Israël en Palestijnen “zetten vaart achter vrede”

Het Israëlisch-Palestijnse conflict (Plaatje: Wikimedia commons/public domain)Zelden zo’n hoopgevend resultaat gezien! Israël en de Palestijnen gaan vaart zetten achter het vredesproces. Olmert is bereid tot “pijnlijke concessies”, en Bush zei dat de Palestijnen daarvoor wel de “terroristische infrastructuur” in de autonome gebieden moeten ontmantelen.

Vanaf nu is er elke week overleg tussen de twee partijen. Ondertussen praatte Abbas verder alsof er geen muur is die zijn gebieden versnippert en hij de baas is op de Westbank. Israël moet Oost-Jeruzalem opgeven, alle sinds 1967 bezette gebieden en de Golanhoogte. Oost-Jeruzalem moet zelfs de hoofdstad worden! Na afloop gaven Olmert en Abbas elkaar de hand. Fantastisch!

Mag ik een teiltje?

Hamas, blijkbaar de enige organisatie in het gebied met enige realiteitszin, noemde het overleg ‘tijdverspilling’:

“Wij zagen een afscheidsfeestje voor Bush en een hopeloze poging hem als gezaghebbend leider te presenteren, die slaagt in wat andere Amerikaanse leiders niet is gelukt”.

En daar heeft de organisatie hoogstwaarschijnlijk gelijk in. Israël weet dat het het spelletje eventjes mee moet spelen, waarna er een nieuwe president komt en het hele circus weer van voren af aan kan beginnen. De Palestijnen bouwen hun land op, worden vervolgens te machtig, Israël bombardeert de infrastructuur plat, Hamas wordt sterker door de onvrede, Israël geeft de Palestijnse autoriteit wapens en hulp. En de cyclus begint weer opnieuw.

En om me niet zo alleen te voelen gooi ik er nog eventjes een polletje tegenaan: Hebben jullie vertrouwen in dit herverhernieuwde vredesproces?

  1. 1

    Olmert is bereid geen nieuwe huizen binnen de muur te bouwen (van dat moment af krijgen ook Israëliërs daar geen bouwvergunningen meer, zelfs niet achteraf). Abbas is bereid Al Fatah te ontwapenen, zodat Hamas ook de West Bank over kan nemen en de muur een rechtvaardiging krijgt.