Irak – Open brief van journalist die de executie zag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

He's fucking faking he's dead -- he's faking he's fucking dead. Kevin Sites: de journalist die vorige week de executie van een iraakse gewonde filmde schrijft een open brief aan de mariniers. Uit de brief die Sites gisteren op zijn weblog plaatste volgen duidelijk de bizarre omstandigheden waarin dit voorval plaatsvond. De marinier die de ongewapende irakees kapot schoot was zelf een dag eerder in het gezicht geraakt. De vermoorde irakees bewoog volgens Sites daarvoor niet, terwijl in dezelfde ruimte andere gewonden lagen die veel duidelijkere levenstekens gaven. De irakezen lagen daar al ruim 24 uur gewond, ontwapend en waren zojuist voor de tweede keer beschoten, uit hun verse wonden stroomde bloed.

Een eerlijk verslag van een reporter met al ruim vijf jaar oorlogservaring:

Through my viewfinder I can see him raise the muzzle of his rifle in the direction of the wounded Iraqi. There are no sudden movements, no reaching or lunging.

However, the Marine could legitimately believe the man poses some kind of danger. Maybe he’s going to cover him while another Marine searches for weapons.

Instead, he pulls the trigger. There is a small splatter against the back wall and the man’s leg slumps down.

“Well he’s dead now,” says another Marine in the background.

I am still rolling. I feel the deep pit of my stomach.

(Open letter to Devil Dogs of the 3.1 / Kevin Sites)

Reacties (47)

#1 moi

Geachte minister president,

Bij deze wil ik u vriendelijk doch met klem verzoeken om namens het gehele Nederlandse volk te laten zien waar wij voor staan. Ik verzoek u vriendelijk om namens ons allemaal de normen en waarden van ons land uit te dragen. Ik verzoek u dan ook om namens het Nederlandse volk in de strengst mogelijke bewoordingen afstand te nemen van de daden van het Amerikaanse leger in Irak tijdens de belegering van de stad Fallujah. Ik verzoek u vriendelijk duidelijk te maken dat het Nederlandse volk zich niet kan vinden in het bombarderen van een complete stad. Fallujah, de stad der moskee

 • Volgende discussie
#2 Kole\’s Queeste
Devil Dogs
Een open brief van de journalist die vorige week filmde hoe een US Marine een gewonde Irakees een kogel door het hoofd joeg: “Well he’s dead now…”
Dank aan Sargasso voor de pointer.

Terzijde: de filmer blijkt Kevin Sites te zijn, de reporter d…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sketzer

Dit soort acties keur ik natuurlijk niet goed, maar dat de Amerikanen Fallujah binnenvallen lijkt me terecht. Het was daar een vrijhaven voor terroristen die constant aanslagen pleegden. En als ze dan met z’n allen in de moskeeen gaan schuilen zul je die toch aan moeten vallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ALO

@Sketzer

In de oorlog heten de terroristen bij ons het verzet. Kijk ook nog eens naar het stukje video waarin president Reagan een taliban voorstelt aan het publiek: dit is geen terroristenleider maar een vrijheidsstrijder.

Ik mis nog steeds iedere rechtvaardiging om Irak binnen te vallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ALO

Het vervolg:

Voor mij zijn de Amerikanen voor mij gewoon bezetters. Verzet daar tegen is dus vrij logisch.

De inval in Irak, honderduizend doden, het spelen van SM-spelletjes in gevangenissen, het neerschieten van gewonde soldaten en het tot aan de grond gelijk maken van delen van Irak hebben het gevolg dat de US (en daarmee het Westen) zijn moreel gezeg in de wereld totaal verloren heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 larie

@moi

Als je het ergens vanuit je kantoorstoel niet mee eens ben en je vrijwel zeker nooit in een oorlogsgebied geweest ben zou ik het op prijs stellen niet weer “namens het Nederlandse volk” dingen te gaan zeggen.
Uitspraken als “namens het volk” zijn nu juist de oorzaak van de toestanden waar jij je zo eenzijdig op blind staart.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Sketzer

Dat de reden van de oorlog verkeerd was is wel duidelijk. Er waren geen massavernietigingswapens, maar wel een brute dictator die ook duidenden onschuldige burgers heeft vermoord. Als de Amerikanen dat als reden hadden gegeven was alles al een stukje beter geweest.

