Iran-interview met Morsi vervalst

De nieuwe president van Egypte, Mohammed Morsi is nog niet eens ingehuldigd of hij wordt al geconfronteerd met een vervalst interview waarin hij zogenaamd bekendmaakt de banden te willen aanhalen met Iran.

Ook  kreeg hij te maken met verdachtmakingen die de griezelige bedoelingen van de Moslim Broederschap duidelijk moeten maken.

Het ernstigst is zonder twijfel het ‘interview’ dat Morsi had met het Iraanse persbureau Fars, waarin hij zei dat hij na 30 jaar de betrekkingen et Iran wil herstellen en waarin hij aankondigde het vredesverdrag met Israel tegen het licht te zullen houden. Het persbureau Reuters en nagenoeg alle kranten (ook de Nederlandse) namen zijn uitspraken over. In Israel werd bezorgdheid geuit. Zo citeerde de Telegraaf de krant Haaretz die een Israelische regeringsfunctionaris aanhaalde: „De wereld heeft ons uitgelachen toen we de Arabische Lente als een islamitische winter omschreven”, zei een regeringsfunctionaris in de krant Haaretz. „Maar nu weet iedereen hoe de situatie is.” Bijzonder alarmerend vindt hij de opmerking van Mursi dat hij goede betrekkingen met Israëls aartsvijand Iran wil.”

Intussen blijkt echter dat dat het interview zo goed al zeker een vervalsing is, zo schrijft Golnaz Esfandiary van Radio Free Europe. De Arabische sectie van de BBC en Al-Arabiya kwamen al direct met ontkenningen van een woordvoerder van Morsi. Het officiële Egyptische persbureau MENA  volgde met een mededeling dat een dergelijk interview nooit had plaatsgehad. Maar het belangrijkst was ongetwijfeld dat het met Fars concurrerende andere Iraanse persbureau IRNA eveneens meldde dat het om een vervalsing ging. IRNA schreef dat de geluidsband die Fars op zijn site had geplaatst duidelijk maakte dat het niet de stem van Morsi was.

Het is overigens niet voor het eerst dat Irna en Fars het met elkaar aan de stok hebben, zo voegt Esfandiary eraan toe. Zij wijt dat aan interne Iraanse tegenstellingen. Irna zit in het kamp van president Ahmadinejad, terwijl Fars meer de lijn van de Pasdaran (Revolutionaire Wachters) volgt.

Een ander voorbeeld, maar nu met de duidelijke bedoeling om Morsi zo zwart mogelijk te maken, werd gesignaleerd door de Christian Science Monitor. Die krant meldde dat de Amerikaanse nieuwszender Fox News zijn rechtse en onbetrouwbare reputatie eer aandeed door op de website Fox Nation een video te presenteren waarin Morsi verklaarde dat ‘niet Cairo, Medina of Mekka Egyptes toekomstige hoofdstad zou zijn, maar Jeruzalem zo God het wil. Onze roep zal zijn: Laat miljoenen martelaars naar Jeruzalem marcheren.’

De video in kwestie is echter niet van Morsi, zoals wordt gesuggereerd, maar van een radicale imam, Safwat Hegazi. Morsi had,  meldt de Christian Science Monitor,  al eerder van de uitspraken van Hegazi gedistantieerd. De video is al meer dan een maand oud en in omloop gebracht door Memri, een instelling die het tot haar taak rekent uitwassen in de Arabische wereld als mainstream en normaal te presenteren en die geleid wordt door een gepensioneerde kolonel van de Israelische militaire inlichtingendienst. De versie die op Fox staat is gerecycled via rechtse zionistische bloggers. Het is de versie die hieronder staat.

Campagnes met valse geruchten om Morsi’s geloofwaardigheid te ondermijnen en hem in diskrediet te brengen waren er overigens ook al een tijdje in Egypte zelf. Vooral het kamp van Morsi’s tegenstander bij de verkiezingen, Ahmed Shafiq, was er goed in. Zo was er een hardnekkig gerucht dat Morsi het Suez-kanaal zou willen privatiseren en zou willen leasen aan Qatar. De FJP, de partij van de Broederschap, meldde zelf dingen als een inval bij een christelijke juwelier in Ismailiyya met een auto waarop een verkiezingsposter van Morsi was bevestigd, een duidelijke poging om de vijandige houding van de Moslim Broeders ten opzichte van de christenen te etaleren. Eén van de geruchten haalde zelfs de wereldpers. Dat was het volstrekt absurde nieuws dat het Egyptische parlement een wet zou hebben aangenomen waarbij seks met een overleden echtgenote werd toegestaan tot zes uur na haar dood.

