Kadima wint verkiezingen Israël

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Kadima, de partij van premier annex kasplant Sharon lijkt de verkiezingen gewonnen te hebben. De partij behaalde 28 van de 120 zetels in het parlement.
De Likudpartij van havik Netanyahu, waar Kadima een afsplitsing van is, moest een gevoelige nederlaag incasseren. De partij keldert naar 11 zetels. De Arbeiderspartij, beoogd coalitiegenootkomt van Kadima, komt uit op ongeveer 20 zetels.

De grote winnaar is de ultra-rechtse partij Yisrael Beitenu welke met 12 zetels de vierde partij van het land wordt, net na de orthodoxe Shas, welke 13 zetels uit het vuur sleepte. Dat is ook meer dan voorheen, waarschijnlijk vooral de oorzaak van de historisch lage opkomst.

Met deze uitslag is het duidelijk dat de Israëlische kiezer heeft gekozen voor een eenzijdige terugtrekking vanuit de Palestijnse gebieden, maar wel na annexatie van de grootste nederzettingen.
Het is de vraag of de Palestijnen en het Westen dit zullen accepteren, maar na de overwinning van Hamas bij de Palestijnse verkiezingen lijkt het er niet op dat Israël meer zal afstaan of dat er meer druk van buitenaf zal komen.

Hoewel de keuze duidelijk is zal het toch nog moeilijk worden de plannen uit te voeren aangezien de coalitie Kadima/Arbeiderspartij geen meerderheid heeft. Op voorhand werd dat wel gehoopt. Voor de uitvoering van het plan is de beoogde coalitie afhankelijk van één van de kleine partijen. En uit het verleden is gebleken dat de steun van zo’n partij niet goedkoop is.

Wie doet waar water bij de wijn?

Zie ook Haaretz

Reacties zijn uitgeschakeld