Japan wil weer aanvallen.

De Noord-Koreaanse raketlanceringen hebben buurland Japan wakker geschud. Japanse generaals en politici beginnen zich openlijk af te vragen of een preventieve aanval mogelijk is.
Japan heeft een grondwet waarin duidelijk wordt aangegeven dat het leger er alleen is als verdedigingsleger.
Japanse generaals willen nu uitzoeken of een preventieve aanval grondwettelijk is. Zo ja, dan willen ze de Noord-Koreaanse raketbases graag platbombarderen.

De Japanners hebben de middelen niet om dat te doen maar de nieuwe warme relaties met de VS moeten daar wellicht wat aan kunnen doen.
Noord-Korea heeft nog niet gereageerd op Japan’s nieuwe hard-talk maar de Zuid-Koreanen hebben hun onvrede al geuit.

 1. 1

  Gezocht:

  Iemand die samen met mij in Madeira een zeilcharter wil exploiteren! Investeren in een gedeelte kan ook. (CV)

  Wat een wereld!

 2. 2

  Blijkbaar zijn de Japanners niet zo gechameerd van de Noord-Koreaanse stukken “stalinistisch schroot”, of wel Carlos. En terecht overigens, wij zouden ook door het dolle gaan als Portugal raketten onze richting stuurde.

 3. 7

  Carlos heeft hier wel gelijk.
  De Tokyo Shimbun Daily en een paar andere grote kranten zijn tegen een herziening van de grondwet.

  Geef Japan gewoon een permanente zetel in de Veiligheidsraad en ze zijn weer gelukkig.

 4. 8

  Een dag na de lanceringen las ik de engelstalige comments van japanners op Japan Today (tegenwoordig CrissCross.com), de meeste japanners waren maar matig onder de indruk van het koreaanse vuurwerk.

 5. 10

  @2: Waarom zouden we door het dolle heengaan? England heeft geregeld raketten in onze richting gestuurd. Daar heeft niemand wakker van gelegen.

 6. 11

  @Carlos:
  Als je daar gelukkig van wordt.
  Trouwens: net zoals Sargasso gelezen wordt door een paar niet-representatieve Amsterdammers en Nijmegenaren, zal Japan Today eveneens door een niet erg doorsnee deel van de bevolking bezocht worden.

  @Youssef:
  Ongetwijfeld, maar volgens mij zijn de conservatieven sinds jaar en dag aan de macht in Japan. En met een vijandige wordende regio (opkomst van de miltaire macht van China, nu de raketten van NK) hebben zij een excuus om te (her)bewapenen.

  @Bismarck:
  Stil maar.

 7. 13

  Bronnen zijn divers, blijkt. Wat ik hoor van de Japanse zakenlui alhier is dat het werkelijk gaat om hoe de grens te trekken. Historisch gezien ligt er nog wat braak, vis en opgeslagen energie bepalen de acties van China Rusland en japan momenteel. Het gedoe van Noord Korea lijkt bijzaak alhoewel het afstandelijk spel wat China speelt met een zekere argwaan in Japan wordt bekeken.
  Herbewapenen in Japan is geen eenvoudige zaak, de Japanse geest is nog steeds beschadigd en ondoorgrondelijk. De voorstelling van JSK is te plat.

 8. 15

  Japan heeft nog een lange weg te gaan, voor het zelfs maar enigzins in staat is om iets tegenover de militaire aanwezigheid van Rusland en China in de regio te stellen. Zelfs met Taiwan en Zuid-Korea hebben ze al moeite, ook al gaat het dan vaak alleen om wat kale rotsen die uit de zee steken.

  Dit is overigens helemaal niet in overeenstemming met de politieke aspiraties, die voorzien in de acquisitie van aan buren verloren gebiedsdelen.

 9. 16

  Waarom is Noord-Korea in al die jaren niet aangevallen? Kan dat iets van doen hebben met die talloze ouderwetse mortieren en andere artilleriestuk die de heer Kim in de bergen aan de grens heeft geposterd en op de vlak bij de grens liggende miljoenstad Seoul heeft gericht? En wat denkt Japan daar aan te gaan doen?