Jansen & Janssen

Enige tijd geleden verscheen de logger Onze Man in Hilversum op Sargasso. Als een iets te spontaan begonnen experiment gaf de VPRO in samenwerking met Sargasso antwoord op vragen van bezoekers. Na twee bijdragen verdween onze man alras in de vergetelheid. Na enig gedool door de catacomben van de Publieke Omroep is Onze Man nog steeds in Hilversum, maar nu bezig met het opzetten van een nieuw televisieprogramma, genaamd Jansen & Janssen.

Het programma zal zich bezighouden met het beantwoorden van -u voelde het al aankomen- vragen van weblogbezoekers, kijkers, boeren en buitenlui. Jansen & Janssen doen aan crowd sourcing, dus wilt u nou eens iets echt goed uitgezocht hebben, heeft u nog brandende vragen, sluimerende gedachten, publieke geheimen, gouden tips, of geheime rapporten van uw werkgever: Mail ons dan even , of bel naar 035-6712999. Antwoorden verschijnen dan hier, of van de zomer op de Publieke Kijkbuis.

[Vanaf nu heet Onze Man in Hilversum: Jansen & Janssen, want er is natuurlijk maar één Man en die woont in Teheran… R.E.S.P.E.K.T. Thomas]

 1. 1

  Afgezien van de personages in de Kuifje-strips, is er ook al een tijd het ‘buro Jansen & Janssen’ dat enige naam heeft gemaakt in het kritisch volgen van opsporingsambtenaren en -autoriteiten.

  Mijn vraag derhalve: kan de publieke omroep nu werkelijk nooit iets zelf verzinnen? Moet het altijd ergens worden gejat?

 2. 9

  Als Jansen & Jansen in de pilot kan uitzoeken hoe het voelt op een ananas in je anus te krijgen, dan ben ik voorlopig tevreden.

 3. 11

  Bedankt voor de reacties. Dat van die ananas laten we graag aan andere omroepen over.

  We gaan ons richten op allerlei zaken die een ieder zich weleens afvraagt die weleens verder denkt dan de ananas. Denk aan zaken als: Waarom je in België voor een paar honderd euro een prima appartement in de binnenstad huurt, en hier niet.. Of waarom het goedkoper is naar Barcelona te vliegen dan met de trein naar Maastricht te reizen.

  Verder willen we met crowdsourcing gebruik maken van het internet op manieren die nog niet zo bekend zijn. Dat alles met het idee dat de bezoekers meer weten dan wij…

 4. 13

  Het idee wat je krijgt van een reaguurder in een weblog strookt niet met de in vivo ervaring..uitgediept waar hem de kneep zit zou me welkom zijn.

 5. 14

  @Redactie J&J,

  Wordt het een soort van light versie van Zembla? Gedegen onerzoeksjournalistiek naar maatschappelijk hete hangijzers maar dan niet al te heet? Ik bedoel moeten er bijvoorbeeld kamervragen van komen?

  Er is hier een reaguurder (Sikbock) die vraagt zich vast af of uw programma een linkse signatuur zal hebben?

 6. 16

  Uitgezocht…. dan wil ik wel graag een overzicht of een telling van hoeveel (nog steeds geldende) geheime verdragen en overeenkomsten de staat der Nederlanden met welke partijen heeft gesloten, en per verdrag graag antwoord op de vraag welke expliciete plichten en rechten er voor Nederland aan vastzitten. En dan ook: met welke Europese en Nederlandse rechtsregels die verdragen in strijd zijn.

 7. 17

  @ MP: hehe :-) “the light versie van zembla”? dat wordt dan wel een verderlicht programma.. hehe :-) zegt je uitspraak over zembla niet iets over jouw kritische denkvermogen?

 8. 21

  En waarom niemand naar de rechter is gestapt teneinde het besluit van staatssecretaris Van der Knaap aan te vechten om allerlei documenten rond de Enschede-ontploffing gedurende 70 jaar lang tot staatsgeheim te verklaren.

 9. 22

  @mescaline, de breefing van een verse MP (de echte bedoel ik) zal nooit naar buiten komen.

  De leukste dingen zijn die die niet worden uitgesproken in de plenaire politieke tribune. That’s my game..aandachtig luisteren naar de stilte vanuit den haag.

 10. 23

  Als ik het goed begrijp is Jansen & Jansen net als Jansen & Jansen genoemd naar Jansen & Jansen. Het wordt een soort Willem Wever waarin op BNN-niveau onbetekenende vragen worden beantwoord voor mensen die geen internet hebben.

  Moet de VPRO dat doen van de netcoördinator?

  En is crowdsourcing niet gewoon een goedkope manier van volume bouwen, net zoals dat gruwelijke stanpuntnl?

  Nou, laten we dan maar zorgen dat jullie mijn belastingcentjes zo goed mogelijk besteden, en of je je vak verstaat. Kan je voor mij de etymologische oorsprong van het Engelse woord ‘dog’ uitvinden?

 11. 25

  @Sikbock,

  Bestaan er in jouw ogen wel goede onderzoeksjournalistiek programma’s? Of impliceert onderzoeksjournalistiek automatisch het hebben van linkse sympathieen; lastig lastig.

 12. 26

  @larie 22, zeggen en niet-zeggen in de politiek is al ongeveer hetzelfde geworden tenzij je er een standje mee kan schoppen. Ook interne tegenspraak in beleidsvoornemens is betekenisloos inmiddels.

 13. 27

  Oke ik heb wel een vraag voor de redactie, waarom moet wonen zo duur zijn. Het slokt zomaar de helft van je inkomen op. Mijn theorie is dat de overheid woonlasten bewust hoog houdt. Dit is gunstig voor de economie omdat mensen aangespoord worden (hard) te werken. Echter de keerzijde is dat je sterk afhankelijk bent van het hebben van werk. En dat terwijl sommige mensen af willen vaste contracten en een soepelere ontslagregeling.

 14. 28

  Als jullie mij een plezier willen doen; wat is de crux van ons monetaire systeem en waarom deugt het gewoon simpelweg niet?

  Het lukt me maar niet de vinger op de zere plek te leggen terwijl ik toch een ENORME rat ruik.

 15. 29

  Oja nog eentje, momenteel is er een stroming binnen de Universiteiten die vele honderden extra gepromoveerden willen afleveren. Deze moeten dan vooral buiten de wetenschap gaan werken na de afronding.

  Mijn vraag is, voor wie is dit nuttig. Je kunt je namelijk sterk afvragen of het voor de promovendus een goede investering is. Namelijk je investeert nogal wat tijd om zoiets af te krijgen en je doet dat vaak ook nog op een leeftijd dat je op je intellectuele piek bent. Vaak zijn promovendi behoorlijk uitgeblust als het af is. Verder is een promotie geen enkele garantie op goed werk in Nederland omdat er helemaal geen klimaat is om hoog gekwalificeerde mensen te willen opnemen binnen allerlei organisaties. Niet in de laatste plaats omdat de overheid nauwelijks hoge eisen stelt qua opleiding bij het invullen van belangrijke posities (in tegenstelling tot Amerika).

  Is Nederland kennisland niet hard op weg om jonge talentvolle mensen min of meer te misbruiken? Tegenwoordig stellen Universiteiten vaak de eis dat een promovendus minimaal vier artikelen produceert die moeten verschijnen in internationaal hoog aangschreven tijdschriften. Dit is voor universiteiten van levensbelang om geld binnen te halen. Maar is dat wel in het belang van de promovendus?

  Wetenschap draait vooral op jonge mensen, die zijn productief, creatief en ambitieus. Universiteiten hebben groot belang bij die doorstroom, slechts een fractie krijgt een permanente baan binnen de universitieit als docent. Om dan boven te komen drijven heb je vooral ook andere kwaliteiten nodig dan wetenschappelijke. Wat dat betreft lijkt het heel erg op voetbal maar dan zeer slecht betaald.

 16. 30

  Beste redactie,

  Ik vraag me af: Was het vroeger echt beter, zoals je oude mensen nog wel eens hoort zeggen?

  Groetten mensen elkaar toen vaker op straat? Werden er minder scholieren gepest of in elkaar geslagen? Waren er toen minder gewelddadige conflicten in de wereld?

  Graag de meningen en feiten boven tafel, heren.

 17. 32

  @MP: Volgens mij zijn we met ‘Nederland Kennisland’ nogal doorgeschoten in het meetbaar maken van die kennis en het inrichten van het verkrijgen van die kennis naar de meetbaarheid. Voorbeelden daarvan zijn de belachelijke eisen die universiteiten stellen aan hun promovendi, het studiefinancieringsbeleid, de nogal mislukte 2e fase in het middelbaar onderwijs en het invoeren van allerlei belachelijke regeltjes die zogenaamd innovatie stimuleren maar in de praktijk zelden tot innovatie leiden.
  Ook in het bedrijfsleven zie ik zo’n trend; ieder eurotje moet verantwoord worden. Men neemt liever een goed gekwalificeerde werknemer of subsidieerbare werknemer aan dan een goede, we zijn steeds langer bezig met verantwoorden/plannen/borgen wat we aan het doen zijn en steeds minder met nuttige dingen.

  Het werkt met de kenniseconomie vast hetzelfde als met fietsen; zodra je gaat nadenken/beredeneren hoe het moet, pleur je van je fiets af. Ieder los onderdeel weet intuitief precies hoe het samen moet werken met de andere onderdelen, maar zodra je die samenwerking probeert vast te leggen en je die onderdelen hun vrijheid ontneemt, wordt ontwikkeling en groei op een laag pitje gezet.

