Iraakse toestanden

Bij een zelfmoordaanslag in Oss kwamen 16 mensen om het leven nadat een cementauto beladen met explosieven tegen een stembureau reed. Terroristen, vermoedelijk verbonden aan de PvdA, hebben de aanslag opgeeist. In Oss wonen voornamelijk aanhangers van de SP. Beide partijen zijn in een ernstige machtsstrijd verwikkeld.

Ja, dat is even schrikken als webloggend correspondent Thomas Erdbrink vanuit de Groene Zone in Bagdad de Nederlandse Verkiezingen Iraakse Stijl schrijft. Een ontnuchterende reality check voordat u zich weer stort op het ernstig verslechterde ondernemingsklimaat in Budelbergen.

 1. 2

  Leuk stukje van die TE. Als je het leest zou je hier meteen een militaire interventie willen doen. Alle reden om op het zittende kabinet te stemmen dus :-)

 2. 6

  Beetje onzinnige vergelijkingen. Het is niet ‘zomaar’ dat Irak een puinzooi is, en Nederland niet. Zelfs als we door India a la V.S. werden binnengevallen, zou het hier géén sectarisch bloedbad zijn.

 3. 7

  Nee dat doen Nederlanders niet…
  JSK, besef je wel hoe sektarisch het traditionele religielandschap er uitziet? En dat daar de afgelopen decennia nog een flink aantal exotische sekten zijn bijgekomen?

 4. 11

  Nog wat naborrelend over #7 denk ik dat de kijk van het gepeupel (ik dus o.a.) naar de heren met hoed zo fundamenteel anders is dan in b.v. de Maghreb dat U zich geen zorgen hoeft te maken en dat bovenstaande vergelijking appel/peer gedoe is.

 5. 12

  Och, ik zou wel eens willen zien hoe die beschaafde en rustige Nederlanders zich zouden gedragen als in een klap al het centraal gezag, de economien en alle publieke voorzieningen in elkaar zouden klappen.

 6. 13

  Mensen zijn mensen, een paar eeuwen terug waren we hier net zo maf als nu daar in Irak. Vijf jaartjes honger en onderdrukking en we gaan hier ook helemaal los.

  Maar volgens mij was dit trouwens niet de essentie die ik (en Thomas Erdbrink) willen overbrengen. Het ging de verkeerde kant na JSK’s opmerking.

 7. 15

  OkOk.ben soms van de spontane offtopoclossepols (kooktijd U weet wel;)…alhoewel de saamhorigheid tijdens 5 jaar onderdrukking nam alleen maar toe is mijn indruk. Paar eeuwen..in welke periode precies bliezen wij elkaar zo massaal op ?

 8. 16

  @Carlos:

  JSK, besef je wel hoe sektarisch het traditionele religielandschap er uitziet? En dat daar de afgelopen decennia nog een flink aantal exotische sekten zijn bijgekomen?

  Mwah, wat is je punt? Alleen maar omdat iemand een ander geloof aanhangt hoeft niet te betekenen dat hij of zij een ander perse wilt ombrengen.

  @TheRule:

  We waren ook opvallend braaf en in de pas toen,

  Exactly. Het poldermodel is door de Nederlanders geinternaliseerd, zelfs als ze zuchten onder bezetting.

  @Jaap:

  Och, ik zou wel eens willen zien hoe die beschaafde en rustige Nederlanders zich zouden gedragen als in een klap al het centraal gezag, de economien en alle publieke voorzieningen in elkaar zouden klappen.

  Haha, onder de Amerikanen is de economie juist gegroeid*: denk je dat er zoveel te eten was onder het stalinistische beleid van Hoessein? Neen. Maar ondanks de relatieve verbetering van de levenstandaard hebben de Irakezen toch de neiging elkaar op geweldadige wijze naar het leven te staan. Heeft meer met cultuur (namelijk: de arabische) dan economie te maken. (zeg ik als amateur-econoom, mind you).

  *http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/2004/10_oktober/19-irak_leningen_riskant_ondanks_economische_groei_imf.xml

  **Zelfs met die 1/3 afname door de Amerikaanse invasie, is een groei van 52% in 2006, 17% in 2007 en 9% in 2008 en 2009 per saldo positief. Mijn punt is: de reden waarom Irakezen zich opblazen op drukke markten is niet perse een gebrek aan geld.

  @Carlos:

  Mensen zijn mensen, een paar eeuwen terug waren we hier net zo maf als nu daar in Irak.

  Dus mensen niet niet altijd mensen: het hangt van de periode af. :P

  @Larie:
  Ik denk de 17e.

 9. 17

  Hier? Een plotselinge beursklap zoals in ’30 of opeens de oliekraan dicht. En in Irak plots van relatieve rust, weliswaar dictatoriaal, in oorlog. Misschien op kleinere schaal te vergelijken met hamsterwoede als transportsector staakt of gif in de melk schijnt te zitten.
  Maar lees net op ”ticker- tape” op RTL- 7, kan het nauwelijks geloven, dat in New York 1,3 mln mensen aangewezen zijn op voedselhulp!?? Geleidelijk afgegleden naar de marge zeg maar,..maar onderhuids broeien misschien wel degelijk taferelen zoals in LA jaren terug…
  Wordt m.i. anders als e.e.a. van het ene op andere moment plaatsvindt….. .

 10. 22

  In Nederland? Probeer(de) alleen maar de chaos voor te stellen als jij in je onverwarmde onverlichte doorzonwoning met ingevallen wangen al 2 weken naar buiten zit te koekeloeren met ”Geen paniek,..’t zal wel los lopen” als door wat voor oorzaak dan ook ons ”systeempje”, hier en nu, geattaqueerd wordt of helemaal stilstaat …

  Maar misschien mis ik het punt hier in dit hypothetisch geneuzel?….

