India: Ontwikkelingslanden voorop in strijd tegen klimaatverandering

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Iedere 2 a 3 weken publiceert Sargasso een kort filmpje uit de serie Niet in het Nieuws van Lokaalmondiaal. Lokaalmondiaal informeert mensen over wereldse onderwerpen en wil bewustwording creëren over internationale samenwerking en begrip voor andere culturen bevorderen. Onderstaand filmpje is bij Lokaalmondiaal hierrr in een hogere resolutie te vinden.

Mumbay, maart 2008 – We raken niet uitgepraat over klimaatverandering, maar er zijn niet veel mensen die tot concrete maatregelen overgaan en hun manier van leven veranderen. Wat dat betreft kunnen we veel leren van ontwikkelingslanden.
Klimaatverandering, duurzaam leven, groene energie… we hebben onze mond er vol van. Groen zijn is hip en nooit eerder leken Nederlanders zo toegewijd aan onze planeet.

Een van de stappen die de Nederlandse regering heeft genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het ondertekenen van het Kyoto Protocol.

Voor Nederland betekent dit dat we in 2012 onze CO2-uitstoot met 6% moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. Dat lijkt niet heel veel maar in de praktijk hebben we daar de grootste moeite mee.

Gelukkig hebben we daar met z’n allen iets op bedacht. Als CO2-compensatie in eigen land niet lukt, kan dat gecompenseerd worden in landen wiens emissies beneden hun Kyoto-doelstelling blijven. Ook is het voor rijke landen zoals Nederland mogelijk om duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden te financieren. Op die manier kunnen we onze eigen verantwoordelijkheid afkopen en dat doen we dan ook massaal.

Hierdoor ontstaan er talloze initiatieven waarmee we het oplossen van ons CO2-probleem exporteren naar landen die zelf een minimaal aandeel hebben in de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Een positief effect is dat lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden hier van kunnen profiteren. Neem bijvoorbeeld de inwoners van Bagepalli, een dorpje in het zuiden van India. Zij vervangen hun traditionele houtovens door duurzame biogasinstallaties. Hierdoor stoten ze minder CO2 uit en kappen ze minder bomen voor brandhout. Met hun biogasinstallaties zijn de inwoners van Bagepalli niet alleen zuiniger op hun omgeving, maar ook op hun eigen gezondheid. Maar het betekent ook dat juist de levens van deze mensen grote veranderingen ondergaan voor het behoud van de aarde. Over toewijding gesproken.

Reacties (4)

#1 Freek

Over toewijding gesproken? De uitstoot in die landen mag gewoon blijven groeien terwijl ze ook nog allemaal geld uit het westen krijgen voor uitstootrechten, waar ze zelf geen kosten aan hebben. Logisch dat je ’toegewijd’ bent als je alleen maar gratis geld krijgt terwijl de westerse landen uit vrije wil hun economische groei beperken en hun economie minder efficiënt maken.

  • Volgende discussie
#2 m44

Kyoto was in werkelijkheid een politiek-economisch drukverbond van het westen om meer invloed te krijgen in de 2e/3e wereld. VIRTUELE PRODUCTEN moesten de bomb worden.

Het is alleen mislukt. Doordat de neocons in de VS alles wel alleen dachten te kunnen.

/samenzwering off

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Meester

Is toch super mooi. India heeft zelf zeer kleine voorraden fossiele brandstoffen, in de toekomst is men voor 90% afhankelijk van geïmporteerde energie.
Dat is voor een land in super ontwikkeling zoals India, natuurlijk een groot probleem.

Gelukkig zijn er van die sukkels uit het westen, die in het kader van ‘klimaat verandering’ India wel even willen helpen aan een onafhankelijke energie voorziening. I.p.v. dat ze dat in eigen land doen.

De wet van de stilstaande voorsprong, heet dit geloof ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Meester

Het enige wat die lui willen is zichzelf ontwikkelen en die nederlanders lullen er een mooi verhaal van klimaatverandering om heen.

  • Vorige discussie