Japanse kroonprinsenpaar is niet alleen op vakantie

Ssht, want de Japanse kroonprins Naruhito, zijn vrouw Masako en hun vierjarige dochtertje Aiko zijn op vakantie in Nederland, en willen niet worden gestoord. Los van een korte fotosessie om de Japanse pers tevreden te stellen willen Naruhito en Masako niet gestoord worden. Ze zijn immers op vakantie, en niet op een officieel bezoek. Zo lijkt het, tenminste.

Amalia en AikoMaar zo simpel is de werkelijkheid niet, en al helemaal niet in Japan. Prinses Masako is al jaren depressief, vooral vanwege de druk die er in Japan op haar ligt een zoon te baren. Japan houdt namelijk vast aan de oude traditie dat alleen een man tot keizer kan worden gemaakt, en sinds 1965 is er al geen mannelijk lid bijgekomen in de keizerlijke familie. Het begint allemaal een beetje nijpend te worden, niet in de laatste plaats omdat de traditie dat een kroonprins er een serie concubines op na mocht houden, wel in onbruik is geraakt.

Een fotosessie om de Japanse pers de rest van de reis buiten beeld te houden, was niet echt nodig. Japanse dagbladen en televisiestations hadden zich ook afzijdig gehouden als de keizerlijke familie daar gewoon om had gevraagd. Toen Masako stevige tekenen van depressie liet zien, hield de Japanse pers zich stil omdat de journalisten bang waren voor bedreigingen uit extreem-rechtse hoek. Het nieuws kwam uiteindelijk via de internationale pers naar buiten.

Waarschijnlijker is dat het Japanse paar toch aan het werk was tijdens de eerste dagen van de vakantie. Om het heikele punt van de mannelijke opvolging op te lossen, bereid de regering namelijk een wetsvoorstel voor waarin Japan in de toekomst ook een vrouw tot keizer zou kunnen kronen. Conservatieve krachten zijn nog sterk tegen, en wat is een betere PR-stunt dan een serie mooie foto’s waarop te zien is dat er genoeg landen in de wereld zijn waar het heel normaal is dat een vrouw tot hoofd van de monarchie wordt gekroond? De arme Amalia wordt zo in één moeite door al op vroege leeftijd al ingezet voor het politieke leven.

 1. 1

  Hier faalt de logica. Als het Japans paar hier is om de Japanners voor te bereiden op een Keizerin, iets waar overigens de meeste Japenners geen probleem mee schijnen te hebben, dat hoeft het Japans paar niets te doen. Het werk ligt in het geheel bij het Nederlands huis. Ergo, de Japanners zijn hier gewoon op vakantie.

 2. 2

  Overigens is elke aandacht voor een monarchie anachronistisch en derhalve volstrekt zinloos.

  Monarchieën bepalen de agenda van de wereld niet meer.

  Aandacht voor monarchieën leidt de aandacht van echte zaken af en accentueren alleen het ondemocratisch idee dat er een hiërarchisch, absolutistisch leider systeem dient te bestaan. Zelfs als die bij grondwet niet zou bestaan.

 3. 3

  Wat draagt onze kroonprins hier een smaakvol pak, wat kijkt hij ontspannen en hoe beroerd staat die japanner erbij..colbert te groot, broek zit niet om zijn heupen..en hij is ongelukkig zonder stropdas.
  Hij zal ook wel een een beroerd disfunctioneel opdondertje opgescheept zitten. Zouden ‘onze hofartsen’ geen enorm intensief en zwaar belastend vruchbaarheidsonderzoek kunnen plegen. Twee weten meer dan een en de BONOVO staf kan zich als het op netheid en discretie aankomt meten met de grootsen ter wereld. Ze kunnen zoiets waaschijnlijk declareren of laten subsidieren, er zijn altijd marmotjes nodig voor onderzoek en experiment.

 4. 7

  Op het vrtnieuws werd er fijntjes aan toegevoegd dat de schoonzus van de keizerin binnekort moet bevallen.
  Waarschijnlijk van een zoon.
  En dat aangezien er dan een opvolger is er geen wetswijziging komt.

  Verder zou er dan ook een groot volksfeest losbarsten in Japan waar de keizerin liever niet bij zou zijn.

 5. 8

  Zou tijdens de vakantie nou niet even dat mannelijk keizerlijk lid alnog een poging wagen?

  En anders niet moeilijk doen, een republiek is ook handig en, als dat een brug te ver is, kan die Aiko de tent heus wel runnen.

 6. 9

  @Lars
  Aangezien ze depressief is van de druk kan het mss wel zijn dat eens schoonzus een opvolger gebaard heeft. Keizerin lief plots vlotter zwanger geraakt en wie weet een zoon baart.

  Gebeurt soms bij bijna onvruchtbare koppels ook.
  Na de eerste met invitro te hebben gekregen lukt het plots om die 2de zonder hulp te maken want de druk is weg.

 7. 11

  duidelijk toch, in die kringen gebeurt toch nooit iets spontaan, wie maken ze nog wat wijs. Opzouten keizers en koningen, te gek om los te lopen dat we die lui er laten zitten.

 8. 17

  Dat lijkt me onzin. Het zou mogelijk ‘knap ongelukkig zijn voor de vorstenhuizen’ als er niet ‘nog zat mensen zijn die de vorstenhuizen wel zien zitten’. Het al of niet gelukkig zijn van ‘er zijn nog zat mensen die de vorstenhuizen wel zien zitten’ lijkt me niet of nauwelijks van invloed op het geluk of ongeluk van de vorstenhuizen.

  Volgens mij geef je met ‘gelukkig zijn er nog zat mensen die de vorstenhuizen wel zien zitten’ aan dat jij één van die ‘zat mensen’ bent. Vandaar mijn vraag. Ik vind het namelijk knap ongelukkig dat er nog zoveel mensen zijn die vorstenhuizen wel zien zitten.