 11. 23

  Noem geen voorbeelden die gemakkelijk door de historische kennis tot onzin verklaard kunnen worden. Je komt er alleen maar dommer door over.

  Ik verzet mij tegen het idee dat alles wat mensen doen door hun omgeving veroorzaakt wordt, alsof het leven één grote loterij is. Mensen blazen elkaar niet op uit armoede.

 12. 25

  Nee, dat is de VVD-verklaring. Ik zeg dat – vanuit wetenschappelijk oogpunt – doen alsof de Irakese burgeroorlog net zo goed hier had kunnen gebeuren totale onzin is.

  Natuurlijk is er een causaal verband tussen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak enerzijds en de moordpartijen van de soennitische en shijistische (vast verkeerd gespeld, oh well) milities anderzijds. Maar, het zijn niet de Amerikanen die kinderen opblazen, het zijn religieuse fanatici.

  Die doen dat niet omdat ze arm zijn – want onder Saddam was er nog minder -, die hebben dezelfde motivatie als de heksenverbranders van de 17e eeuw of de Jonge Turken van begin 20e eeuw: fanatisme zonder tegenwicht. Daarom zie ik zo’n burgeroorlog in Nederland niet snel gebeuren.

 13. 26

  @JSK,

  Is er ook niet een soort sneeuwbaleffect met dit soort dingen? Als een extreme factie begint met aanslagen op een andere bevolkingsgroep, dan is het hek van de dam. Vooral in een situatie waarin mensen betrekelijk weinig meer te verliezen hebben.

  Maar ik ben het met je eens dat het allemaal niet zo eenvoudig te verklaren is. Het is een complex samenspel van factoren. Je zou toch wel kunnen zeggen dat de interventie in Irak de stabiliteit niet bevorderd heeft.

 14. 27

  @MP:

  Is er ook niet een soort sneeuwbaleffect met dit soort dingen? Als een extreme factie begint met aanslagen op een andere bevolkingsgroep, dan is het hek van de dam.

  Dat geloof ik niet zo. Anders was er geen katholiek over in Noord-Ierland, en geen hindoe in Kashmir. Er is een verschil tussen religieus geweld tussen fanatici en een all-out religueze zuivering (Irak begint steeds meer trekken van het laatste te vertonen).

  Je zou toch wel kunnen zeggen dat de interventie in Irak de stabiliteit niet bevorderd heeft.

  Dat klopt. Ik steun ook helemaal niet de interventie, ik erger mij gewoon aan het cultuurrelatisme van het linkje in de beginpost.

 15. 28

  Mensen blazen elkaar niet op uit armoede.

  Ik probeer e.e.a. voor te stellen in onze huidige tijd. Let wel,…in de situatie dat de chaos daarna niet wordt hersteld!

  Overigens JSK,…vind je nodig om steeds met allerlei koosnaampjes te goochelen,…nagemaakte gemankeerde bed(t)wa(e)ter(ige)ende Feldwebel die je bent……

 16. 29

  @JSK,

  Toch is N-Ierland niet geheel hetzelfde als Irak. De levenstandaard was wel wat hoger ten tijde van het Noord Ierse terrorisme. Mensen zullen dan niet zomaar overgaan tot geweld omdat ze daardoor heel veel verliezen.

  Maar opnieuw, er zaten natuurlijk al van oudsher veel spanningen in de samenleving van Irak. Een soort van dynamisch evenwacht wat gruwelijk uit balans gaat als er geen overtreffende macht aanwezig is.

 17. 30

  N-Ierse problemen waren geen religieus geweld. De IRA was niet religieus, en zag de strijd als onafhankelijkheidstrijd. Religiositeit werd slechts gebuikt als tracer om identiteit vast te stellen. Dat is een cruciaal verschil met Irak.

 18. 31

  dat draadje over irak (gister hierboven gepost) begon vorige week en komt telkens weer tot leven. Carrol zegt op zeker moment dat het frans verzet ook veel meer fransen vermoordde dan duitsers en het gaat er heftig aan toe:

  v> The only difference is that leftists like Doug blame Iraqis,

  Can’t you fucking read? I said none of this would be happening had
  the US not invaded Iraq.

  Doug

  . .. … lijkt rutte en wilders wel vanmorgen heel vroeg .. . ook hier geldt … ja maar dat is niet het enige wat je zegt en als we het gaan ‘weighten’ blijkt het toch meer een tussen kneus en flippen door (en door) kwetsend uitspraakkoelwaterknal.

 19. 32

  Julio writes:

  > How about demanding that all class-based exemptions and loopholes
  be eliminated?

  And that really is the key. There should be no exemptions. Exemptions
  ruin the concept of a draft. Also, a tweak should be added so that the
  draft is geographically balanced among the rural, the suburban and the
  urban. Unless citizens are confronted with the possibility of deep and
  personal losses, imperial/foreign/overseas with run by the elite and
  fought by a warrior class will be inevitable.

  We will also see a huge increase in the size of the queer population.

  Brian Dauth
  Queer Buddhist Resister

 20. 33

  Unless citizens are confronted with the possibility of deep and
  personal losses, imperial/foreign/overseas with run by the elite and
  fought by a warrior class will be inevitable.

  Waarom moet ik van jou gvd nou zo puzzelen op zo’n zin piet ? with zal wel wars zijn. En je houdt weer een platitude over. Die al realiteit is. Please filter !!!