Integratienota: “C’est le ton qui fait la musique”

In december schrijven fractieleider Ploumen, fractiespecialist Jeroen Dijsselbloem en Ahmed Aboutaleb de Integratienota ‘Verdeeld verleden, gedeelde toekomst’. Met enige moeite worstel ik mij door de tekst. Veel open deuren, nog meer nuanceringen en niets wereldschokkends. Een nota waarin iedere, zich aan de wet houdende burger, kan vinden. Wie wil nu geen kansen bieden aan hardwerkende mensen? Grenzen stellen aan vervelend gedrag? Toch komt er kritiek uit eigen gelederen. Eerst werpt ex-minister Vogelaar een steen in vijver, daarna komen andere PvdA’ers met stevige kritiek. De Volkskrant citeert een PVDA lid uit Eindhoven: ‘In uw nota moeten nieuwe Nederlanders zoveel’.

De Volkskrant

In datzelfde artikel van De Volkskrant: Integratiewoordvoerder Dijsselbloem prijst zich gelukkig dat de voornaamste kritiek zich beperkt tot de toon van het stuk. Een nieuw eerste hoofdstuk waaruit meer waardering blijkt voor de dingen die wél goed gaan, haalt de kou uit de lucht, denkt hij. ‘Over de aanpak van het probleem zijn we het eens.’ Ik denk dat Dijsselbloem te vroeg juicht. Immers, het stuk had net zo goed geschreven kunnen zijn door het CDA, de VVD, GroenLinks of TON. Lees de tekst en oordeel zelf. Bent u het hartgrondig oneens met de inhoud? Dan stemt u ongetwijfeld SP of PVV. Het nadenkende deel der natie kan zich wel vinden in de slogan ‘Verdeeld verleden, gedeelde toekomst’. Dijsselbloem heeft gelijk, de leden hebben geen kritiek op de weinig opzienbarende inhoud, maar de veelzeggende toon.

Dijsselbloem

In tegenstelling tot Dijsselbloem, denk ik dat de PVDA wel een groot probleem heeft. Mensen zijn geen computers. Wij verwerken informatie niet op een objectieve manier. De stijl en toonzetting van het artikel, zijn belangrijker dan de inhoud. Zeker omdat de nota weinig inhoud hééft. Om die redenen moet Dijsselbloem zich zorgen maken. Het hele stuk ‘ademt de sfeer’ dat de integratieproblemen de schuld zijn van het individu. Simpel gezegd: de zich niet-aanpassende buitenlander. Een groot deel van de PVDA achterban ziet juist meer sociaal-maatschappelijke oorzaken. Armoede, slechte scholing, belabberde opvoeding, enzovoort. Als de PVDA de grote middenpartij wil zijn, die beide stromingen vertegenwoordigt, dan zal dat ook in de toon van de aangepaste nota tot uitdrukking moeten komen.

Hoe wel?

Liever niet iedere alinea spreken over ‘Ons Nederland’. Nederland is goed genoeg. Daarnaast is het beter de burka buiten de discussie te laten. Niet, omdat de PVDA bang moet zijn om echte problemen aan te pakken, maar omdat dit geen echte probleem is. Het wat oubollig klinkende spreekwoord ‘Het is de toon die de muziek maakt’, heeft een diepere betekenis, dan Dijsselbloem lijkt te vermoeden

 1. 1

  De rare bebaarde leraren uit Veenendaal, de stoffige kruidenvrouwtjes uit Hoensbroek, de beroepsmoslims uit Lutjebroek, de Hanenkammen uit Goirle, en de slobbertruien uit Zwezerik-West (quote Eddy Terstall) hebben problemen met de toon. Hopeloos die partij.

 2. 2

  Nee, de stijl en de toonzetting van een stuk zijn niet belangrijker dan de inhoud. Ik ben geen wijf, maar ik ben ook geen computer – misschien kun je ophouden met voor iedereen te spreken ! Het feit dat er een feelgood-hoofdstuk geprefixed moet worden om de klankschaal en wierrook adepten binnen de PvdA tevreden te houden is te belachelijk voor woorden. En ten leste: het is fijn, en goed, dat de nadruk wordt gelegd op het individu. Ik ben blij als diegenen die ik via mijn stem boven mij stel eindelijk eens komen buurten, in plaats van zich te concentreren op waarheden uit verre buitenlanden of sociologische catch-alls.

