Internet massaal ingeschakeld bij rijmen, knutselen en koken

DATA -

In de rubriek cijferbrij presenteren we data die niet tot een groot verhaal zijn gepromoveerd, maar die wel leuk of interessant zijn. Vandaag: immens populaire decembersites.

Kunnen we dan niets meer zelf? Nederlanders wenden zich voor het heerlijk avondje allemaal tot het orakel dat Internet heet. Rijm-, knutsel- en receptensites zien exorbitante stijgingen in bezoekersaantallen in de dagen voor Sinterklaas en Kerstmis.

Wie op 5 december om vijf voor twaalf een gedicht moet schrijven, heeft grote kans het toch zelf te moeten doen. Rijmwoordenboek.nl, de site die veel mensen gebruiken als hulp bij het maken van gedichten, vliegt er rond die tijd regelmatig uit. De bezoeken aan de site zijn soms tien keer hoger dan op een normale dag. Op de drukste dag ooit, zaterdag 5 december 2009, trok de site ruim 130.000 ‘hits’. Op een normale novemberdag zijn dat er ongeveer 14.000. ,,Op welke dag Sinterklaas valt, is van invloed op de bezoekersaantallen. Als het bijvoorbeeld op een maandag valt, zoals dit jaar, vindt de viering en dus het schrijven van gedichten verspreid over meerdere dagen plaats”, zegt maker Michael Janus.

Ook surprisemakers zoeken koortsachtig naar goede ideeën op internet. Knutselidee.nl krijgt op een normale dag ongeveer 6000 bezoeken. Twee weken voor Sinterklaas vervijfvoudigt dat aantal en de laatste dagen surfen surprisemakers zelfs 50.000 keer per dag naar de knutselsite. ,,Sinterklaas zorgt voor de belangrijkste piek van het jaar. De enige andere piek is vlak voor Moederdag. Voor moeders moet er blijkbaar ook geknutseld worden”, aldus eigenaar Wim Zuiderduin.

Natuurlijk zijn vlak voor Kerstmis vooral receptensites populair. De site van Allerhande ziet in de decembermaand een stijging van het aantal hits van zo’n 20 procent. De dagen voor kerst stijgt dit tot 40 procent; in die week bezoeken 1 miljoen mensen ah.nl/recepten. Gelukkig zijn er ook nog veel mensen die gezellig met een uitgescheurd recept in de keuken staan: de oplage van de papieren Allerhande is komende december een slordige 2,6 miljoen.

Smulweb.nl heeft verrassend genoeg meer bezoekers dan de allerhandesite in de week voor kerst. Vorig jaar werd in die week 1,6 miljoen keer op Smulweb gezocht naar een recept. 23 december was met 247.000 hits de drukste dag. ,,Kerst is onze belangrijkste piek maar de dagen voor Pasen en Valentijnsdag hebben we ook meer bezoekers dan normaal”, aldus Meta van den Boom van Smulweb.

  1. 2

    Gooi geen dingen door elkaar. Webmasters praten over verschillende dingen. 1 miljoen bezoekers op ah-recepten en 1,6 miljoen keer op een recept zoeken op smulweb, is niet dat smulweb meer bezoekers had. 1 bezoeker bekijkt 5 a 6 recepten dus heeft ah-recepten zo’n 5 miljoen zoek opdrachten naar recepten en dus veel meer dan smulweb.
    Smulweb en anderen hebben het ook over hits en dan is geen bezoekers. 1 pagina ophalen heeft al gauw 15 tot 20 hits. Namelijk de tekst, ieder plaatje, een css bestand wat scripts enz.
    Voor de duidelijkheid zouden ze allemaal dezelfde telling moeten aanhouden.