Verder hebben de Amerikanen allang aangegeven dat ze uiteindelijk weg gaan, dus dan snap ik die zogenaamde “verzetsstrijders” niet zo. Het duurt op deze manier alleen langer en er vallen juist meer slachtoffers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 moi

Larie,

Misschien heb je wel gelijk, ik moet inderdaad namens mezelf spreken. Heb je ook inhoudelijk nog iets te melden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 moi

Sketzer,

De amerikanen hebben ondertussen door hun bevrijding al meer slachtoffers gemaakt dan Saddam deed. Die vrijheidsstrijders zijn een beetje boos omdat hun land gebombardeerd wordt, hun familie en vrienden vermoord, hun moskee

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 ALO

@Sketzer

Het probleem is nu juist dat dictators niet bestaan. Er bestaan wel dictatoriale regimes die steunen op een aanzienlijke gedeelte van de bevolking, wel een minderheid. Die hebben dus veel te verliezen als hun leider het laat afweten. Dit is de reden van het verzet in de soennitische driehoek, waar in Fallujah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sketzer

Als de Amerikanen niks meer doen zullen die dictatorale regimes gaan uitvechten wie de sterkste is en dan zijn we/ze nog verder van huis.

Ik zie de ideale oplossing ook niet, maar een door de bevolking gekozen regering lijkt me in deze toch de beste optie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 $link$

@moi
Je brief behoeft enige correcties:

“Geachte minister president,

Ik, ‘moi’, wil u vriendelijk doch met klem verzoeken om namens een deel van het Nederlandse volk te laten zien waar ik voor sta. Ik verzoek u vriendelijk om namens hen mijn normen en waarden uit te dragen. Namens hen verzoek ik u dan ook in de strengst mogelijke bewoordingen afstand te nemen van de daden van het gemene, ongelovige Amerikaanse satan leger in Irak tijdens de belegering van mijn vrienden-hoofdafsnijders in de stad Fallujah. Ik verzoek u vriendelijk duidelijk te maken dat mijn deel van het Nederlandse volk zich niet kan vinden in het bombarderen van een complete stad. Fallujah, de stad der moskee

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Spuyt 12

Nu de VS daar zitten en een rotzooi hebben veroorzaakt lijkt het me dat ze hun zooi ook moeten opruimen. Nu weggaan levert een machtvacuum op dat hoogstwaarschijnlijk wordt opgevuld door moslimfundamentalisten. En dan zijn we nog verder van huis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 ALO

Blijkbaar snapt een klein gedeelte van het nederlandse volk (waaronder $link$) er nog steeds niets van.

Dit gaat over wereldpolitiek, om botte macht. Alle verhalen over WMD’s, dictators, moslims en terroristen zijn er alleen maar om het domme deel van het volk zand in de ogen te strooien. En dat lukt blijkbaar nog steeds.

Irak binnen vallen was ongelofelijk dom. Er achetraan hollen zoals Kamp, Jaap de Hoop en Balkenende nog veel dommer. De US leiden een gigantisch gezichtverlies als het misloopt. En dat gebeurt want het is (mij) al meer dan een jaar duidelijk dat de amerikanen totaal geen controle hebben op de situtatie. Alleen in de groene zone in Baghdad zijn zij heer en meester.

Vorig jaar november was er een nederlandse meneer op de radio die vertelde dat hij daar werkte en dat ze iedere dag worden beschoten. Totaal geen controle dus.

Het is voor de nare buitenlanden zoals Iran en Syrie een koud kunstje om de hele boel te destabiliseren. In de wereldpolitiek werkt dreiging beter dan de daad. Let maar op hoe onmachtig de amerikanen nu met de Iraanse atoombom zijn. Allemaal de schuld van de domme inval in Irak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 larie

@moi

Niet inhoudelijk? Ik maak opmerkingen over :

Informatie,

Altijd subjectief.

Oorlog,

Is een smerige aangelegenheid. De tijd dat er imponerend werd gezwaaid met speren en dan weer naar huis, is helaas voorbij. De tijd dat een conflict milaire conflicten waren is voorbij. Nu heet het asymetrische oorlogsvoering, de grens tussen burger en militair is niet bestaand voor alle partijen in elk conflict. Conventie’s van Geneve, achterhaald.

Spreken namens het volk,

Levensgevaarlijk en de oorzaak van veel leed, moet ik voorbeelden noemen ?

Ik werk o.a. als vrijwilliger op een AZC met voornamelijk Irakezen en spreken met deze mensen geeft mij toch een geheel ander beeld van wat in Irak gaande is (ik ben er ook geweest). Samenvattend vind ik dat je reactie, geschreven achter je PC op een veilige stoel wat meer distantie had mogen hebben.

