Miljardair John Deuss steunt Rita Verdonk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Willemstad, (belasting)paradijs (Foto: Flickr/Jessica Bee)

Het ging toch knagen: wie zit er achter het mysterieuze Pershore, dat 100.000 euro aan Rita Verdonk doneerde? Roddels genoeg: het zou Jacob Gelt Dekker zijn, of bouwbedrijf Heijmans. Wij gingen op zoek en vonden een nieuwe naam: bankier, oliehandelaar en serieel fraudeverdachte John Deuss.

Het begint met een naam: Pershore. Op 16 januari 2006 ingeschreven onder nummer c170753 in het Cypriotische handelsregister (popup alert). Helaas zijn de Cyprioten niet scheutig met eigendomsinformatie, reden waarom het eiland populair is bij mensen die graag hun geld buiten zicht van de overheid houden. Maar toch: die naam.

Pershore is een toeristisch stadje in Worcester. Daar heb je verder niets aan. De reden om zo’n naam te kiezen is dat hij Engels klinkt, maar dat hij niet in gebruik is als handelsnaam en nergens op lijkt. Bovendien is hij volkomen nietszeggend. Kortom, met zo’n naam verraad je helemaal niks over jezelf – zo weinig zelfs dat je in de verleiding zou kunnen komen om dezelfde naam meerdere keren te gebruiken.

Een tocht langs de handelsregisters van allerlei belastingparadijzen leidt naar Willemstad, Curaçao. Daar staat sinds 9 mei 1994 ingeschreven Pershore NV, een investeringsmaatschappij. Adres: Schottegatweg Oost 44. Enige directeur: Curaçao Corporation Company NV, een trustkantoor dat gevestigd is op hetzelfde adres. Sterker nog, op dat adres wemelt het van de bedrijven, zoals Motjan NV, dat onlangs nog in het nieuws was als verhuurder van het appartement van Eveline Herfkens. Ook zit hier Curaçao International Trust Company NV (Citco), de enige van het stel die een trustvergunning (pdf-alert) heeft.

De directeur van de Curaçao Corporation Company heet Denis Muys en werkt volgens zijn LinkedIn profiel bij Citco, dat het grootste administratiekantoor voor hedgefunds ter wereld is met 482 miljard dollar aan beheerd vermogen. Wie de eigenaren van Citco zijn, is niet helemaal duidelijk. Liefhebbers van nazi-samenzweringstheorieën kunnen hier terecht voor een verhaal over Citco, Hugo Chavez, George Bush en de Soros-miljarden.

Terug naar Schottegatweg Oost 44. De inschrijvingen bij de kamer van koophandel zijn allemaal even vaag, op eentje na: First Curaçao International Finance Company. Die heeft twee bestuurders: Curaçao Corporation Company en Johannes Christiaan Martinus Augustinus Maria Deuss. Althans, had twee bestuurders, want de tent werd in 1996 gesloten. De opvolger van het bedrijf was de First Curaçao International Bank (FCIB). Kennelijk houdt Deuss wel van naamherhalingen. FCIB verkeert momenteel in liquidatie. Eigenaar Deuss werd gearresteerd, maar weer vrijgelaten. Zijn gevecht met justitie duurt voort.

En zo komen we terecht bij VVD-groupie Cindy Schneider, die vanwege de Herfkens-zaak al wat in dit potje van bedrijven roerde. Zij heeft zich door diverse mensen laten vertellen dat Deuss inderdaad de grote man achter de Curaçao Corporation Company is, “helaas zonder bewijzen”. Het kan nog altijd zo zijn dat iemand anders via de trust van Deuss geld naar Rita sluisde of dat beide Pershores niks met elkaar te maken hebben (al zou dat wel heel erg toevallig zijn).

Wij vinden echter dat de bewijslast bij Rita Verdonk ligt. De Nederlandse kiezers hebben recht te weten bij wie hun politici in het krijt staan. Zolang Rita geen beter verhaal heeft bij de Pershore gelden, gaan wij ervanuit dat ze die gekregen heeft van een miljardair waar een luchtje aan zit. Dat zou ook wel passen in het rijtje.

Update Er is nog een Pershore Holdings, in Australië. Dat is eigendom van Skeleton Creek Trust, waarvan de eigenaar niet online valt te achterhalen. Skeleton Creek is een riviertje in Point Cook, een buitenwijk van Melbourne en de locatie van enkele grote vastgoedprojecten. Een verband tussen deze Pershore en die op Cyprus lijkt verder gezocht dan die tussen Cyprus en Antillen, omdat de laatste twee oorden specifiek gebruikt worden voor financiële handigheden.

Reacties (13)

#1 Teun

Puik stukje burger-onderzoeks-journalistiek! Weet niet of het waar is, maar je laatste alinea is de spijker op zn kop.

