Islamitische politie pakt foute kleding aan (Iran)A police officer forced a young man whose clothes were deemed un-Islamic to suck on a plastic container Iranians use to wash their bottoms.

Update: Het onderschrift van deze foto bleek niet te kloppen. De NY Times heeft gerectificeerd. Het gaat hier om bendeleden die onder andere vrouwen zouden hebben verkracht.

Maar maakt dat deze foto minder erg?

 1. 2

  Vandaag was ik met mijn gezin bij het Sevan- meer (Armenie)op 2000m hoogte. Naast ons een Iraans meisje en jongen: het meisje in bikini en de jongen in zwembroek. Ook in Yerevan in Waterworld veel Iraanse meisjes in zwemkleren. Niet in Iran (???) mogelijk, maar in buurland Armenie wel.

 2. 3

  Die foto is op zich al erg genoeg, maar heeft bij nader inzien niet direct met het kledingoffensief te maken. Zie de Editor’s Note: “But the man in the photograph, according to widespread Iranian news reports, was one of more than 100 people arrested recently on charges of being part of a gang that had committed rapes, robberies, forgeries and other crimes.”

 3. 4

  @3: Oh, dan is dit gedrag van de agent natuurlijk te billijken.

  Wat ik overigens dan wel weer “geruststellend” vind is dat deze meneer een bivakmuts op heeft. Dat zegt in ieder geval dat de samenleving zijn gedrag niet accepteert.

 4. 5

  Een (na wereldwijde opschudding) verhaal opdissen/verzinnen waarbij de gestrafte man tot een bende behoort die dingen doet die volstrekt niet door de beugel kan is een optie die niet onderzocht kan worden. Lijfstraffen en publieke aframmelingen zijn nergens goed voor& de agent schaamde zich er voor, aan zijn hoofddeksel te zien. Of is dit een mannelijke variant op een burka die hij van zijn geloof moet dragen?

 5. 6

  Waarschijnlijk hebben al die agenten een bivakmuts op, omdat ze anders misschien herkent worden door bepaalde bendes die dan wraak willen nemen op ze.

 6. 7

  @.Zack6 Dat klopt misschien.
  Zou het ook mogelijk zijn dat een anonieme agent is opgedragen aan iedereen duidelijk te maken dat ze hun bek moeten houden?
  Of zou hij in opdracht van een groep Wilders (op Iraanse wijze) zo te keer gaan omdat gezagshandhaving voor alles hard moet zijn?

 7. 8

  @4 Spuyt:12:
  “@3: Oh, dan is dit gedrag van de agent natuurlijk te billijken.”

  Nee, natuurlijk niet, het is op zich al erg genoeg, zei ik toch, maar er is geen enkel bewijs dat de ‘Islamitische politie’ op deze manier foute kleding aanpakt. De foto laat duidelijk zien dat Iran een wrede politiestaat is. De waarheid is al erg genoeg, overdrijven maakt je alleen maar ongeloofwaardig.

 8. 9

  @Edwin 8 Gisteren, toen ik dit bericht plaatste, stond het met het vermelde onderschrift in de NYT. Nu kun je zo wijs zijn als jij nu bent door het gerectificeerde bericht te lezen.

 9. 11

  Dat legt de NYT toch tamelijk goed uit? Mis ik een NYT-complot om Iran zwart te maken? Iran lijkt me daartoe heel goed zelfstandig in staat.

 10. 12

  @Bismarck: volgens mij wordt dat inderdaad vrij duidelijk gerectificeerd:

  “These errors could have been avoided with more rigorous editing. The article should not have said that young men had been paraded through the streets for wearing un-Islamic dress, and the headline over it should not have said that dissenters were being paraded as part of the crackdown.”

 11. 13

  Laat ik dan ook maar een rectificatie plaatsen voor #10: Waarom plaatste de INA (waarvan de NYT zijn bericht had overgenomen) een fout onderschrift bij de publicatie van de foto?

 12. 15

  @9 troebel: daarom schreef ik ook ‘bij nader inzien’. Goed dat jullie ook een rectificatie plaatsen. De GeenStijl-mentaliteit is hier gelukkig niet doorgedrongen, behalve de lange tenen dan.

 13. 18

  Wat een aparte discussie. Het lijkt me essentiëel voor de beoordeling om te weten of iemand een verkrachter is of slechts “foute” kleding aan heeft. Ik heb er persoonlijk geen moeite mee dat een verkrachter hardhandig wordt aangepakt. Om Edwin te plezieren zal ik hier niet beschrijven hoe.

 14. 20

  Wie weet waar ze die jongen echt van betichtte: de overheid daar opereert niet open en eerlijk. Valse beschuldigingen zijn ze niet vreemd. Want een normale rechtsstaat waarin je jezelf als burger kan verdedigen bestaat niet. Ze kunnen burgers dus alles maken.

 15. 21

  iets tege iranezen?wa denken jullie allemaal met jullie stomme land nederland stinkt :S
  & mensen jullie moeten mijn land nie voorschut zette bekijk jullie eigen land is iran is de beste land begrepen !!!!

 16. 22

  Ik zou zeggen, ga terug naar Iran dan. En wat mij betreft (en de mensenrechten): Nederland is nog altijd een stukje prettiger om in te wonen dan Iran.