Zo goed?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dreknek

Wat weten die Irakezen er nou vanaf, Larie! Je weet toch dat despoot Moi en zijn linkerhand Alo gelijk hebben? Zij weten heel goed wat het volk in Irak nodig heeft. Net als Saddam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 moi

$link$; Ik had inderdaad beter voor mezelf kunnen spreken zoals ik al eerder had aangegeven.

“gemene, ongelovige Amerikaanse satan leger in Irak tijdens de belegering van mijn vrienden-hoofdafsnijders in de stad Fallujah”

Bovenstaande komt geheel voor jou rekening en heeft niets met mijn brief te maken. Het geeft wel een heel duidelijk beeld hoe jij in deze wereld staat of deze bekijkt.

Larie; Zoals ik eerder al zei; ik had beter voor mezelf kunne spreken inderdaad. Zeker gezien het feit dat sommige van mijn landgenoten zoals nu blijkt helemaal niets verkeerds zien in het schenden van de Geneefse conventie’s. Je kan me overigens moeilijk vertellen dat de Irakezen die jij spreekt het bombarderen van Fallujah goedkeuren. De Irakezen die ik spreek hebben er namelijk geen goed woord voor over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 moi

“door Dreknek

Wat weten die Irakezen er nou vanaf, Larie! Je weet toch dat despoot Moi en zijn linkerhand Alo gelijk hebben? Zij weten heel goed wat het volk in Irak nodig heeft. Net als Saddam. ”

Ik kan je verzekeren dat de Irakezen NIET gebombardeerd willen worden. Stuk onbenul, hoe kan je nou in vredesnaam NIET tegen het schenden van mensenrechten zijn?

ALS je het over die onthoofdingen wil hebben; dat zijn er minder dan 10. Niemand heeft nog bewezen wie dat heeft gedaan. Daar tegenover staan tienduizenden onschuldige doden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Sketzer

Ik kan me vergissen, maar ik heb toch echt blije Irakezen gezien toen een standbeeld van Saddam omver werd gehaald. Dat de boel daarna uit de hand is gelopen komt door een slechte planning van Amerika (wat te doen na de “bezetting”) en de achterlijke aanslagen (ook op Irakese burgers) door die zogenaamde “verzetsstrijders”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 JJ

@Sketzer
Slecht voorbeeld; dat omverhalen van dat standbeeld lijkt acheraf doorgestoken kaart:
http://www.informationclearinghouse.info/article2842.htm

Maar goed, er zullen heus wel een handvol Irakezen blij zijn met de komst van de Amerikanen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Carlos

De amerikanen hadden dozen vol amerikaanse vlaggetjes bij zich. Deze dozen zijn tot nu toe nog niet geopend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 larie

@Carlos

Lijkt me logisch, als zelfs aanmelden als Irakees voor de Irakese politie al reden is opgeblazen te worden laat je die speldjes wel uit je jas/hoofd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Carlos

Die vlaggetjes waren bedoeld voor tijdens de glorieuze intocht van de amerikanen. Er was toen nog geen sprake van een terreurdreiging. Maar het enthousiasme onder de soennieten was minimaal.

Alleen in Koerdistan is gefeest, maar toen bleek dat de amerikanen (en de turken) geen koerdische staat toestonden bekoelde het enthousiasme. Die sjiieten waren ook wel een beetje blij, maar dit volk had zijn lesje al geleerd toen ze in 1991 in opstand kwam tegen Saddam, maar de beloofde amerikaanse steun vervolgens uitbleef. De soennieten zien de omverwerping van het Saddam regime als een aanval op hun machtspositie in Irak en zijn derhalve helemaal niet blij met de amerikanen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 larie

@Carlos

De overdrachtelijke zin begreep ik ook wel. De vlaggetjes uit je hoofd laten viel ook onder die noemer. Ik wil slechts benadrukken dat de “waarde” van een militair ingrijpen pas op lange termijn zichtbaar wordt. Jij had wellicht in een ander land in een andere tijd geprotesteerd tegen oorlogen waar je nu wel positieve effecten inziet c.q. achter staat. De etnische/religieuze groepen die je noemt hebben wel degelijk een gezamelijke vijand, de extremen. Wellicht dat veel later wordt ingezien dat deze periode in Irak twee positieve effecten heeft gehad. Het zichtbaar maken van wat sluimerend was (politieke religie) en het aantrekken ervan naar een punt zodat uiteindelijk ieder weldenkend mens zich van dergelijke mix van politiek en religie gaat distancieren en het weer leuk wordt zodat de speldjes uit de kast kunnen komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Sikbock

De verkiezingen in de Vs zijn helaas weer afgelopen.. Jammer jongens van Sargasso. Houdt echter dat vingertje maar in die dijk.. anders worden we straks nog overspoeld met enge rechtse gespreksonderwerpen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Dreknek

