Israël verdeelt en heerst als vanouds

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Hamas en Fatah naar elkaars keelIsraël heeft oogluikend wapenleveranties aan Fatah toegestaan. Het lijkt een opmerkelijke stap, maar in het verleden heeft Israël Fatah wel vaker van wapens voorzien. En nu het machtsevenwicht tussen de Hamas en Fatah lijkt om te slaan naar Hamas, moet de Israëlische regering wat doen, natuurlijk. Want Israël is niet gebaat bij één Palestijnse partij. Dus krijg je de situatie dat als Fatah te sterk wordt, Israël de organisatie aanvalt. Is de situatie andersom, dan levert het wapens.

En ondertussen laten ze lekker Palestijnen tegen Palestijnen vechten…

Reacties (16)

#1 knut

Ja, echte boeven die joden. En ondertussen worden de palestijnen die gevlucht zijn al decennia door hun moslimbroeders in vluchtelingen kampen gedwongen te blijven (mogen niet integreren/immigreren). Blijven die ook lekker ontevreden en allemaal blijven wijzen naar de joden zodat de onvree in stand wordt gehouden en je een goedkoop leger heb om de joodse bezetter onder druk te houden.

Overigens een echte boevenstreek dat je wapens levert aan die ene `tegen`partij die er niet op uit is jou om te brengen om te voorkomen dat de andere te groot wordt. Onverstandig, crimineel, hypocriet. Hebben ze dan helemaal geen respect voor `democratische` processen die ertoe leiden dat jouw doodsvijand aan de macht komt. Een echte jodenstreek.

 • Volgende discussie
#2 Joost

@knut:
“En ondertussen worden de palestijnen die gevlucht zijn al decennia door hun moslimbroeders in vluchtelingen kampen gedwongen te blijven”.

Niet ter zake doend. Het gaat hier om de situatie in de bezette gebieden. Dat de andere landen eromheen net zo slecht zijn is een non-argument.

Fatah is gewoon een dictatoriaal regime, dat door Israël – maar net – in het zadel wordt gehouden. Het is door en door corrupt.

In het verleden is er niet iets zo verenigend geweest als een gezamelijke vijand. In China schortten de twee partijen zelfs de burgeroorlog op om tegen Japan te vechten.

Dat dat hier niet is gebeurd is grotendeels te danken aan het gedrag van Israël.

Op de korte termijn houdt dat het “Palestijnse” probleem beheersbaar, maar op de lange termijn breekt het iedereen op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 knut

@2 dat de mensen geen uitweg hebben doet er in dit conflict niet toe? Onvrede in stand houden doet er niet toe? Als je zo telkens selectief de pijnpunten in de palestijnse kwestie afhandeld, blijf je op dezelfde koers als dat de arabische partijen nu bewandelen. Dit kan alleen eindigen met de ondergang van Israel. En aangezien ik dat niet zie gebeuren denk ik als je mensenleed wil beperken toch een genuanceerdere / gematigere koers moet volgen. Iedereen Isreal, de buurlanden, VS, EU, de media en de bloggers moeten meedoen.

Als we gaan kijken naar corruptie in de hele wereld zijn er maar weinig landen die zich daar niet schuldig aan maken. De een wat geraffineerder dan de ander. Je zal met dat verschijnsel moeten werken en kan t daarom niet als argument gebruiken om een partij te demoniseren/gezamenlijke vijand te benoemen. Kijk naar de belangen en probeer daar samen uit te komen. Dat de ene partij minder ethisch (corrupt?) dan de ander moet daarin geen factor spelen want dan kom je er niet uit.

Corruptie bestrijding is een gehele ander facet vd samenleving en een samenleving moet eraan toe zijn om dat facet aan te pakken. Zover is het nog LANGE niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

“dat de mensen geen uitweg hebben doet er in dit conflict niet toe?”

Dat zeg ik niet. Het doet er in deze discussie niet toe. Je moet niet alles naar het grotere plan willen trekken. Onafhankelijk van de behandeling van de Palestijnen in de omringende landen is dit iets wat wordt gedaan door Israël. Overigens weigert Israël de vluchtelingen ook weer op te nemen.

