Kabinet halveert opbrengst Serious Request

[speld]

“Er is een tijd van geven en een tijd van nemen.”

Serious Request 2010 (Foto: Flickr/benzpics63)Het kabinet zal dit jaar de opbrengst van de jaarlijkse 3FM-actie “Serious Request” halveren. Dat heeft Minister van Financiën Jan Kees de Jager vandaag aangekondigd. In eerdere jaren verdubbelde het kabinet dit bedrag nog, maar volgens De Jager is dat ‘niet meer van deze tijd’. Zowel vanuit het Glazen Huis als vanuit Afrika is begripvol gereageerd.

“De maatregel is vrij eenvoudig: Van iedere euro die je doneert gaat er 50 cent naar de schatkist. Bij giften boven de 10.000 euro loopt dat op naar 80%, en boven de 50.000 euro zal het gehele bedrag de rijksbegroting ten goede komen”. De zogeheten ‘eerlijk delen-taks’ zal volgens De Jager een kleine 3 miljoen euro opleveren. ”Deze maatregel past uitstekend binnen Europese richtlijnen over verantwoordelijke overheidfinanciën. Iedereen moet de broekriem aantrekken, en de goede-doelensector dus ook.”

Premier Rutte noemt de maatregel een noodzakelijke stap: “We zijn zeer redelijk en terughoudend. Jarenlang heeft de regering het bedrag verdubbeld. Iedereen die iets van inflatie weet, weet dat verdubbelen een stuk meer kost dan dat halveren oplevert. Bovendien is het ronduit onverantwoord dat tienduizenden Nederlanders midden in een crisis van deze omvang klakkeloos geld naar Afrika sturen. Dan moet de overheid durven bijsturen.”

In Afrika is de maatregel met begrip ontvangen. Kwame Mpufu (9) verloor zijn beide ouders aan de gevolgen van AIDS, maar ziet in dat ook Nederland het zwaar heeft. Mpufu: “De overheidsfinancien staan zwaar onder druk. Het zou egoistisch zijn om dan gewoon hetzelfde bedrag te verwachten als vorig jaar” De DJ’s in het glazen huis zijn ‘teleurgesteld maar begripvol’. “Jarenlang hebben we genoeg welvaart gehad om bakken met geld weg te geven en dat gaf best een goed gevoel”, aldus Giel Beelen, die dit jaar voor de vijfde keer zes dagen lang niets zal eten om geld in te zamelen voor Afrika. “Maar in deze tijd van crisis moeten we niet alleen aan onszelf denken.”

De regering onderzoekt nog of de maatregel met terugwerkende kracht kan worden uitgevoerd. “Anders komt die JSF er nooit”, aldus De Jager.

 1. 1

  prima initiatief. Wel grappig dat mensen ook echt denken dat de overheid niets bijdraagt.

  Wie betaal giel beelen eigenlijk, dat glazen, huis, het plein in eindhoven etc. etc. etc.

 2. 3

  @sander_1583
  En de lucht die we inademen en de grond waarover we lopen. De organen in je lijf zijn allemaal van Rutte. Zelfs blijkbaar je gezond verstand….

 3. 4

  Ik zie een mooie parallel met de theaterkaartjes. Als de regering werkelijk de boel zou halveren, zou niemand meer geven. Als de theaterkaartjes duurder worden, gaan mensen minder naar het theater. De regering rekent voor het gemak dat er evenveel kaartjes worden verkocht, maar dat is natuurlijk onzinnig. De opbrengst van het hele plan levert de schatkist dan ook weinig op, maar de muziek- en theaterwereld gaat wel mooi met tekorten kampen.

  Goed over nagedacht, he, meneer Rutte?

 4. 5

  nee stan ik geloof het niet. Sowieso zijn het allemaal colletieve goederen. Maar mijn zinnetje is gewoon de waarheid. De overheid draagt hier gruwelijk aan bij.

  Inwith baruabahror O de muziek en theaterwereld kampt met tekorten? dan heb je nooit in de schatkist gekeken over tekorten gesproken.

 5. 6

  #5 En de overschotten aan infrastructuur, sociale voorzieningen, hypotheekrentesubsidies, ongebruikte wapens, dijken, polders en nog tig zaken en verworvenheden: allemaal naar de volgende generatie hardklagende Nederlanders. Maar als je rechts wilt zijn babbel je over de schulden die al die goed opgeleiden als last van de vorige generaties moeten torsen. Als je dit vaak genoeg herhaalt vindt de hele wereld je degelijk en gelooft net als jij dat de schulden gemaakt zijn voor/door de perfide PvdA, en dat de lasten opgebracht en gedragen worden door de nobele helden van/voor PVV, VVD en CDA.

 6. 7

  “de schulden gemaakt zijn voor/door de perfide PvdA, en dat de lasten opgebracht en gedragen worden door de nobele helden van/voor PVV, VVD en CDA.”
  Je had t niet beter kunnen verwoorden, zeker dat laatste stukje niet.