toch heb ik artikelen gezien over een Amerikaans bedrijf dat in Nederland het Sinterklaasfeest wil verbieden wegens mogelijke problemen rond racisme in het moederland. Helemaal uit de lucht gegrepen is Verdonk’s punt dus niet, maar wel sterk overdreven: een bedrijf is nu niet bepaald een groot deel van de samenleving. Ook zou ze er goed aan doen om dat Amerikaanse bedrijf dan aan de kaak te stellen, in plaats van in het midden te laten wie hier nu verantwoordelijk voor is.

 • Volgende discussie
#2 Obscura

Kijk hier heb ik de link (het stond inderdaad op de voorpagina van de Telegraaf).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Eurocraat

Zijn het toch de buitenlanders die het hebben gedaan.
Ik ben benieuwd of Rita nu een campagne gaat beginnen tegen de Amerikanisering van de Nederlandse cultuur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Altijd grappig om de laatste idiotie van kaj en z’n pratende plaspop te vernemen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Domino

In Almere is enige commotie ontstaan nadat islamitische buurtbewoners hadden geklaagd over bouwvakkers die afgelopen week in korte broeken rondliepen. Te bloot en te kort, menen de moslims. De bouwvakkers werken aan een groot renovatieproject in de wijk Stedenwijk-Noord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Paul

Goed en relevant dat je dit aspect zo alert signaleert, Domino; met jouw capaciteiten zie ik een heldenrol voor je als een kruisvaarder voor de bescherming van de bilspleten van stratenmakers tegen islamitels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan

Deze ongefundeerde bewering “In de VS heeft Kaj goed gekeken naar de aartsconservatieve commentator John Gibson.” leidt tot deze bewering: “Kennelijk heeft Kaj ook geen hoge dunk van zijn electoraat, want hij probeert nu een vergelijkbare golf van massahysterie te veroorzaken.” Hmm.
Ik zou deze post sterker vinden als de uitspraken over Van de Linde werden gebracht als (overigens zeer aardige) theorie in plaats van als voldongen feiten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 bougeluk

@5 Almere, almere, waar ligt het ook weer. Hoe dan ook die Alpmere moet zich gelukkig prijzen dat ze daar wat moslims hebben die eindlijk voor wat commotie hebben gezorgd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 bougeluk

het is niet de 1ste keer dat Kaj de campagne van Verdonk veramerikaniseert.
Haar presentatie van TON was zeer Amerikaans; tijdens de strijd om de VVD-leiderschap wilde zij een lid van haar campagneteam aan de VVD-kiescommissie toevoegen omdat zij deze commissie niet vertrouwd. Ook zeer Amerikaans. Kaj is bekend als iemand die mee gewerkt heeft aan verkiezingscampagnes in USA & is de grote man achter de campagnes van Verdonk. Je kan indd de vraag stellen of Verdonk cq Kaj veel achting hebben voor de `achterban’. Een partij die zegt T.O.N. te zijn maar zeer Amerikaans gedraagt, kan geen hoge dunk van de kiezers hebben. Ook het feit dat verdonk geen aangifte doet van oplichting. Opgelicht voor een TON (ton! Ton! Ton! waar heb ik dit eerder gehoord) is veel om niks mee te doen, zeker als je constant zit de zeuren over handhaving. En recht-door-zee ben je ook niet als je niet eens durft de beest bij name te noemen en blijft zeuren over bepaalde groepen autochtonen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 KnapZak

Ik als cultuurrelativist ben een groot voorstander van afschaffen van sinterklaas, pasen en kerst en al die flauwekul.

Laat mij die vrije dagen aub opnemen wanneer ik dat zelf wil.

Het zijn ook helemaal geen tradities dat is allemaal bullshit. In 1950 lagen er in september ook geen chocolade letters in de schappen. Tegenwoordig wel.

Die hele decembermaand vind ik trouwens walgelijk met Sinterklaas, mijn verjaardag, kerst en oud en nieuw. Dit is alleen maar uitgevonden voor opa’s en oma’s die dan de kleinkinderen op bezoek willen, en de commercie. Nu heb ik op zich niks tegen commercie maar het stoort mij dat er bakken geld uitgegeven worden aan nutteloze zaken als snuisterijen, cadeautjes, belachelijk duur eten, kerstkleren/bomen/ballen en vuurwerk.

In mijn ogen is de hele decembermaand zinloze tijd- en geldverspilling.

Dus waar kan ik lid worden van de club die Sinterklaas wil afschaffen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joost

@10: Ageer je nou tegen de commercie of tegen die feestdagen?

Het is toch moeilijk te handhaven dat Sinterklaas niet gevierd werd voor 1950?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 clismo

Dit is alleen maar uitgevonden voor opa’s en oma’s die dan de kleinkinderen op bezoek willen, en de commercie. Nu heb ik op zich niks tegen commercie

… maar wel tegen opa’s en oma’s die hun kleinderen op bezoek willen? Harteloos monster!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 KnapZak

@11, tegen de inhoud van deze commercie, en tegen de wijze waarop deze flauwekul wordt opgedrongen aan mensen die totaal geen belangstelling hebben. Klopt dat Sinterklaas al lang gevierd wordt maar ooit beperkte zich dat tot op 5 december je schoen zetten in de kerk.