Trouwens, corruptie is volgens mij een voorwaarde in een dictatuur, en ontstaat corruptie juist daar waar de minste vrijheid is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 knut

Corruptie maak ik zelfs nog dagelijks mee in NL. Het is een mix van belangen verstengeling, instransparantie, geld en macht. Ja, het kan uitmonden in dictatuur maar niet per definitie.

Misschien is mijn fout idd het trekken naar een groter plan. Ik vind de discussie/beeldvorming naar hoe men dit oplost nl wel interessant. Rechter spelen en afwegen wie het meest schuldig is, is te makkelijk en in dit geval oneindig en dus helemaal vrij van verantwoording/risico/betrokkenheid.

Ga er maar eens aanstaan om deze partijen vreedzaam samen te brengen. Hoe breek je het onderlinge wantrouwen, de cultuur van complottheorieën, af? Je straatje schoonvegen en naar anderen wijzen kan iedereen…

…?…!!!!
ah, laagdrempelig bloggen..
Je hebt gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

“Ja, het kan uitmonden in dictatuur maar niet per definitie.”

Nee, dat bedoel ik niet. Ik zeg dat er geen dictatuur mogelijk is zonder corruptie.

Wat Israël moet doen is de machtsstrijd haar beloop laten en dan met de winnaar om de tafel gaan zitten. Kunstmatig het conflict in stand houden helpt niemand, en al zeker niet de gewone Palestijn.

En wat bedoel je met laagdrempelig bloggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

Als je bij elk stuk over deze problematiek de hele situatie in ogenschouw moet nemen kan je alles wat erover geschreven wordt wel als laagdrempelig zien (als dat is wat je bedoelt)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Steve

“maar in het verleden heeft Israël Fatah wel vaker van wapens voorzien”

In het verleden heeft Israel ook Hamas van wapens voorzien. Dit omdat Hamas tegenwicht zou kunnen bieden aan Arafat’s PLO, en zou het Palestijns nationalisme uit te bannen, en plaats te laten maken voor religie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 knut

@2 laagdrempelig is mi alles wat lekker wijzen en klagen over anderen is (lekker hollands).

Je idee over hamas de macht geven is wel een aardige. Je zou idd de angel halen uit de strijd om zich te profileren. En ze zouden als verantwoordelijke worden gezien om namens de Palestijnen een oplossing te creëren. De strijd winnen met Israël daartoe acht ik ze niet in staat. (als ze dat zouden doen zou ik voorstander zijn voor extra hulp aan Israël, maar dat terzijde)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

@9: Eens. Ik denk dat Hamas zodra ze aan de macht zijn opeeens een stuk gematigder blijken.

Het vrijkrijgen van die gijzelaar was een bewijs dat ze ook politiek kunnen bedrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 knut

@10 maar je begrijpt dat zoiets een `leap of faith` van de joodse zijde vereist, toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Zack

Ja, als je de hele tijd hoort dat Hamas heel Israel van de kaart wil vegen, dan neem je de gok niet om ze aan de macht te laten komen denk ik zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Joost

Ach, dat hebben ze allang genuanceerd. En ik geloof dat Fatah dat tot niet zo lang geleden ook in de statuten had opgenomen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Adriaan Pek

Dat tegen mekaar vechten van de Palestijnen doen ze helemaal zelf. Misschien wel ter compensatie van het niet kunnen winnen van de Israëlieten. Je zal maar dag in dag uit naar het oosten bidden en geen enkele hulp van boven krijgen. Dat vreet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Zack

Tot nu toe gaat alles nog volgens het plan van de God van de Bijbel ja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Joost

@14: Doen ze helemaal zelf is wel erg simpel gezegd. Een voorbeeldje: als je twee groeperingen die bij elkaar nog geen 10% van de bevolking vertegenwoordigen tot de tanden toe bewapent zeg je dan ook “doen ze helemaal zelf”?

Lijkt me niet, toch?

 • Vorige discussie