Foto Flickr cc Jonathan Rashad

 1. 2

  Een beetje vrije vertaling van het artikel op Christian Science Monitor.

  “Fox News put up a short unsigned blog headlined “Muslim Brotherhood Takes Egypt, Cleric Declares: ‘Our Capital shall be Jerusalem, Allah Willing.'””

  Vertalen als

  “Fox Nation een video te presenteren waarin Morsi verklaarde dat ‘niet Cairo, Medina of Mekka Egyptes toekomstige hoofdstad zou zijn, maar Jeruzalem zo God het wil. ”

  lijkt mij niet correct vertaald.

 2. 4

  Er is helemaal niks vervalst. Die domme Amerikanen hebben gewoon weer eens een domme fout gemaakt, net zoals FoxNews laatst (of CNN, dat weet ik niet meer) toen ze Tripoli ergens op de kaart lieten zien in de buurt van Beiroet of Damascus ofzo. Als je expres dingen zou willen vervalsen dan doe je dat op zo’n manier dat stellig vermoedt dat het niet uitkomt (zoals die enorme massa mensen die het standbeeld van Saddam Houssein omverhaalden), en hiervan weet je zeker dat het wél uitkomt. Hetzelfde filmpje (en in een betere kwaliteit, en twee maal zo lang) was overigens al eerder te zien hier op Sargasso, inclusief de juiste namen want die waren er gewoon correct bij vermeld. Zie: https://sargasso.nl/archief/2012/05/26/egypte-worst-case-scenario , comment nr 8

 3. 6

  Klopt Morika, ik plaatste dat memri filmpje. Ik zag het op Geenstijl en schrok me rot, maar het bleek gelukkig niet te kloppen. Vandaar dat ik een paar reacties later mijn excuses aanbood voor die zepert. Overigens zijn zowel fox als memri agitpropkanalen, dus het lijkt me stug dat dit per ongeluk zou zijn.

 4. 8

  Overigens zit Morsi in het originele filmpje van MEMRI (dat zó van de Egyptische TV lijkt te komen, de secondewijzer tikt in ieder geval gewoon door, net als de nieuwsbanier) wél naast Safwat Hegazy op het podium.

  Dumpt.com
  klikkerdeklikvoorgroot

  Het originele filmpje is onder meer op de website van Likoed Nederland te vinden.

  Ook al is hij die Safwat Hegazy niet, Morsi zat er wel bij toen dit allemaal plaatsvond.

 5. 11

  Zojuist op Russia Today zag ik het laatste deel van een discussie tussen Assange, een mij onbekende man, en Noam Chomsky.
  Chomsky legde o.a. uit hoe het westerse imperialisme werkt.
  Het bovenstaande verhaal past helemaal in de uitleg van Chomsky.
  Waar Chomsky zich drastisch in vergist is zijn mening ‘dat je geniaal moet zijn om niet te zien hoe het werkt’.
  Dat zie je hier aan de reacties.

 6. 14

  De genoemde affaires door AB aangekaart lijken door ‘taquiya’ en ‘kitman’ beheerst. In die toestand heft zich de tegenstelling tussen waarheid en leugen, feit en fictie, echt en vals op. Als het maar werkt. Morsi is op mars en hij zegt, of hij laat zeggen of er wordt van hem gezegd wat van hem als MoslimBroeder wordt verwacht, in verschillende omstandigheden. Het idioom van de haat ligt vast, uitglijden kan haast niet. En wien die haat treft, is ook bekend, dus..

  De betekenis van het verschil van de Perzisch persbueaus FARS en IRNA ontgaat mij. Irna in het kamp van president Ahmadinejad, Fars meer de lijn van de Pasdaran?
  Is dat zoiets als het onderscheid tussen de SD en de Gestapo? En wat maakt dat dan uit?