Kabinet wil ‘administratieve trainingsmissie’ Afghanistan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Gebruik van radio voor interdepartementaal overleg (Foto: Flickr/isafmedia)

Minister van Defensie Hans Hillen vindt de kritiek op de nieuwe missie naar Afghanistan zwaar overdreven. Volgens hem is het nieuwe plan totaal anders dan de vorige vechtmissie, omdat Nederland politie-agenten gaan trainen volgens de veilige ‘Dutch approach’. “We gaan niet de hele dag buiten boeven vangen, maar zorgen dat de administratie op orde is. Juist dat hebben ze nodig in achtergestelde landen. Vechten kunnen ze wel, maar hoe vul je een wettelijk geldige aangifte in?”

Volgens de minister is het geen prioriteit om ‘meer blauw op straat’ te krijgen. Hillen: “We kunnen nuchter stellen dat noodhulp en handhaving niet tot onze specialiteiten behoren. Bovendien is er in Afghanistan nog weinig te handhaven, dus dat zou sowieso geen zin hebben. Wij zijn vooral goed achter het bureau, dus laten we eerst maar eens zien wat we daar precies doen. Bovendien levert dat heel veel extra banen op voor de Afghanen. Als mensen een goede en gerespecteerde functie hebben, sluiten ze zich minder snel aan bij de Taliban.”

Omdat het merendeel van de nieuwe Afghaanse agenten analfabeet is worden speciale formulieren ontwikkeld. “De focus ligt meer op het visuele aspect en minder op tekst,” zegt Dirk de Ridder van adviesbureau ‘Polder in Kunduz’. Zijn bureau is door het ministerie in de arm genomen om de Nederlandse formulieren geschikt te maken voor het Midden-Oosten. “Iets waar we bijvoorbeeld echt aan willen werken zijn de parkeerproblemen in Kabul. Hartstikke druk daar, en er zit totaal geen structuur in. Op zo’n formulier zetten we dan gewoon een plaatje van een Toyota, een taxi, een kameel en een geit. Dan hoeft de agent alleen nog maar aan te kruisen wat van toepassing is. Die informatie moet dan ingevoerd worden, gecontroleerd worden door ‘vier ogen’, bekrachtigd en overgezet op een andere server. Op dat soort processen gaan we dus zes weken oefenen.”

De trainers zullen zich bezighouden met het aanbrengen van overzicht in de administratieve chaos die in Afghanistan heerst. Volgens Hillen vormt ongeregistreerd vuurwapengebruik een groot probleem. “We krijgen signalen dat wapenvergunningen verlopen zijn, ammunitie zomaar geïmporteerd wordt en schietbanen illegaal aangelegd zijn. Ook op straat is het chaos troef. Agenten staan met de mond vol tanden, aangezien zij niet weten hoeveel bonnen zij voor die dag moeten uitschrijven. Maar het allerergste is nog wel dat bijna geen enkele heroïneproducent geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel.”

Reacties zijn uitgeschakeld