@Moi

Noem mij 1 oorlog waarbij de mensenrechten niet geschonden zijn. Dat u dol bent op een nietszeggend vod, ontworpen te Geneve, daar heeft een gemiddelde soldaat schijt aan. Aan beide kanten, welteverstaan. Inherent aan het mens zijn, net zoiets als een conventie opstellen om met z’n allen nooit meer te ademen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Carlos

Nee, het nihilisme heeft deze beschaving groot gemaakt! (NOT)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Dreknek

Welke beschaving?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Carlos

gekkie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 moi

[door Dreknek

@Moi

Noem mij 1 oorlog waarbij de mensenrechten niet geschonden zijn. Dat u dol bent op een nietszeggend vod, ontworpen te Geneve, daar heeft een gemiddelde soldaat schijt aan. Aan beide kanten, welteverstaan. Inherent aan het mens zijn, net zoiets als een conventie opstellen om met z’n allen nooit meer te ademen. ]

Dreknek; Je zal best gelijk kunnen hebben wat betreft het schenden van mensenrechten maar daarom hoeven wij het nog niet goed te keuren. We zouden er juist van moeten leren. Zolang mensen regels opzij schuiven omdat …blablabla… verandert er nooit iets. Als het overgrote deel van de mensheid dit soort uitwassen niet meer pikt dan zullen de machthebbers hun taktiek moeten veranderen. Zolang er mensen zijn die allerlei excuses aandragen dan blijven machthebbers dit soort dingen gewoon doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 larie

@ hoogstaandiepvallen

Mijn gezicht scheurde bijna van de enorme glimlach die ik kreeg.
http://www.heraldsun.news.com.au/common/story_page/0,5478,11472919%255E1702,00.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 bicat

Goh, minder dan 10 onthoofdingen maar. En dan nog niet eens bewezen. Je steekt nog wat op, hierzo.

Het bulkt op sargasso van de potentiele Volkerts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Carlos

Bicat ik zou het nog insinuerender en gedragener formuleren. De bloemrijke overdrijvingen van rechts Nederland grenzen de afgelopen weken aan die van hun islamitische counterparts. Moeder Aller Oorlogen nog an toe!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Dreknek

Van de linkerzijde is er gelukkig helemaal geen sprake van overdrijvingen. De tienduizenden doden halen opgelucht adem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Sketzer

Tis inderdaad frapant om te zien dat links het altijd zo weet te draaien, dat rechts weer de schuld krijgt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 larie

Overdrijvingen drijven over want de mens is geen vee maar heeft helaas wel iets van een kuddedier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 moi

Ik ben tegen het bombarderen van onschuldigen. Ben ik links of rechts? Het zal me aan mijn reet roesten hoe jullie me noemen. Ik wil met bovenstaande gewoon niets te maken hebben en veroordeel het als moord. KLaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Sketzer

Ik denk dat iedereen tegen het bombarderen van onschuldigen is, ZELFS Bush! Of denk jij dat hij de polonaise staat te dansen elke keer dat er burgers worden geraakt?

Dat bovenstaande niet door de beugel kan staat vast (tenzij hij uit zelfverdediging schoot, wat dus nog niet is bewezen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 bicat

Ik hou het allemaal niet meer bij. Maar ik ben tegen de komst van de euro.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 JJ

bicat:
“Het bulkt op sargasso van de potentiele Volkerts.”

Dit is uw domste uitspraak tot nu toe. Kijken hoe lang ie blijft staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 larie doet niet zoveel vandaag

@bicat

Wie is er niet tegen (de euro) je merkt het ook in het taalgebruik. In Amsterdam hoor ik op de markten alweer de guldenterminologie terugkomen, piek, kwartje, duppie. Dat geeft een goed gevoel. Op de Albert-Cuyp hangt ergens een bord: “Op de markt is uw euri een gulden waard”…humor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 bicat

Hehehe larie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 larie doet niet zoveel vandaag

@bicat

Beetje lichtvoetigheid kan geen kwaad zo n u en dan, u is hijger?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 bicat

Hooguit openbaart zich een wat zwakke conditie, larie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 larie

@bicat

Als de glijbaan iets te veel gaat hellen heeft een flauwigheidje een duidelijke functie, niet?
Ach conditie, de bladeren vallen gaat wel over en hoor ik daar wat schoten..ahhh dat moet de sint zijn. Ik mocht niet meezingen vanavond van de kids, te vals zeggen ze na lang aandringen mijnerzijds.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 bicat

Ik mag niet eens de schoen meezetten. U boft nog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie