1. 3

  Asymetrische oorlogsvoering heeft zo z’n afschuwelijke consequenties.

  Iraakse waanzin was er voor de komst van de Amerikanen al lang in dat land daar hebben zij geen debet aan.

 2. 6

  dus het gaat de goede kant op met Irak?
  – de WMD’s zijn gevonden?
  – er is meer stabliteit in de regio?
  – er vallen minder doden per dag dan onder Saddam?
  – de olietoevoer naar Amerika verloopt weer vlekkeloos?
  – het terrorisme is op z’n retour?

  Als jullie bovenstaande punten kunnen bevestigen dan neem ik mijn kritiek in en dan zijn die twee ouders funtioneel vermoord (voor bovenstaande punten)

 3. 7

  Ik denk dat je eerder de mannen en vrouwen van het zogenaamde Iraakse verzet mag bedanken. Als Amerikaanse soldaat wordt je wel nerveus als een auto weigert te stoppen en dat kan dus leiden tot dit soort incidenten. Eigenlijk buigt u, Carlos, liever voor terreur.

 4. 9

  Dreknek, waar was de terreur voordat de VS Irak binnenviel. Deze operatie is van het begin af aan verkeerd aangepakt. Ik vind het niet alleen verschrikkelijk voor die iraakse kindren, ook de amrikaanse soldaten zijn slachtoffer van deze situatie. Als ik de schoenen van die soldaat had gestaan had ik mezelf diezelfde avond nog van het leven beroofd.

 5. 10

  is niet iedere foto van een oorlog diep triest? Dit in en in trieste voorval wordt weer eens in de spotlight gezet om de gemoederen op gang te krijgen. Naar mijn stellige overtuiging kun je dit soort fotoreportages dagelijks maken in Irak. Door individuele incidenten te overbelichten voer je als journalist een smerige oorlog. Het incident vertroebelt ons gezichtsveld, we raken uit het oog waar werkelijk om word gestreden.

 6. 11

  Toen kwam de terreur van de “overheid” om het zo maar even te noemen. Nu komt de terreur van idioten die het democratisch proces proberen te verstieren, wederom met – hoe verrassend – terreur.

 7. 12

  Misschien dat de kinderen in de auto, en hun landgenoten die moeten wegduiken als pantserwagens met 100 kilometer per uur door hun steegjes razen en overigens alle Irakezen die je op tv ziet, de Amerikaanse soldaten ook als terroristen/bezetters zien? Maar goed, straks zijn ze weg, dan hebben we een tweede Afghanistan.

  Op naar Iran!

 8. 16

  Of ze wel of niet terecht in Irak zitten houd ik in het midden, maar in dit geval geef ik die Amerikanen groot gelijk. Als je als soldaat kan kiezen tussen je eigen leven en dat van een onbekende in een auto dan lijkt me dat een makkelijke keuze. Zeker met alle eerdere aanslagen met auto’s in het achterhoofd. Als deze meneer netjes gestopt was dan had hij ook nog geleeft, met of zonder Amerikanen in het land.

  Maar PR technisch is dit natuurlijk een ramp.

 9. 19

  Eerlijk gezegd kon me het me geen reet schelen dat Sadam hier en daar wat burgers martelde en vermoorde, net als jullie. Het kon me ook geen reet schelen dat Amerika daar is binnengevallen, terecht of niet. Ik denk alleen wel dat de Iraakse bevolking uiteindelijk beter af is met een toekomst zonder despoot. Maar goed, als je zegt dat je de Amerikanen steunt willen ze je op deze site het liefst virtueel onthalzen. Dat zegt ook wat.

 10. 20

  @Spuyt12
  Vast geen apk’tje gehad, defecte remmen of zoiets..
  Je zou maar achterin zitten.

  Oorlog onder totale leiding van Oliedom is al waanzin ansich.

 11. 23

  @Dreknek

  Ik wil dat niet. De vraag was werkelijk gesteld uit pure nieuwsgierigheid.

  Persoonlijk vind ik dat de VS niet had mogen binnenvallen omdat ik van mening ben dat je niet onder valse voorwendselen een land mag binnenvallen. Maar meer nog dan dat vind ik dat de VS de inval en de bezetting niet hadden mogen verprutsen door ’t goedkoop te willen doen. Oorlog is duur, dus als je een land binnenvalt moet je schuiven. Je speelt immers met andermans leven, en dat doe je niet voor een grijpstuiver.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/2899823.stm

  Met andere woorden: Deze burgers zijn ’t slachtoffer van de schraperigheid van de amerikanen. De kans op een beter leven zonder Saddam Hoessein is daarmee volkomen verkloot.

  PS: Tijdens de val van Bagdad was er een Koerd op radio 1 te horen, die hevig geemotioneerd was dat Saddam Hoessein eindelijk weg was. Ik herinner me nog dat ik ’t geweldig voor ‘m vond. Mijn mening over deze oorlog kent vele kanten.

