Inmiddels 39.000 Irakezen dood

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Inmiddels in het dodental aan Iraakse zijde in de oorlog en daaropvolgende chaos opgelopen tot ongeveer 39.000. Voor een oorlog die gevoerd werd tegen massavernietigingswapens tegen Al-Qaida voor olie is dat wel een hele hoge tol.
Ter vergelijking, het officiële dodental van 11 september, waar deze waanzin mee begon, is 3682. Over de doden in Afghanistan hoor je uiteraard niets.

Dus als ik het goed begrijp zijn de terroristen de grote boosdoeners hier? Is het leven van een westerling 10 keer zoveel waard dan dat van een Irakees?

Reacties (8)

#1 obsi

Tja…daar ziet het wel naar uit

  • Volgende discussie
#2 Camera Obscura

Bomaanslag in Rusland, in winkel: vele doden. Het haalt het nieuws niet.
Bomaanslag in London, in metro: vele doden. Kranten staan er vol mee.
En waarom? Om dat de gemiddelde Nederlander geen ene ruk en mallemoer geeft om het leven van het een Rus (Irakees, Afgaan, vult u verder maar in). Dit blijkt uit lezersonderzoeken. Of hebben jullie wel wakker gelegen van die bomaanslag in Rusland (dit betrof een arbeidsconflict)?
Dat zovelen wel meeleven met doden in Irak heeft niet zozeer met de Irakezen te maken, als wel met een steeds dieper gewortelde afkeer van Amerikanen. Toch? (gewetensvraag)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Het bericht is overigens onduidelijk; gaat het alleen om burgerslachtoffers of niet?

@Camera: gedeeltelijk wel. Maar de aantallen liggen wel ietsje hoger.

Het nieuws over Rusland had ik wel vaag vernomen hoor. Dus het is wel in het nieuws geweest. En toen ik dat hoorde bedacht ik mij inderdaad: dat zijn er ongeveer evenveel als in Londen.

Maar wat betreft Londen mogen we denk ik blij zijn dat het aantal slachtoffers zo meevalt, gezien hoeveel mensen dagelijks met de metro reizen. Het doel lijkt in dit geval meer slachtoffers te maken dan in het Russische geval. Het is ze alleen niet gelukt (waarom niet?).

Al heb je natuurlijk wel gelijk over die afstand enzo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Camera Obscura

Mijn punt is vooral: we (= nogal wat schrijvers van Geen Commentaar) maken ons druk over die Irakezen uit oogpunt van anti-Amerikanisering, en naar mijn idee niet uit medeleven met de Irakezen. Overigens worden deze Irakezen in overgrote meerderheid gedood door Irakezen, door locale terroristen zo je wilt. Natuurlijk vloeit dit (deels) voort uit de aanwezigheid van de Amerikanen, maar toch: je moet voor ogen houden wie de werkelijke daders zijn. De vergelijking met 9/11 gaat dus scheef, want die aanval werd ingezet door mensen van buitenaf, door niet-Amerikanen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

“We maken ons druk over de Irakezen uit oogpunt van anti-Amerikanisering.”

Daar heb ik je al gedeeltelijk gelijk in gegeven. Maar: aantallen liggen hoger dus dat is sowieso iets om je druk over te maken.

De andere discussie (vergelijking londen-rusland) geef je geen antwoord op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 harm

We kunnen ons nu eenmaal beter identificeren met mensen die dichter bij ons staan. Als mijn buurman morgen doodgeschoten wordt is dat voor mij meer nieuws dan 80 onbekende Irakezen.

Of als morgen de koningin overlijd is dat weer meer nieuws voor Nederlanders dan die Irakezen. Ik ben het er ook niet mee eens maar ben bang dat het erg menselijk is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Mark

Precies Harm. Eigenlijk zegt Camera dat het onmenselijk van ons is om zo te denken, maar iedereen denkt zo, inclusief de Irakezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joost

Gedeeltelijk mee eens. Ik kan me ongeveer net zo veel interesseren in een dooie Engelsman als in een dooie Irakees. Het verschil in deze is de frequentie. Dat stompt af.

Dit bericht gaat niet om anti-amerikanisme, maar om de constatering dat wat begonnen is om de wereld veiliger te maken inmiddels ruim 10 keer zoveel doden heeft veroorzaakt dan hetgeen waar het een reactie op was.

Dat vind ik moeilijk met elkaar te rijmen.

Bottom line: Is doodgaan in een democratie beter dan leven onder een dictatuur? Was het leven onder de dictatuur van Saddam echt zo slecht als geschetst? En vergeleken met het leven nu?

@Camera: Ik moet als commentator een standpunt kiezen en ik zie niet in hoe ik zou kunnen kiezen voor Amerika en haar politiek. Dus ja, je zou me anti-Amerikaans kunnen noemen. Maar meer politiek anti-Amerikaans, want er zijn in Amerika nog zat mensen die wel gewoon rationeel na kunnen denken.

De laatste jaren ben ik ook redelijk geschokt door het niveau van denken van veel Nederlanders, en de Nederlandse politiek. Balkenende kan bij mij ook niets goeds meer doen. Maakt dat me anti-Nederlands?

  • Vorige discussie