 • Volgende discussie
#2 Ultrabas

Hmmja, gevaarlijk terrein dit… speculaties en complottheorieën… laatste alinea is daarom een goede toevoeging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Cindy Schneider

In het Herfkens onderzoek ben ik partijloos hoor ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 IJzervreter

Good old Johnny back in town, they should make
a god damn movie about the guy, Steeling two
Russiam oiltankers from the USSR and having the KGB chase him all his life, hiding in Jackson Hole Wyoming with a private army. Having drinks with Harrison Ford ( neighbour in JH ) James Bond is a soft pussy in comparison to good old Johnny.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dwarsligger

Ach ach, we zijn weer op Ritajacht. Over alle andere partijen zwijgen we als het graf, maar Rita moeten we netjes afmaken. Net als indertijd Pim Fortuyn. Daar begon de hetze ook in de media, het resultaat is bekend.
Ga liever eens kijken wat Bos met zijn vriendjes met de Shell heeft. Die man kost ons nou miljarden, want hij heeft niet goed gekeken bij Fortis. Dat vind ik veel kwalijker dan dit gezeur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Mark

@Dwarsligger

“Over alle andere partijen zwijgen we als het graf, maar Rita moeten we netjes afmaken.”

Zoek bijvoorbeeld es op “SP” op dit weblog.

Of heb je het over de media in zijn algemeen? Dan heb je onder een steen gelegen. Duyvendak, Herfkens, Cramer, de SP-salarisregeling, Thieme’s achtergrond – om maar es wat te noemen. Allemaal “netjes afgemaakt”

Doe eerst eens behoorlijk onderzoek voor je met zo’n stelling komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pedro

@5: ja, het gaat inderdaad net als bij Fortuyn. Je zelf een slachtofferrol aanmeten voorkomt dat je inhoudelijk hoeft te reageren. Als er kritiek op je wordt geuit, wordt je gedemoniseerd en hoef je niet meer uit te leggen, waarom die kritiek volgens jou niet waar is.

PS: een lekker goed en smeuïg stuk over Bos en zijn vriendjes, Shell en / of Fortis kun je mailen naar de redactie van GC (dat kan toch nog steeds?). Zonder enige argumentatie over hetzes beginnen en met een beschuldigend vingertje richting anderen wijzen vind ik kwalijker dan beargumenteerd ‘gezeur’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Dwarsligger

@6 – Het grote verschil is dat die figuren wel iets op hun kerfstok hebben en daarop werden aangevallen. Rita wordt gewoon collectief de grond in geschreven. Een ter zake doend argument is niet van belang. Dus wie doet hier nou geen onderzoek?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Dwarsligger

@7 – Tuurlijk joh. Lees jij wel eens een krant onder die steen van jou?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Christian

@8 Cramer kan zich niet herinneren of ze ooit een handtekening gezet heeft onder een advertentie, Verdonk weet niet meer of ze ooit psp-lid geweest is. Dat vind ik van dezelfde orde.

Grote sommen geld aannemen van onbekende donateurs is een hele dikke streep op je kerfstok. Daar verdien je het dubbel en dwars op aangevallen te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 pedro

@9: je vraagt zelf om een stuk over Bos en zijn vriendjes bij Shell, maar bent te belazerd om daar iets zelf voor te doen? Dan is dat argument dus geen cent waard. En zoals Christian ook al opmerkt: als Rita heeft gelogen over haar lidmaatschap van de PSP, is dat minimaal van dezelfde orde als waar de discussie over Cramer over ging (waarbij het overigens veel onwaarschijnlijke ris, dat je je niet meer herinnert, dat ergens actief lid van bent geworden, dan dat je je specifiek herinnert, waar je over ooit je handtekening onder hebt gezet, als je al dat zelf gedaan hebt). In de discussie over Cramer hebben we je kritiek over het demoniseren van Cramer echter gemist.

En welk ter zake doend argument is niet van belang? Praten over demoniseren is geen argument, dat is spelen met de emoties van mensen. Bovendien is het constateren van feiten geen demoniseren. En je opmerking over Bos doet hier inderdaad niet ter zake, want daar gaat het hier niet over. Je hebt geen enkel ter zake doend argument ingebracht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Daniel

Die Citco-link is interessant. In de Netwerk-uitzending over de geldschieters van Verdonk zie je namelijk de betaling vanuit Cyprus voorbij komen, en die is weliswaar gedaan door dat mysterieuze Pershore maar afgehandeld door het kantoor van Citco In Nicosia, Cyprus. Die staat met naam en adres vermeld. Kijk zelf maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Christian

@12 Interessant! De vraag of beide Pershores iets met elkaar te maken hebben, kunnen we dus wel wegstrepen.

De vraag blijft natuurlijk of Pershore niet iemand anders is die zijn zaakjes bij Citco/CCC heeft ondergebracht. Want Deuss is een opvallende klant (bovendien met banden met de eigenaren van Citco), maar bepaald niet de enige.

 • Vorige discussie