1. 1

  Ik ben benieuwd of het CDA er een regeringscrisis voor over heeft. Ik denk dat ze dan heel hard afgestraft worden in verkiezingen, want er zit inmiddels niemand meer te wachten op de JSF.

 2. 3

  @2: Beleid? Voert het kabinet nu een beleid dan?

  Maar het lijkt me wel duidelijk dat die JSF er gewoon doorgedrukt moet worden. Er zijn kennelijk andere belangen dan financiële, die halve en hele leugens verantwoord maken.

 3. 5

  Ik heb eerder het idee dat defensie zelf blind is voor alternatieven voor de JSF. Een beetje als in ‘hahaha, jullie mogen wel een andere fighter bestellen, maar die gaan we dan niet gebruiken want hij is kut’. En dan mag Jack de Vries allerlei smoezen gaan bedenken waarom-ie z’n departement niet in de hand heeft.

 4. 7

  gronk, het Min v Def is door geen enkele minister en/of staatsecretaris echt in de hand te houden, die burgers op het ministerie bungelen er gewoon maar wat bij (het vijfde wiel aan de wagen zeg maar) omdat het, juist ja, burgers zijn.

 5. 9

  Uit welke gelden komt het budget voor de JSF? Komt dat niet gewoon voor rekening van het MinDef, dat dan moet bezuinigen op andere dingen als die JSF duurder blijkt dan verwacht? In dat geval zou ik er geen probleem mee hebben.

 6. 10

  Tsja, die generaals moeten na hun pensioen ook nog een makkelijk, goed betaald baantje hebben.

  Dat heeft het Pentagon en vrienden (ook wel de MIC genoemd) vast wel voor hun geregeld.

  Niet dat dit ook maar iets te maken heeft met de keuze voor de JSF natuurlijk…..

 7. 15

  @8: Wel heel harde kritiek zeg:
  “For all practical purposes, technological evolution has rendered the concept of the Joint Strike Fighter obsolete before it has even completed Flight Test or entered full rate production.”

  @12: Die zijn in ieder geval goedkoper. Ik zie nu trouwens dat de Gripen niet een beetje goedkoper is dan de JSF.

 8. 19

  Persoonlijk heb ik nooit begrepen waarom men RAND Europe de onafhankelijke laatste ‘edit’ liet doen. RAND heeft o.a. Lockheed Martin al jaren als klant. Vind het voor de beeldvorming niet erg handig.

 9. 20

  Gewoon kopen die F-35. De Luchtmacht wil de F-35 en wil helemaal geen Gripen.
  Dan moet je dus ook weer eerder vervangers bestellen en ben je uiteindelijk duurder uit.

  De Gripen is goedkoper maar minder goed (bijvoorbeeld niet eens stealth).
  Het is onze plicht aan onze militairen om ze met goed materieel op pad te sturen.

  Veiligheid mag best iets kosten.

  Russische straaljagers zijn gewoon slecht, technologisch inferieur aan westerse (is in conflicten bewezen). Russische militair materieel is gemaakt op kwantiteit, westers materieel op kwaliteit. Is ook logisch want Rusland heeft veel meer personeel dus we moeten wel kwalitatief beter zijn.
  Plus dat het niet NATO-standaard is en je veel kans hebt op freindly fire doordat je hetzelfde materieel hebt als vijandige landen.
  Dan kun je nog beter de F-16 houden.

  Over het algemeen is Amerikaans materieel het beste (en duurste) daarna komt Europees materieel en daarna Russisch en Chinees materieel.