India unplugged: decentrale zonne-elektriciteit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is een gastbijdrage van Hans Verbeek.

In India krijgen duizenden huizen hun eerste elektriciteit, zonder dat ze op het centrale elektriciteitsnet worden aangesloten. Kleine bedrijven en hulpprogramma’s leveren zonnepanelen aan de armen op het platteland buiten de gevestigde elektriciteitsmaatschappijen om. De armen zijn met een zonnepaneel en elektrisch licht beter af dan met petroleumlampjes.

In 40 procent van de huishoudens op het platteland van India ontbreekt elektriciteit en op een derde van de 30 miljoen landbouwbedrijven draaien waterpompen op gesubsidieerde diesel. “Dit is er een enorme markt met veel potentieel”, zegt Santosh Kamath, directeur van adviesbureau KPMG in India . “Decentrale zonne-installaties maken een snelle groei door en kunnen misschien een groter gebied bestrijken dan het centrale elektriciteitsnet.”

Ondanks decennia van forse economische groei, heeft een kwart van de 1,2 miljard Indiërs geen elektriciteit. Sommigen gebruiken koeienmest als brandstof, maar de meesten gebruiken petroleum. De hoge olieprijs en lokale tekorten drijven de prijs daarvan op tot recordhoogte.

Wanneer deze mensen voor zonne-energie kiezen, doen ze dat niet om fossiele brandstoffen te besparen, of om de klimaatverandering te stoppen. Voor hen is zonnecel-technologie een elegante en snelle energiebron voor lampen, verwarmingstoestellen, waterzuiveraars en pompen.

Klanten met lage inkomens hebben nogal wat hulp nodig voordat ze deze technologie verkrijgen. Hulp met het openen van hun eerste bankrekening en het onderhandelen over de lening en hulp met de kleine lettertjes in de contracten. Om nieuwe klanten te vinden, moeten agenten van Selco Solar Light Pvt. Ltd. langs de deuren in afgelegen nederzettingen, rivieren oversteken, bergen beklimmen en door moerassen waden. Maar het verkooppraatje leidt tot een nieuw contract.

Zonnepanelen nemen weinig ruimte in op een dak, de lampen branden helderder dan petroleumlampen en ze zijn veiliger en waaien nooit uit. In tegenstelling tot het centrale elektriciteitsnet, kennen de solarunits geen blackouts en onderbrekingen. De aanschaf van zonnepanelen is duurder dan elektriciteit van het net, maar voor armen in afgelegen gebieden vergelijkbaar met andere opties. Een van Selco’s single-panel zonne-installaties kost ongeveer $ 360: da’s evenveel of minder dan een jaar lang petroleum kopen op de zwarte markt. Dankzij subsidies van de overheid betalen klanten vaak minder dan $ 300 te betalen.

De Indiase regering hoopt het vermogen aan off-grid zonne-opbrengst in twee jaar tijd te verviervoudigen tot 200 megawatt En daarmee miljoenen mensen op het platteland van een bescheiden hoeveelheid elektriciteit te voorzien.

Bron: USAToday

Nederland

Op de lange termijn lijkt decentrale elektriciteitsopwekking ook nuttig in Nederland. Lokaal opgewekte energie (van windmolens en zonnepanelen) wordt nu nog verkocht aan de grote stroomproducenten en teruggeleid in het centrale net. Maar veel toepassingen kunnen best zonder net aansluiting. Gemalen kunnen prima worden uitgerust met een windmolen en een zonnepaneel. Honderden jaren geleden functioneerden die ook zonder centraal elektriciteitsnet. Afgelegen boerderijen, campings en dorpen kunnen ook afgekoppeld worden van het net als er voldoende duurzame energie kan worden opgewekt uit elkaar overlappende systemen (zonnepanelen, windmolen, waterkracht en biomassa). Om in 40 jaar tijd af te kicken van fossiele brandstoffen, moeten we het centrale elektriciteitsnet met zijn megacentrales kleiner maken. Hoe minder mensen er van afhankelijk zijn hoe beter.

Reacties (8)

#1 Maartje

Klinkt als de soortgelijke ontwikkeling om direct mobiele telefonie te introduceren en de traditionele telefonie over te slaan. Maar bedenk ook dat de elektriciteitsvoorziening hier ooit decentraal (en privaat) is begonnen, waarna de zo ontstane netwerkjes zijn gekoppeld (en publiek gemaakt) om een grotere leveringszekerheid te bereiken. Productie en levering zijn inmiddels weer private aangelegenheden, de netten nog steeds publiek.

  • Volgende discussie
#2 piet

Als iedereen dit zou gaan doen in dit soort gebieden dan daalt de prijs op minimaal 12 procent.

plus schaft werkgelegenheid en dus meer zelfstandigheid wat dus automatisch voordeel heeft voor de gehele wereld bevolking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 DGFG Ambassadeur

Een goed initiatief. Op deze manier kan er, hoe bescheiden dan ook, een begin worden gemaakt met een betere toekomst voor deze mensen.

Wij zijn met iets soortgelijks bezig. Ons motto is:”ondernemen voor de natuur en tegen armoede”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 DGFG Ambassadeur

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in mobiele mini-zonnepanelen, jullie kunnen hier ’n kijkje nemen: http://www.dogoodfeelgoodshop.com/nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 zazpi

EDIT: u heeft een ban

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Stephans

Zonne-energie is een heel duidelijk voorbeeld over hoe de overheid niet meewerkt aan schone energie. Als heel Nederland hun daken vollegt met zonnepanelen, dan zijn we onafhankelijk van welke centrale dan ook. Ja, ’s nachts moeten we het dan nog hebben van wind of alsnog kolen, maar het is nog altijd beter dan altijd met kolen stroom maken.

En als ze de energiebedrijven dan zo nodig moeten beschermen: Laat de energiebedrijven dan “gratis” zonnepanelen op eenieders dak leggen en maandelijke een bedrag vragen dat nog altijd lager is dan de huidige stroomprijs van de gebruiker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Die Nachtuil weet je

@6
Als we het markermeer in zouden zetten ls opslag voor energie, en het electriciteitsnet grondig zouden verbeteren, dan zou overcapaciteit op zonnige dagen of periodes met veel wind opgeslagen kunnen worden en wordt de noodzaak voor fossiele ondersteuning van de voorziening minder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie