Jami, the movie

In onze inbox gleed plots een mailtje met een preview van een artikeltje dat in de komende HP/De Tijd komt te staan. Dat wilden we u toch niet onthouden.

Het lijkt al maandenlang stil rond Ehsan Jami. Maar dat is slechts schijn, want de 23-jarige oprichter van het inmiddels ter ziele gegane Comité voor Ex-moslims werkt aan, jawel, een film. “Iets wat heel gevoelig en confronterend is,” schrijft Jami in een mail aan HP/De Tijd. “De film is in de afrondende fase. Ik verwacht dat hij deze maand klaar is.” Maar over het moment van vertoning wil hij niets zeggen. “Anders krijg je een soort hype of angst.
Een eerder filmproject van Jami ging uiteindelijk niet door. De ex-moslim werkte toen aan een tekenfilm over de profeet Mohammed en had naar eigen zeggen al ‘vierenhalve minuut’ af. Jami staakte de productie echter na een oproep van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, kort na uitkomst van die andere film, Fitna van Geert Wilders. De minister was verontrust na de vertoning van een still van Jami’s film in het tv-programma Netwerk. Op dat plaatje was de profeet Mohammed afgebeeld, op weg naar de moskee met zijn jonge bruid Aïsja aan de hand. Enkele details: Mohammed had een erectie en op de moskee prijkte een hakenkruis. “Doe alsjeblieft niet mee aan die valse beeldvorming, die een wig drijft in onze samenleving,” zei Hirsch Ballin na de Netwerk-uitzending.

Jami’s beschermheer van het eerste uur, de rechtsgeleerde Afshin Ellian, bevestigt dat de ex-moslim aan een nieuwe film werkt. “Twee weken geleden belde hij mij en zei dat hij er erg druk mee was.” Ellian weet niet hoe de film eruit gaat zien. “Maar het wordt in ieder geval geen tekenfilm.
Jami wil zelf weinig details prijsgeven. “Vooral nu binnen de politiek enige tegenwerking bestaat“, mailt hij. Wel is duidelijk wie de hoofdpersoon wordt. Weinig verrassend: “Er is een prominente rol weggelegd voor Mohammed.

Update (13:30 uur):
Inmiddels op de site van HP/De Tijd te vinden.

 1. 8

  “Anders krijg je een soort hype of angst.”

  Welja. Alsof Ehsan Jami zo’n opiniekanon is, wiens publicaties door het volk op de voet gevolgd worden.

  Natuurlijk heeft hij behoorlijk wat meegemaakt, maar wat zou nou zijn drijfveer zijn om zoiets te maken?

 2. 10

  Ik vind zijn kapsel altijd erg indrukwekkend. Het oogt nogal massief. Zou hij deze s’ochtends nu in 1 keer zo op zijn hoofd zetten, zoals het Legomannetje?

 3. 12

  waarom staat er een voorpublicatie van een noodlijdend blaadje als HP op sargasso?

  en waarom besteedt sargasso uberhaupt aandacht aan zo’n onbeduidende domkop als Jami?

  vragen vragen

 4. 16

  Haha die m44, ik had wel zoiets verwacht van GS (die hun eigen statistieken heimelijk verduisteren).

  Overigens gaat het juist erg goed met de statistieken de laatste weken (constant 30% meer hits).

 5. 18

  Zeg, stelletje repressie-ervaringsloze verwende meerderheids-kopieën — natuurlijk vind Jami de aandacht niet erg en natuurlijk houden Uw testeron niveaus U sowieso tegen een andere jonge man te waarderen maar denk er gewoon een stel tieten op en concentreer je daarna op het grote belang van het voluit staan voor het recht op geloofsafval.

  Probeer U enige voorstelling te maken van het feit dat de omarming van de eigen groep afwijzen niet makkelijker wordt als “de andere groep” je net zo hard afwijst. Dat heet, zet Uw eigen ego even opzij in een poging geloofsafval te steunen.

  Go Jami, go!