1. 1

  Het hoger beroepsonderwijs was belachelijk kleinschalig georganiseerd. Schooltje hier, opleidinkje daar. Het werkte wel, maar de ene school bood studenten nauwelijks voorzieningen en de ander van alles en nog wat. Investeringen in vernieuwing waren voor kleinere instituten niet te doen. Opschalen leek een goed idee. Alles in een stad bij elkaar voegen tot Hogeschool Haarlem, Hogeschool Alkmaar etc etc. Toen moesten die scholen ook weer samen tot een nog groter geheel: InHolland, met centrale bestuurslagen, directeuren, marketing, huisstijl etc… het onderwijs en de kwaliteit daarvan werd zaken in de periferie van de organisatie. De Keuzegids Hoger Onderwijs http://www.keuzegids.org/p5 begon een jaar of zeven geleden aan de bel te trekken, daarna de noodklok te luiden etc… verschillende malen kwam dat ze op heftige aanvallen uit politieke en bestuurlijke hoek te staan. Nu, eindelijk daagt het, ook in Den Haag, dat er iets heel erg mis is gegaan.

 2. 3

  Je kunt ’t ook van de zonnige kant bekijken, sommigen mochten Zeer Belangrijk Mens spelen en hebben daar ongetwijfeld erg van genoten. Niet iedereen is hier verliezer!

 3. 4

  als voormalig student (gesjeesd ja) van zo’n monster instituut (hogeschool van Utrecht, hogeschool utrecht of hoe het nu weer heet) kan ik mij nog steeds opwinden over het niveau of gebrek daaraan van sommige leraren, en over de wanstaltig slechte organisatie

 4. 7

  Van hetzelfde laken een calvinistisch pak: Faampraktijkschool http://www.defaam.org/overdeschool/isa.php, een schooltje waar ik ooit werkte moest ook mee in de pseudo efficiëntie verbeterende grootschaligheidsflauwekul. De schooldirectie onderzocht de mogelijkheid de Amarantis http://www.amarantis.nl/koepel te verlaten, wat onmogelijk was ivm hoge exit-premie, terwijl ook het eigen vermogen van voor de fusie/toetreding inmiddels opgesoupeerd was. Wat de koepel bood was niet relevant voor de Faam maar net als voor kleine gymnasia was het onmogelijk de koepel te verlaten. Ik amuseerde me in die tijd met het beeld van de uberbestuurder, uit de hard core CDA elite, ex politie commissaris Bert Molenkamp http://www.beteronderwijsnederland.nl/node/6708 die met zijn Skoda met chauffeur door het land crosste maar geen tijd had om op brandbrieven of e-mails met moeilijke vragen van personeel of directie te beantwoorden. Het echte streven van zijn raad van bestuur was fuseren met steeds meer conservatieve calvinistische onderwijs koepeltjes om zo het draagvlak voor hun overheadkosten te vergroten.