@12 de zin is minder ongelukkig dan ie lijkt want een paar relaties geleden wilde ik nog wel eens meegaan naar de schoonfamilie voor pakjesavond en kerst e.d. en dat was inderdaad niet bepaald mijn hobby.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 prometeus

@1&3 Als dat zo is, dan is het naar mijn weten de eerste keer dat Rita de term ‘allochtoon’ niet als totum pro parte voor ‘niet westerse allochtoon’ gebruikt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Lorwah

Vreemd genoeg zegt Verdonk bij wijze van uitzondering nu juist dat *autochtonen* het probleem zijn. Terwijl het toch duidelijk is: Sinterklaas wordt minder gevierd omdat we steeds meer de Amerikaanse gewoonte overnemen met kerst cadeautjes te geven. Santa Claus ipv Sinterklaas. Dit lijkt mij een van de weinige voorbeelden waar buitelanders ons inderdaad van onze cultuur beroven!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Martijn

Terwijl Santa Claus dan weer een politiek-correcte variant (-bisschopsoutfit, -negerslaafjes) van Sinterklaas is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 bougeluk

@15 de ene buitenlander is de andere niet

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Domino

Wat een geneuzel toch weer, Sinterklaas wordt nog steeds volop gevierd, kijk ook maar naar de jaarlijkse cijferwedstrijd op dat gebied tussen de Sint en de Kerst.

Mijn ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen vierden en vieren Sinterklaas. Een beetje kind zou die kado’tjes niet willen missen. Het enige echte kinderfeestje in het jaar, waar eens lekker in de bus kan worden geblazen, waar je je uit kan leven met pakjes en gedichten, met een beetje angst bij de kleintjes en vooral met veel gein bij de iets groteren. En soms met wat teleurstelling omdat dat ene grote echt gewenste kado er niet bij was, of tot het allerlaatste bewaard in een uithoek van het huis of bij de buurman….

Mensen die tegen Sinterklaas zijn hebben het zelf nooit goed mogen vieren thuis of zijn bang voor wat aandacht of zijn te lui of te sullig iets leuks te bedenken. Het is ook een misverstand dat het alleen leuk kan zijn als er dure cadeau’s worden gegeven, voor kinderen tellen net zo goed andere zaken. En het heeft natuurlijk niks met godsdiensten of andere verknipte overwegingen te maken, de Goedheiligman staat daar mijlen boven!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Mark
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Teun

@19 Dat wil nog niet zeggen dat men Kerst Santa Claus-style viert. Ik bedoel: ik denk dat de meeste mensen die pakjesavond met Sinterklaas doen, kerst vieren als religieus-, ‘vrede op aard’- en/of vreet-festijn. Andersom gebeurt dat niet. Kortom: die cijfers zeggen niks over de populariteit van een van beiden wat betreft de populariteit van Sinterklaar boven de Kerstman (of andersom).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Domino

@19 ik zie daar het helaas niet van. Vroeger lag er zelfs een smet op de kerst, vanwege de bezettingstijd. Die Moffen zongen over vrede op aarde….. “Hier Stalingrad…” (nog even werd het rondje gedaan vanuit de uithoeken van het Derde Rijk). De bevolking krepeerde, de crematieovens brandden op volle sterkte en de bevolking zong uit volle borst Stille Nacht, Heilige Nacht… met bijpassende geschenkjes voor de aanwezigen bij dit Volksfest….!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Lampie

Sinterklaas moet absoluut verboden worden. Die Zwarte Piet als slaafje van die blanke is zwaar discriminerend. Weg met Sinterklaas roep ik!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Lampie

Grapje, zolang de commercie eraan verdient zal Sinterklaas echt niet verdwijnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 I see

Hou toch op met de beleving dat Sinterklaas geen racistisch getint feest is. Het is niet anders op te vatten dan dat de blanke de donkere mensen de baas moet zijn?..en het zoet word gehouden met snoep en kado?s. Hou op kortzichtige mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 zeurpiet

Sint zat te denken, wie hij dit jaar weer eens zou krenken.

Een surinamer, een braziliaan, of een kaap verdiaan?

Ze moeten gewoon niet zeuren. Hoe kunnen de winkels anders met hun pakjes leuren.

Nederland is toch een handelsland
Daar gaan de principes al eeuwen van hand tot hand.

Bovendien: Het is een kinderfeest, daar kun je toch niet tegen zijn.

En huh? doet die “feest” vreugde bij sommige mensen wat pijn?!

ach, ze moeten niet zeuren, ze moeten niet zeiken. Moeten ze eens in andere landen gaan kijken.

Nee zeg, ons sinterklaas feest dat is een baken van de Hollandse cultuur. Bovendien afschaffen van sinterklaas dat is vast veel te duur.

Drie gangen spruitjes, en nooit meer banaan. Dat is wat er zonder gekleurde nederlanders op de Hollandse menukaart zou staan.

De belediging, dat is pas leuk. Elkaar afzeiken in gedichtjes, ik lig in een deuk.

En dat we de hele tijd zingen over die zwarte knecht, kom op kerel, zo was het toch echt.

Oh, en moeten we ons daar nu inees voor schamen. En moeten we er daarom nu wat aan doen. Omdat de rol van Nederland in de slavenhandel schandalig was toen?

Is het heus? Is het dan echt niet leuk, die zwart geschminckte witte mensen die simpel staan te doen?

Herinnert dat jou niet dan aan die vlek op ons blazoen?

Wie tegen sinterklaas is, die is al snel flauw. Maar altjeblief zeg wanneer verven we die pieten nou eens blauw.

Of rood of geel of paars of groen!

Denk er eens over na, waarom zouden we dat niet doen.

Alleen zwarte pieten, is gewoon niet vet koel.

Een half leuk feest, is dat dan je doel?

“zwarte piet, zwart verdriet”

dat wil je toch niet?

B.

 • Vorige discussie