Israël overvalt Palestijnse gevangenis

Het is weer goed mis in Israël en de Palestijnse gebieden. Dinsdag overviel het Israëlische leger een Palestijns gevangeniscomplex in Jericho, diep in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Het doel was de daar opgesloten Palestijnse leider van Ahmed Saadat, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op een Israëlische minister in 2001. Uiteraard levert deze militaire ingreep een gespannen situatie op; het leger is in hoge staat van paraatheid.

Blijkbaar hebben de Israëliërs ineens weer geen vertrouwen meer in de Palestijnse Autoriteit. Lekker handig, zo’n flipperkastbeleid. De reactie van een aantal Palestijnen is ook van den zotte: men heeft een aantal buitenlanders gekidnapt. Waarom?

 1. 1

  Omdat ze daarmee direct de aandacht vragen van de wereldpolitiek. Die politiek vindt het dan straks ook niet meer leuk als Israël weer eens een onbesuisde actie uitvoert. Helaas maar zo werkt het. Daarnaast heulen volgens de Palestijnen alle Amerikanen en ook Europeanen met de Joden. Gezien de grote hoeveelheid geld dat jaarlijks Israël als steun binnenvloeit kan ik zo ook geen ongelijk geven. Zonder de donaties van het westen zou Israël al lang niet meer bestaan en waren die Palestijnen hun intifada tegen de Syrische machthebbers aan het richten.

 2. 2

  Niet onbelangrijk in dit verhaal is dat de Palestijnse president Abbas opperde de gevangen vrij te laten, terwijl Israel dat dus niet wenste en om uitlevering vroeg.

  Heeft niet zozeer met vertrouwen te maken.

 3. 4

  Israël komt ten alle tijden op voor haar inwoners. Mensen die kunnen hardmaken dat zij Joods zijn kunnen ook ter alle tijde terecht in Israël. En Oog om oog. Een vijand van deze staat mag zich nimmer veilig denken, ook niet in het buitenland. Dit is iets dat nu allom bekend is. Denk maar aan Eichmann. Het is een zelfde statement als de ontvoering door palestijnen; een roep naar de buitenwereld: “Weest gewaarschuwd.” De palestijnen ontvoeren echter buitenlanders, zo zijn ze zeker van het intrekken van steun uit het buitenland.

  De gelden die naar Israël gaan kun je inderdaad dubieus noemen. Israël is de enige kernmogendheid met steun van Amerika, en Bush vraagt niet eens om een bonnetje. Echter de palestijnen ontvangen van diezelfde landen ook steun, dat terwijl Arafat zich heeft weten op te werken tot multimiljonair. Minstens zo dubieus dus. Ook Israël gaf steun aan palestijnen, tot de huidige aanstelling van de palestijnse regering. Een palestijn riep toen boos op TV: “Als Israël geen geld geeft, dan zullen ons moslimbroeders ons helpen.” Waarom hadden die broeders eerder dan niet geholpen?

 4. 5

  Omdat het zogenaamde moslimbroederschap niet bestaat. Het bestaat alleen in naam om de bevolking rustig te houden. De machthebbers laten zich er niets aan gelegen.

 5. 6

  Zoals Spuyt al zegt schijnt die moslimbroederschap niet te bestaan. De Saoudi’s bijvoorbeeld schijnen het niet zo op de Palestijnen te hebben, die geven liever geld aan andere moslims door de wereld heen.

  Israel geeft de Palestijnen geld? En wat dan nog, wat moeten we met die wetenschap? Heeft weinig met de discussie te maken.

  Als Abbas die gevangenen vrij wil laten maar Israel wil dat niet en het valt daarom maar het land binnen hebben we een weinig levensvatbare Palestijnse staat, want al haar beslissingen moeten naar Israel’s wensen zijn.

 6. 7

  @TT:
  Wat bedoel je met ‘En wat dan nog?’ Tsja IK slinger het niet aan hoor. Even Spuyt teruglezen hoor:

  “Gezien de grote hoeveelheid geld dat jaarlijks Israël als steun binnenvloeit kan ik zo ook geen ongelijk geven.”
  Die dus. Zodoende mijn betoog.

  “Zonder de donaties van het westen zou Israël al lang niet meer bestaan().”
  Het zelfde geldt voor de palestijnen.

  “Daarnaast heulen volgens de Palestijnen alle Amerikanen en ook Europeanen met de Joden.”
  Klopt. En de hele Moslimwereld bemoeit zich met de palestijnen, dus dat strepen we tegen mekaar weg. Niemand mag meer klagen over steun. Wie zijn mond open doet is af.

  Dat binnenvallen was natuurlijk een politiek beroerde zet. Ik probeer het ook niet goed te praten, ik leg e.e.a. uit over Israëls motieven. Waarschijnlijk was Israël bang dat ze de man zouden kwijtraken. Beter was geweest hem te laten verdwijnen op een rustige vrijdagmiddag.

 7. 9

  @Dramklukkel: Tsja, dan vind ik dat jullie beide lopen te miepen over geld, en zoals je zelf zegt dat strepen we die donaties dan maar tegen elkaar weg.

  Maar de discussie ging over de levensvatbaarheid van een Palestijnse autoriteit.
  Hoewel het heel eng klinkt: dat op een rustige vrijdagmiddag laten verdwijnen is inderdaad politiek handiger…