 12. 25

  Misschien hebben ze dat kind op foto 3 niet duidelijk genoeg uitgelegd dat ie nu beter af is zo. Trouwens schandelijk dat iemand die foto’s heeft gemaakt en laat zien. Propaganda ! Volgende keer moeten die Amerikanen gewoon weer ratata doen van uit een gunship. Als ze dat hadden gedaan dan hadden we van het bestaan van deze kinderen nooit geweten.

 13. 26

  Je mag ‘de Amerikanen’ (die ook niet als 1 man achter Bush staan) best steunen, Dreknek, maar je kunt je wel afvragen of Irak beter af is na Bush’ inmenging.
  Overigens vind ik het niet zo kies om telkens weer 40-45 erbij te halen. Okee; ze hebben de moffen verdreven. We zijn nu 60 jaar verder; de wereld is veranderd.

 14. 27

  Zucht @ Dreknek: Je hebt ook nog invallen die vooraf gaan door een VN-resolutie. Ook al worden die soms genomen na bedenkelijke acties:

  “Two days before the Security Council vote on authorising use of force, Kuwaiti civilians and non-UN diplomats were granted unprecedented access to the UN Security Council to present a series of testimonies, and videos produced by Hill and Knowlton.

 15. 28

  @Degtyarev Pekhotny
  Gelukkig zien de kindjes die omkomen bij aanslagen op Amerikaanse posten er een stuk gezonder uit.

  @Nick
  Het gaat er niet om dat Amerikanen de Duitsers hebben verjaagd, het gaat er alleen om dat het net zo’n debiele stelling is. Ik had er net zo goed Frankrijk neer kunnen zetten, of Rusland, weet ik veel. Het punt is: waar gevochten wordt vallen doden, dat bedoelde ik ermee.

 16. 31

  @dreknek
  Dat zeg ik, beter af met de komst van de Amerikanen was het toch ? Of ben jij van mening dat die aanslagen op Amerikaanse posten er zonder de Amerikaanse aanwezigheid ook zouden zijn ?

 17. 33

  Ik kan me daar wel in vinden, hoor Dreknek. Maar wat ik probeer duidelijk te maken is dat de huidige puinhoop in Irak een gevolg is van ’t amerikaanse beleid ten aanzien van de bezetting. En dat is volkomen verwijtbaar.

  Ik heb gisteren ook al naar dit artikel op counterpunch gelinked. Er wordt in uitgelegd dat de VS niet de prijs van deze oorlog wil of kan betalen.

 18. 35

  @Degtyarev Pekhotny
  Zo kunnen we wel even verder gaan. Ben jij van mening dat de Amerikanen daar uberhaupt zouden zijn als er nooit een vliegtuig in het WTC was gevlogen? Ben jij van mening dat New York, waar het WTC stond nooit had bestaan als een paar scheepvarende Nederlanders nooit op Manhattan hadden aangemeerd? Ze zijn er nu en als je juist nu gaat terugtrekken, dan laat je de Iraakse burgers echt in de steek.

 19. 36

  @dreknek

  Ze zijn er met veel te weinigen, met een plan van lik m’n vestje en daardoor laten ze de iraakse burgers in de steek.

  Ze zijn Irak binnengevallen. En of dat legaal of illegaal is irrelevant. Of iemand voor of tegen die inval was is inmiddels irrelevant. Maar dat er momenteel zo’n teringzooi van wordt gemaakt is zeer relevant.

  Toen indertijd de plunderingen begonnen hebben de huidige opstandelingen zich kunnen bewapenen, zo goed als onder de ogen van de amerikanen.

 20. 40

  Amerikanen onmiddelijk terug naar Amerika. VN macht grotendeels bestaand uit islamieten ervoor terug in de plaats. Daar houdt het wat mij betreft even op want ik heb geen zin om oplossingen te zoeken voor problemen die anderen veroorzaken. Ik zei destijds nog zo: “doe het niet”. Maar ja ze deden het toch.

 21. 41

  @Degtyarev Pekhotny: dat klinkt allemaal heel nobel “ik heb geen zin om oplossingen te zoeken voor problemen die anderen veroorzaken” maar zelfs niet als het ‘on your doorstep’ plaats vindt?

 22. 43

  Beste Mensen,

  @Dreknek.

  In post 19 stelt u dat u het niets kon schelen dat Saddam wat mensen martelde en vervolgens
  (post 35) meldt u dat indien het leger nu vertrekt de Iraakse burgers pas echt in de steek gelaten zouden worden.

  U betrokkenheid is wel toegenomen sinds de Amerikanen/Nederlanders in Irak zitten, nietwaar??

 23. 47

  @Degtyarev Pekhotny: Zonder google, in de kantine bij de kommando’s in Rozendaal hangt(hing?) naast de “bestman van het jaar xi” zo’n ding. Als ik het nu zou zien had ik het vast voor een gadget-cd speler aangezien.