 3. 4

  Die PvdA’ers vinden dat hun partij een bepaalde standaard dient te zetten als het gaat om taalgebruik. De PvdA heeft immers een trotse intellectuele traditie; het is van oudsher de partij voor de bevlogen academicus. Dus dan is het begrijpelijk dat de leden in opstand komen bij zinnen als – houd uw kotszakjes gereed! – “Óns Nederland waarover al die volwaardige burgers zeggen: “Dit is ons land. En wij zijn van dit land.”” Blggggggggggh.

  Deze is zo mogelijk nog erger: “Het Nederlanderschap is voor nieuwe Nederlanders de afsluiting van een reis.” Vade retro satana!

  Ik word gekwetst in mijn Nederlanderschap door deze brute verkrachting van mijn mooie moedertaal.

 4. 5

  @Martijn, #4: Waar haal je dat toch vandaan ? Als iets de identiteits-crisis van de PvdA wel typeert, dan is het wel dat er niet genoeg geheel in spijkerstof geklede, grijs-bebaarde, shag-rokende haven-arbeiders met authentiek accent meer in de kaders te vinden zijn. Het feit dat Bos jong, sexy en van Shell afkomstig is, is een grote stap terug, waardoor er in het programma van de PvdA eigenlijk niets meer terug te vinden is wat te maken heeft met die ‘A’ en er eigenlijk alleen nog maar een idee in geformuleerd wordt van ‘goed doen’. Wie nu in de PvdA de dienst uitmaakt was geen bankwerker in de jaren tachtig, die was sociologiestudent in de jaren negentig.

 5. 7

  @5: Of een echte arbeider een zin als “Het Nederlanderschap is voor nieuwe Nederlanders de afsluiting van een reis” uit zijn bek zou krijgen.
  (Verder wil ik nog even wijzen op Pieter Jelles Troelstra, Ferdinand Domela Nieuwenhuis en Joop den Uyl.)

 6. 8

  @4

  Kan dat geromantiseer van de noeste arbeiders die in het zweet des aanschijns zijn dagelijks brood verdient eens ophouden? Hoeveel echte arbeiders kent Nederland uberhaupt nog?
  Havens zijn vollledig geautomatiseerd, evenals de zware procesindustrie, voorzover die uberhaupt nog in Nederland te vinden is.

  Als je niet al te veel opleiding genoten hebt, zijn je keuzen tegenwoordig zo ongeveer beperkt tot gemeentelijke groendiensten, koerierswerk en de horeca.

  De arbeiders van vandaag zijn winkelpersoneel en allerhande administratieve krachten en daar is de meerderheid vrouw.

 7. 9

  Niemand wordt lid van de PvdA uit edele motieven, een rechtse nota zal dan niemand verbazen. Maar diezelfde PvdA-ers die dwangassimilatie bepleiten, weigeren hardnekkig om een conflict tussen allochtonen en autochtonen als een gegeven te erkennen.

  Dit land is van de Hollanders. Dat ben ik niet, maar ik woon er wel. Daarom hebben we ruzie: de allochtonen aan de ene kant, de autochtonen aan de andere kant. Deze ruzie duurt al 50 jaar, en wordt steeds erger. Waarom kan dat niet erkend worden?

 8. 13

  Is de PvdA misschien een deel van het probleem? Want, zoals Martijn opmerkt “de partij voor de bevlogen academicus” staat toch wel in schril contrast met de “Partij van de Arbeid”, waar zich de kloof plots in volle hevigheid openbaart. Die bevlogen academici prostitueren het begrip “van de Arbeid”, want als ze iets nooit van hun leven zullen doen is het de handen uit de mouwen steken. Uitsluitend hoereren zij met hun geveinsde betrokkenheid met de “echte arbeider” deze tot moderne slaaf makend.

 9. 14

  Ik zal wel erg achterdochtig zijn maar de hoofdreden dat het kader van de pvda de nota vriendelijker van toon wil maken is imho gelegen in het feit dat van de 10 stemmende nederlanders van buitenlandse afkomst er 8 op de pvda gestemd hebben volgens het Instituut voor Publiek en Politiek.