Israel arresteert Palestijnen die uitgeruild werden voor Gilad Shalit opnieuw

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Israelische militairen hebben woensdag voor de derde maal deze week een man gearresteerd die in oktober 2011 onder de overeenkomst omtrent de uitwisseling van Gilad Shalit werd vrijgelaten. Majday al-Ajouly, 48, werd, evenals zijn vrouw en 18-jarige dochter, opgepakt bij een nachtelijke inval in het dorp Qaffin bij Tulkarem.
Maandag waren Abdul Rahman Ahmad Ishteiwi en Mahmoud Adnan Mahmoud Salim aangehouden in Qalqiliya. Ook zij waren bij de uitwisseling van gevangenen tegen Gilad Shalit in oktober vrijgelaten.
Nog weer iets eerder, namelijk op 16 februari, werd  Hana Shalabi, 29,  uit het dorp Bruqin bij Jenin opgepakt. Ook zij werd na ongeveer twee jaar in administatieve hechtenis te zijn gehouden, vrijgelaten bij de Shalit-uitwisseling. Haar advocaat Shireen Iraqi zei dat Hana bij haar laatste arrestatie ten overstaan van haar familie was vernederd en geslagen. Ze is een hongerstaking begonnen die nu een week oud is. Hana is in opnieuw in administratieve detentie en opgesloten in een isoleercel.

De mensenrechtenorganisatie Addameer meldde in december dat Israel sinds de vrijlating van de eerste batch van 477 gevangenen voor Shalit op 18 oktober, weer 470 Palestijnen had aangehouden. De organisatie constateerde toen dat ”de Israelische gevangenissen weer opnieuw gevuld worden met vrijwel exact hetzelfde aantal Palestijnen als in oktober werd vrijgelaten”.
Ongeveer 40% van de Palestijnen in de bezette gebieden is op enigerlei tijdstip van hun leven door Israel opgepakt. De meeste arrestaties vinden plaats op grond van wat Israel ‘veiligheidoverwegingen’ noemt.

Reacties (12)

#1 Bismarck

Tja, daarmee snijdt Israël uiteindelijk alleen zichzelf in de vingers. Dit zet Palestijnen alleen maar aan ook weer Israëliërs te ontvoeren en/of Israël niet meer te vertrouwen in gevangenruildeals.

 • Volgende discussie
#1.1 Marquette - Reactie op #1

Hamas had al bij de vrijlating van die gevangenen te kennen gegeven opnieuw Israëlische soldaten gevangen te willen nemen. Daarom heeft Israël ook een wet aangenomen of in ieder geval al bedacht om ervoor te zorgen dat iedere soldaat maar tegen één Palestijn geruild kan gaan worden. Op die manier kan Hamas niet meer zulke belachelijke eisen stellen. Bovendien werd over het opnieuw arresteren van de gevangenen niks gezegd, dus kán Israël dat doen zonder het vertrouwen te schaden van de Palestijnen (om ook maar even op die ander te reageren)

#2 HansR

Het geef iig aan waar het gebrek aan vertrouwen vandaan komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sonja

Dan moet de vrijlating van Shalit ook maar een ‘grapje’ worden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Harm

Is dit nou wat je een “typische jodenstreek” noemt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Olav - Reactie op #4

Zeg, dat kan wel wat minder.

#4.2 Harm - Reactie op #4.1

Dat is maar de vraag.

#5 Jan

Galid Shalit werd in 2006 ontvoerd door de Palestijnen. De ontvoerders eisten voor zijn vrijlating de vrijlating van 1000 Palestijnse gevangenen. Voor Israel is iemand van hun eigen volk meer waard dan 1000 Palestijnse gevangenen en ze hebben dan ook met deze eis toegestemd. Dat na deze ruil sommigen weer worden opgepakt lijkt me vrij logisch, daarover zijn met de ontvoerders ook geen afspraken gemaakt. Niks mis met deze reactie van Israel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 L.Brusselman - Reactie op #5

Hij legt het nog even uit voor de wat suffe Sargassolezer,bedankt Jan.

#6 L.Brusselman

De effectiviteit van propaganda en manipulatie van de publieke opinie door Israel en haar zendelingen was in het verleden onovertroffen,waar het tegenwoordig misgaat is mooi te zien aan het opstelletje dat SvB gisteren op de opiniepagina van VK.nl mocht publiceren.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3197566/2012/02/23/VPRO-speelt-gevaarlijk-spel-met-ontmenselijking-van-Joden.dhtml

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Ernest - Reactie op #6

SvB is Likoed Nederland.

#6.2 Henrik - Reactie op #6.1

volgens Lik is de dader het slachtoffer.
stramien:
– altijd WO2 erbij slepen.
– kritiek = antisemitisme
– arabieren = nazi’s
– niet ingaan op onrecht