Joop.nl: jij staat niet centraal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Joop screenshot (citaat)

Een kleine twee weken geleden opende de online opiniesite Joop haar deuren. GeenCommentaar heeft hoopvol haar medewerking aan dit nieuwe initiatief verleend, en het is dus tijd voor een – persoonlijke – eerste indruk. Om eerlijk te zijn, deze is niet heel erg positief. Joop staat voor “Jouw Online OpiniePagina”, maar het is vooralsnog onduidelijk waar we het “jou” terugvinden op de site. Alles wijst erop dat het Joop niet om de bezoeker gaat, maar om de schrijver van de artikelen. En zelfs die laatste komt er bekaaid vanaf.

Het begint nog veelbelovend, hoewel voor Nederlandse begrippen onconventioneel. Een grote foto met een nog grotere kop erboven. Lekker overzichtelijk, maar nogal, ehm… zoals de Huffington Post. Maar als je daaronder kijkt wordt het minder mooi. Drie kolommen die, lijkt het wel, tot in de oneindigheid doorlopen. De bezoeker wordt overvoerd met ongecategoriseerde informatie en muist zich het ongans. Hoewel er duidelijk is nagedacht over de opmaak van de afzonderlijke onderdelen van de site, lijkt het geheel op de voorpagina zonder veel overleg in elkaar geschoven te zijn. De opiniemakers van het blog moeten het met de zijkanten van de site doen, terwijl de belangrijke opening en middenkolom een veredelde linkdump is naar vaak gevestigde partijen.

In deze linkdump worden overigens creative commons-foto’s van Flickr gebruikt, maar niet geattribueerd. Ja, in de bestandsnaam, maar om dat attribueren te noemen? Dat is een schending van de licentie en op z’n zachts gezegd niet netjes.

En dan de stukjes zelf. Of je het er nou wel of niet mee eens bent, er is niets af te dingen op de kwaliteit ervan. Joop heeft duidelijk een batterij aan mensen in huis gehaald die kunnen schrijven. Maar helaas, deze mensen hebben nog niet geleerd hoe te linken naar bronnen. Zo goed als geen enkel stuk bevat ook maar één link, terwijl er wel kwistig wordt gestrooid met citaten en onverifieerbare feitjes. We leven in 2009 en dit is het internet!

En daarmee kom ik tegelijkertijd op het belangrijkste punt van kritiek op Joop. Alles in de stukjes wijst erop dat het niet “onze” opiniepagina is, maar die van de columnisten. Het is buitengewoon teleurstellend dat de reacties vooraf worden gemodereerd. Dat berooft een site van de spontaniteit en bemoeilijkt het creëren van een community significant, iets wat anno 2009 toch van wezenlijk belang is. Het niet plaatsen van “gelijkssoortige” commentaren draagt ook niet bij aan het vormen van een community. Het irriteert mensen en biedt geen ruimte voor nuances. Als laatste is het niet meereageren van de auteurs van de artikelen niet bevorderlijk.

De reacties worden, in plaats van van oud naar nieuw, van nieuw naar oud gesorteerd. Ze richten zich zo op het artikel, en niet op elkaar. Dit ontmoedigt verder lezen en mankeert eventuele discussie in de reageerpanelen. De opzet van Joop is er eentje van “zenden”, waarbij de bezoeker, waar het om zou moeten draaien gezien de naam van de site, flinke hobbels moet nemen om überhaupt gehoord te worden. En dat is jammer.

Combineer dit alles met de technische opstartprobleempjes, waarbij mensen die inlogten door foutieve caching zichzelf opeens in andere accounts bevonden en de defacement van de site en je kan concluderen dat Joop er nog lang niet is. Gelukkig is veel van de kritiek (behalve die op de layout) relatief eenvoudig weg te nemen, dus nog niet alles is verloren. Maar een beetje een valse start is het wel.

Kom op mensen, deze site kan zoveel beter!

Reacties (9)

#1 Eurocraat

Als ik daar nog een puntje van kritiek aan mag toevoegen: de site is in het weekend bijna niet geupdate. Natuurlijk zijn zaterdag en zondag minder actieve dagen (hier ook), maar een paar berichtjes moet toch kunnen.

Overigens is mijn algemene eerste indruk nog wel gematigd positief.

 • Volgende discussie
#2 Eurocraat

Ah, ik zie dat Joop tijdelijk voor onderhoud offline is, dus kennelijk zijn ze meteen met Joosts commentaar aan de slag gegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rob

Helemaal eens met dit artikel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 jvdheuvel

Ik sluit me er ook helemaal bij aan. Verder vind ik nog dat er niet echt snel veel nieuws bij komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hockey

De site kan ook beter door niet vooraf te modereren. Men houdt comments tegen die aan hun regels voldoen. Jammer, want het fatsoenlijke linkse tegengeluid wat me pretendeert te zijn verwordt hiermee tot een gecensureerd tegengeluid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

Het feit dat je je moet registreren om te kunnen reageren vormt ook nog wel een extra drempel trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 DavidK

Beschouwing waar ik me helemaal in kan vinden.

Ik vind dat Joost even een tijdje meot gaan interimmanagen bij Joop (:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 marbel

Erg goede feedback zou ik zeggen en het komt heel erg overeen met wat ik er zelf al van vond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Sytze Vliegen

Ik ben al afgehaakt op Joop. Zodra kritische geluiden, zonder schelden of vloeken overigens, niet geplaatst worden, vind ik het een belediging voor de vrijheid van meningsuiting. De Joop is die belediging.

Een voorbeeld: in een topic over volkswoede vergeleek ik een demonstratie op het Malieveld met een beetje volkswoede en een nachtelijke aanval op een woning van directeur van een bedrijf dat dierproeven doet met een beetje kristallnacht en de moord op Fortuyn met een individuele vertaling van volkswoede. Dat werd niet geplaatst… het strookte niet met de opvatting dat volkswoede per definitie in het rechterdeel van het politieke spectrum behoort te zitten. Ter linkerzijde worden slechts verstandige akties ondernomen.

Ze moeten Joop maar snel omdopen naar Jole’s Ongenuanceerde Opinie Pagina.

 • Vorige discussie