Intelligent Design: The Vatican to the rescue!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Toen in 1992 Paus Johannes Paulus II Galileo “in ere herstelde” met de opmerking dat het allemaal beruste op een tragisch misverstand, kon de wetenschap rustig ademhalen. Uiteindelijk, al is het na honderden jaren, kan de kerk best wel foutjes toegeven.

Het lijkt erop dat het Vaticaan dit soort dingen in de toekomst wil voorkomen, door nu al te zeggen dat evolutie perfect past bij het Katholieke geloof.

Kardinaal Poupard, niet zomaar de eerste de beste Kardinaal, zei er het volgende over:

“The permanent lesson that the Galileo case represents pushes us to keep alive the dialogue between the various disciplines, and in particular between theology and the natural sciences, if we want to prevent similar episodes from repeating themselves in the future.
We know where scientific reason can end up by itself: the atomic bomb and the possibility of cloning human beings are fruit of a reason that wants to free itself from every ethical or religious link.
But we also know the dangers of a religion that severs its links with reason and becomes prey to fundamentalism.
The faithful have the obligation to listen to that which secular modern science has to offer, just as we ask that knowledge of the faith be taken in consideration as an expert voice in humanity.”

En nu het klapstuk:

“A hypothesis asks whether something is true or false. [Evolution] is more than a hypothesis because there is proof.”

Maar God heeft uiteraard nog wel het heelal gemaakt. En aangezien de wetenschap waarschijnlijk toch nooit wat zinnigs te zeggen heeft over wat er voor de oerknal was heb ik daar vrede mee.
Nu maar hopen dat deze Kardinaal niet Pechtoldiaans zijn woorden gaat terugnemen.

Jammer alleen dat de Amerikanen grotendeels protestants zijn. En dat zijn nou net de Gristenfundamentalisten waar ik bang voor ben.

(Andere bron)

Reacties (4)

#1 Mark

Hij zegt trouwens niet dat de hypothese waar is, of dat creationisme dus fout is. Hij zegt ook niet dat je de conclusie moet trekken dat de Bijbel het mis heeft als het over de leeftijd van de aarde gaat.

Hij bevestigt al wel wat ik al veel langer denk; veel geestelijken zijn geen domme jongens en hebben geen blinddoeken om. Ze zeggen alleen lang niet altijd wat ze denken omdat hun schaapjes er nog niet klaar voor zijn.

En ook: we moeten de verstandige christenen niet over een kam scheren met loserige creationisten. Hoge kerkelijke geestelijken lijken de laatste tijd het licht gezien te hebben.

  • Volgende discussie
#2 Packet Storm

Hoge kerkelijke geestelijken hebben (zeker in de RK kerk) meestal een hele goede (semi-wetenschappelijke) opleiding.

Dus dat ze een beetje voor zichzelf denken is niet heel vreemd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Het zal toch niet zo zijn dat in de toekomst het vaticaan het lichtende voorbeeld is in een wereld van fundamentalistische protestanten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

@PS: het is wel vreemd dat ze zich steeds meer (lijken) uitspreken over de relatie wetenschap-geloof.

  • Vorige discussie