Invloed kinderen op klimaatverandering onderschat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Peuters (foto:wikimedia commons, R. K. Singam)

De invloed van kinderen van 0 tot 5 jaar op de klimaatverandering is jarenlang systematisch genegeerd en gebagatelliseerd. Deze opmerkelijke uitspraak is afkomstig van Bert Bokhoven, klimatoloog verbonden aan de Universiteit van Wageningen. ?Zuigelingen, peuters en kleuters vormen een niet te onderschatten sleutelfactor in de bijdrage aan broeikasgassen aan onze atmosfeer. Direct ingrijpen is noodzakelijk en een morele verplichting voor iedere Nederlandse burger.?

Bokhoven verzamelde voor zijn onderzoek gegevens van peuterspeelzalen en pedagogische consultbureaus. De resultaten liegen er niet om. ?De hoeveelheid broeikasgassen afkomstig uit poepluiers in de Nederlandse peuterspeelzalen is binnen de termijn van 15 jaar goed voor het verdwijnen van 1 atol van de Maldiven. Daarnaast moeten we de invloed van nachtlampjes niet onderschatten, omdat ons kroost ?zo bang is in het donker?. We komen maar wat graag aan de wensen van onze kinderen tegemoet, maar zonder al die lichtgevende Winnie de Poehs was het ijsoppervlak op Groenland nu ruim 10.000 km2 groter geweest. Dit zijn cijfers die de Nederlander aan het denken moeten zetten.?

De onderzoeker hekelt de dubbele moraal van de Nederlandse ouder. ?Joris-met-de-hoornen-bril-en-de paarse-broek levert voordat hij naar de locale fractievergadering van GroenLinks gaat nog snel even per bakfiets zijn kind af bij de speelzaal. Hij steekt zijn kop in het zand voor het feit dat hij nu medeplichtig is aan het grote milieuprobleem dat hij beweert te bestrijden. Het is schijnheiligheid troef en typisch Holland op zijn smalst.?

Bokhoven wijst voor een mogelijke oplossing naar het ?Chinese model?. ?In China wordt de factor ?kind? in de milieuproblematiek al jaren onderkend. Het land loopt wat betreft maatregelen hiertegen eigenlijk al jaren op ons voor. De éénkindpolitiek is hier het meest treffende voorbeeld van.? De onderzoeker ziet heil in de spartaanse Chinese opvoeding. ?We zijn hier veel te lief voor onze kinderen. Denkt u dat in China één kind het in zijn hoofd haalt om op zijn derde nog in zijn broek of in een luier te poepen? Ook leren Chinese kinderen vanaf het eerste moment de keiharde waarheid: ?s nachts is het gewoon donker en geen lampje dat daar iets aan kan veranderen. Hier ligt het geheim voor Nederlandse ouders: vroege zindelijkheidstraining en gewoon laten huilen als ze zo bang zijn in het donker. Ze wennen wel en raken zo gehard en bewust van het feit dat dingen niet altijd zo gaan als je wilt dat ze gaan. Het recept voor een bewust levende nakomeling. ?

Bokhoven reist aanstaande donderdag af naar de klimaattop in Kopenhagen, waar hij 15 minuten krijgt om zijn bevindingen aan de wereldleiders te presenteren. ?Ik verwacht een revolutie, ik presenteer een eye-opener aan de ingeslapen milieulobby. Als grote concurrent China ons een stap voor is kunnen Europa en de VS niet achterblijven. Het is een morele verplichting, al is het maar voor onze reputatie en concurrentiepositie.?

Reacties (7)

#1 VBB

De 1e keer dat ik een beetje kan lachen om een stukje van de Speld. Met name de eerste alineas: heel goed! Toont de huidige waanzin prima aan.

  • Volgende discussie
#2 Bob

Vergeet de varkens niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jonas

Overbevolking is wel een punt. Het belangrijkste punt van ontwikkelingssamenwerking is dan ook dat er aan geboortebeperking wordt gedaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Peter

@3: Zeker. En wel hier. Tot nu toe wordt de bevolkingsontwikkeling in arme landen met rust gelaten om een produktiepotentieel in stand te houden voor alle de behoeften van al die nieuwe geboren consumentjes.
Het steven moet zijn 0,5 kinderen per gezin, te behalen uiterlijk 2012.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rob

Ha, hij is leuk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Willem

Ze kunnen beter alle kinderen ruimen dan geiten. Scheelt de GGD ook een hoop werk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Verbal Jam

Soms komt satire wel héél erg dicht bij de waarheid. :-)

  • Vorige discussie