1. 5

  In 1989 werd hij – een half jaar nadat hij in een paginagroot artikel van het dagblad De Tijd had laten weten ‘Op onderwijs kan best nog flink bezuinigd worden’ – namens de Partij van de Arbeid Minister van Onderwijs en Wetenschappen in het Kabinet-Lubbers III.

  Op zijn pensioen kan ok wel flink bezuinigd worden. Ik heb nooit sympathie voor hem op kunnen brengen, maar goed ik was dan ook student toen ;D

 2. 6

  Oei, wat een enge man!
  Waren er ook leuke leuzen tegen hem? Ik herinner mij ” Pais Pias” en “Deetman, lik m’n reet man”. Leuke tijd, met een beetje hardcore ASVA (die tenminste nog genoeg sjoege hadden om gaten in hun spandoeken te knippen) en Annemarie Grewel als voorzitster van de Universiteitsraad.
  Maar goed , ik had het twijfelachtige genoegen in het overgangsjaar tussen de oude en nieuwe fase te zitten; de zogenaamde herstructurering, waarin niemand-student noch docent-wist hoe dat nou eigenlijk in elkaar stak, met een totale lethargie als gevolg. En erger, opgelegde zakpercentages voor de propedeuse zonder enige onderbouwing of consequenties. Dat was triest, dolend beleid.

 3. 7

  @MP, nu heb ik toevallig Ritzen’s boek De minister gelezen [Spreek uit: mini-ster, niet mi-nister]. En ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het hoge gehalte aan zelf-felicitatie in dat boek meer zegt over de Nederlandse politiek, dan een boekenplank vol kritische beschouwingen van buitenstaanders.

  Toch aanbevolen, op een wat merkwaardige manier.

 4. 8

  Als Collegevoorzitter is hij ook vooral vol van zichzelf en klopt hij zich al op de borst voor plannen die nog gerealiseerd moeten worden. Als je dan hoort wat de universiteit daar voor over had… tja, incompetentie.

 5. 10

  @SalonSocialist, ja ik beken dat was ik. Menig demonstratie, bezetting van universiteitsgebouw en uren in die ASVA kelder doorgebracht. Persoonlijk hoogtepunt was wellicht dat ik samen met medeactievoerders een Kamerdebat heb verstoord. Toen stond ik oog in oog met Jo, ik heb hem iets toegeschreeuwd van de publieke tribune iets over dat hij het universitair onderwijs verelitiseerde (soort van), ik weet het niet meer precies. Maar hij schrok wel geloof ik. We rolden een spandoek uit (dat we om het binnen te smokkelen om lichaam van een best wel leuke medestudente hadden gewikkeld) terwijl de bewaking toesnelde probeerden we het nog over de reling te hangen. Op het spandoek stond de tekst “We zijn het zat”. Maar doordat er al mannen in blauw aan onze schouders stonden te trekken lukten dat niet helemaal en bleven er wat plooien in het doek. Op het NOS-journaal was die avond een spandoek met de tekst “We zijn zat” te lezen…

 6. 11

  Inzoomen op een spandoek als daarachter een uitgeklede fraaie studente uit het lint is gegaan. Oh o o o o o o, NOS NOS NOS…

 7. 12

  Grrr… en om zijn pensioengat te dekken wordt er inmiddels dusdanig bezuinigd dat het gebouw al op zomervakantiestand is (dat betekent de deuren gaan om 18.00 uur dicht en je komt er niet meer in of uit), terwijl de studenten nog onderwijs hebben (kan iedereen dus zijn college’s, practica etc. afkappen om tien voor zes). Ik vraag me af hoe ze dat met de tentamens gaan doen, als mensen tot 18.00 uur de tijd hebben om te schrijven.