 18. 39

  @MP …

  maar je hebt helemaal gelijk dat het netwerk belangrijk is .. en voor science en nature publicaties is het netwerk trouwens ook belangrijk. Op grote (en goede) labs in de VS komen de editors van dat soort bladen redelijk regelmatig over de vloer bij de labs en kent “men” elkaar (de principal investigators en de editors). En dan ben je een stuk sneller langs de editor en door naar de peer review. En dan weet je ook beter hoe je je verhaal moet “tunen” zodat het heet genoeg bevonden wordt etc. etc.

 19. 40

  @MP38 maar dan wel in combinatie met kwaliteit, zonder quality maar met netwerk kom je er niet doorheen.

  Soms heel bizar, ik ken(de) iemand die eens zijn eigen werk als peer moest beoordelen, dat weer wel. Het was een bikkel want hij wees het af..hulde.

 20. 42

  @MP, ik heb in beiden gestaan en ik kan je vanuit mijn hart verzekeren dat het geen keuze is. Het is een must..de eer, dat weer wel en het zijn “zeikerts”die peers maar bovenal om als armetierige halfsoortvan onderzoeker door te kunnen blijven gaan…publicatiedruk is een dooddoener. In Japan en de VS heeft het politiek systeem iets door wat in Europa tot nu toe absent was.

 21. 44

  @Krekel,

  Zeg kun je niet eens een keertje serieus doen?

  [img]http://img524.imageshack.us/img524/9797/krekelananassw7.jpg[/img]

 22. 45

  @larie,

  Begrijp ik, ik ben er ook geweest. Maar publiceren in dat soort tijdschriften is heel lastig en hangt van veel moeilijk te beinvloeden factoren af. Het gros van de wetenschappers komt daar nooit in, hun hele leven niet.

  Mijn indruk is dat de manier waarop wetenschap nu bedreven wordt veranderd is. Het is meer en meer een afval (rat)race geworden, waarbij het maar zeer de vraag is of de ‘investering’ zich terug betaald. Ook als je het ‘haalt’ betekent dat niet een hoog aanzien of een goed inkomen geniet (in vergelijking met andere takken van sport).

  Waar ik mij zorgen over maak is het gebruik van jonge talentvolle mensen, hun beste jaren stoppen ze erin. Er worden zware eisen gesteld aan een promotie zonder dat er duidelijk maatschappelijk gezien behoefte is aan dit soort mensen. Meestal is het beter ergens in een organisatie te beginnen vlak na je studie en je dan omhoogwerken.

 23. 48

  Ik ben serieus, MP. Ga nou niet zeggen dat jij niet zou kijken naar een programma waarin een of andere VPRO-quasi-intellectueel live een ananas in zijn poeperd zou duwen, al dan niet in blokjes. Daar zou namelijk iederéén naar kijken. Hetgeen naar mijn mening niet teveel gevraagd is, aangezien iedereen er ook voor betaalt.

 24. 49

  ’t Zou zelfs een serie kunnen worden, het hoeft heus niet op te houden bij ananassen. Denk bijvoorbeeld aan biefstukken … of sportschoenen.

 25. 51

  Tja, of ik zeg hele zinnige dingen in een rare wereld. Wie zal het zeggen? Maar goed, ik zal je een plezier doen en me terugtrekken voor een avondje Comedy Central.

  Goeie omroep, overigens.

 26. 59

  Ah, de eerste vragen… Met betrekking tot de ethymologische oorsprong van het Engelse woord ‘dog’: Eerstgister van in het BBC-programma QI al te zien dat de oorsprong ervan niet meer te achterhalen is, helaas.

  Enkele van de andere vragen zullen binnenkort terugkomen, hier of op televisie.

 27. 60

  Denk aan zaken als: Waarom je in België voor een paar honderd euro een prima appartement in de binnenstad huurt, en hier niet.. Of waarom het goedkoper is naar Barcelona te vliegen dan met de trein naar Maastricht te reizen.

  Ja laten we het over geld hebben dan kijken de Nederlanders wel. de verklaring voor prijsverschillen lijkt mij marktwerking oftewel verschil in vraag en aanbod.
  Dat de NS hoge prijzen moet rekenen heeft te maken met hun enorme overhead.

  Ik weet nog wel een paar leuke vraagjes over geld hoor: Waarom is alles sinds de euro duurder ? (doet het altijd goed in NL ook al is het gewoon niet zo)
  Hoe kan het dat mijn buurman een BMW X5 rijdt ?
  en Waarom worden mijn belastingcenten uitgegeven aan onderwijs terwijl ik al lang niet meer naar school ga ?