1. 2

  Sja, dit verhaal staat of valt alleen met de vraag of de VS/Isr hier de noodzakelijke doelen mee bereiken – met afweging van de politieke kosten dus. De huidige oorlog is nu juist lokaal, Iran houdt zich ook heel stil, en dat pleit juist tegen een escalatie.

 2. 3

  Grappig, dit had ik ook al bij Juan Cole gelezen:

  http://www.juancole.com/2006/08/one-ring-to-rule-them-wholesale.html

  Zou er dan toch iets van aan zijn? *huiver*

  BTW, hier is een quote:

  “The regime in Iran has not gone away despite decades of hostility toward it by Washington, and despite the latter’s policy of “containment.” As a result, US petroleum corporations are denied significant opportunities for investment in the Iranian petroleum sector. Worse, Iran has made a big energy deal with China and is negotiating with India. As those two countries emerge as the superpowers of the 21st century, they will attempt to lock up Gulf petroleum and gas in proprietary contracts.”

 3. 4

  Natuurlijk zijn er voor de VS redenen genoeg om Iran te nuken, dat is geen nieuws. Maar de politieke kosten hiervan zijn errug hoog.
  Bush c.s. kunnen zich niet zover in de schuld steken…

 4. 5

  @Mescaline, heb je deze regering al eens kunnen betrappen op een weloverwogen en verstandige beslissing? I.m.o. is het part of the plan om de schulden door het dak te jagen….

 5. 6

  Daar heeft het alle schijn van idd @RennieB. Het verschil tussen een strategie, een complot of een hersenloos laissez faire is echter niet goed te zien.

 6. 8

  Het lijkt er een beetje op alsof de Israelische en Amerikaanse strategie de situatie in het MO en dan vooral die rond Iran ziet als een af te pellen ui. Bij een ui kun je het buitenste laagje steeds afpellen zonder daarmee de volgende laag te verstoren, door buitenlaag na buitenlaag te verwijderen kom je steeds dichter bij het hart. In dit geval Iran.
  Maar het lijkt bij nader inzien een veel chaotischer geheel te zijn, meer op een passievrucht zeg maar. Een massa waar alles met alles samenhangt en de verschillende delen niet keurig van elkaar gescheiden zijn.
  Richard Holbrooke schrijft in de WP dat de situatie uit de hand dreigt te gaan lopen omdat de crisis van ene land naar het andere land kan overslaan en dat Bush cs. de ernst van de situatie niet echt door lijken te hebben:

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/08/09/AR2006080901514.html

  Maar er zijn er ook die denken dat Bush het juist heel goed doorheeft maar er op mikt een nieuwe orde te creeren uit de chaos:

  http://www.tomdispatch.com/index.mhtml?pid=110345

 7. 9

  Wel aardig van de VS om Israel ff in te seinen om meer Israelische doden te voorkomen. Verklaart ook meteen waarom het zolang duurt voor er een wapenstilstand komt (hetgeen behoorlijk alleen in de handen van de VS ligt). Israel moet naturlijk zoveel mogelijk tijd krijgen om zwaar materieel van Hezbollah uitschakelen.

  Als die wapenstilstand er is, even VN-troepen uit andere landen in Zuid-Libanon poten (Frankrijk het haasje), zodat die de eerste klap opvangen als de VS Iran binnenvalt. Dat klinkt bijna te brilliant om van deze regering te komen (of zou Israel het gefaxt hebben?).

 8. 11

  Hm, in het artikel zie ik de CFR voorbij komen, dan moet je alles al wat voorzichtiger behandelen. Nee, als zij er bij zijn dan gaat het vaak door tot het hoogste niveau.