India: leeuwen ingezet tegen struikrovers

braaaaww !! In de Indiase deelstaat Utter Pradesh zullen in een gebied waar zich veel struikrovers ophouden leeuwen worden uitgezet. De leeuwen zijn de eerste aanzet om de bendes die zich schuilhouden in de Chambal badlands te verjagen. Niet zozeer de leeuwen zelf maar vooral de reuring erom heen van: safari-touristen en boswachters moet het gebied ongeschikt maken als schuilplaats voor de bendes. Natuurbeschermers vinden het een onzinnig plan dat de leeuwen in gevaar brengt: “The lions will be used for target practice by Chambal’s not-so-nice residents”, Belinda Wright Wildlife Protection Society of India (BBCNews)

Misschien is het voor Leefbaar Rotterdam electoraal interessant om deze Indiase methode te kopiëren naar de Koopgoot?

 1. 2

  Toch zonde hè van die Leo leo europaea ?
  Het zou mooi kunnen zijn: leeuwen rondom de campings in de Provence en op de kliffen van Kroatië… Wat hebben ‘we’ al veel kapot gemaakt *zucht*

 2. 4

  @Carlos

  En dan hebben we ook nog Oeros, Mammoet, Wolharige neushoorn, Holenbeer, Tarpan paard, Reuzenhert.

  Europa is ooit een soort wolharige variant van de Afrikaanse steppe geweest.

 3. 5

  Shit zeg. Waar moet ik nu mijn Christenen aan opvoeren? Met de Europese wolf en beer gaat het ook al niet zo goed meer. Straks blijf ik er mee zitten.

 4. 6

  Heeft iemand overigens een link naar pollenanalyses van, pak ‘m beet 10.000-100.000 jaar geleden? Ben wel ‘ns benieuwd naar een beeld van ’t Europese landschap van voor de laatste ijstijd: Dus met mammoeten, en zo.

 5. 7

  @phonkee: We hebben altijd nog de mierenleeuw. Ik dacht dat de beer en wolf weer stevig naar hier aan het optrekken waren. In der Schweiz lopen alweer beren rond en vorig jaar heb ik met trillende knieen tegenover een pack wolven gestaan in Noord Spanje. Nee hoor (tegen mijn dochters) dat zijn gewoon mooie honden..

 6. 10

  @phonkee

  Dat is niet helemaal waar. Met de beer gaat ’t in de Pyreneeen weliswaar niet zo goed, maar in de Alpen verspreidt hij zich flink. Onlangs is er een in Zwitserland terecht gekomen, vanuit Oostenrijk, die dan ook prompt een schaap gegrepen heeft.

  Wolven verspreiden zich zelfs nog beter. Sinds een jaar of vijf zijn er twee roedels in Oost-Duitsland en sinds de jaren negentig bevinden zich weer wolven in de Franse Alpen. Die laatste zwerven regelmatig uit naar (alweer) Zwitserland, en het is gewoon wachten tot ze daar ook roedels gaan aantreffen.

 7. 12

  Seneca schrijft aan Lucillus: “Mane leonibus et ursis homines, meridie spectatoribus suis obiciuntur.” ’s Morgens worden mensen voor de leeuwen en de beren gegooid, ’s middags voor hun toeschouwers.
  Hmmm…. Ik ga gelijk een outline voor een realityshow sturen aan John de Mol, iets met Christenen en bedreigde diersoorten… WWF kan sponseren… Denk aan de mogelijkheden!

 8. 13

  @0
  JE MAINTIENDRAI !

  @6
  Wereldwijd o.a. pollen-gebaseerde ‘vroeger klimaat’ data:
  http://www-lsce.cea.fr/pmip2/ (klik door naar Data Synthesis)
  Deze groep heeft verantwoorde kaarten van ‘Biomes’ in de laatste ijstijd (21,000 jr terug) en in de nog grotendeels natuurlijke versie van de huidige warme tijd (6,000 jaar terug). Met ‘verantwoord’ wordt bedoeld: lokaties waar geen gegevens (aan hen bekend) zijn blijven leeg op hun kaartjes – die mogen klimaat modelleurs zo goed mogelijk proberen in te vullen.

  Nederland pollen en andere geologie:
  Onderstaand boek (uit 2003, in het Nederlands) heeft o.a. een heleboel mooie pollen-diagrammen, vooral van de laatste 3 miljoen jaar. Je moet er wel even voor naar de bibliotheek denk ik.

  De ondergrond van Nederland / ed. F.J. de Mulder … [et al.]. – [S.l.] : Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek TNO, 2003. – (Geologie van Nederland ; dl. 7)

 9. 14

  Waar het mij bij die pollen om draait is het volgende: De heide in Noorswest_europa wordt voornamelijk als een door mensen gemaakt landschap gezien, voornamelijk door begrazing door schapen en geiten gecreeerd. Pollenanalyse zou aantonen dat er in de vroege middeleeuwen nauwelijks heide zou zijn geweest. Maar de huidige Nederlandse heide vertoond opmerkelijke plantengemeenschappen die behoorlijk zijn aangepast aan leven op heidevlaktes, zoals bijvoorbeeld de klokjesgentiaan, die voedsel verschaft aan de rupsen van ’t gentiaanblauwtje, die daarna weer dienen te worden meegenomen door bepaalde enkel op de heide levende mierensoorten om te kunnen opgroeien.

  Dat klinkt niet naar een pas enkele eeuwen bestaande gemeenschap, dat klinkt naar een heel lange evolutie. Mijn idee is om ‘ns na te gaan of de huidige ecologische heidegemeenschappen afstammen van een soort steppelandschappen die open werden gehouden door al die bovenstaande wolharige equivalenten van de Afrikaanse savanne.

 10. 15

  Het idee om die streek mindergeschikt te maken voor struikrovers is natuurlijk toe te juichen.
  Om leeuwen daarbij een soort politietaak toe te kennen wijst op minder scherp denkwerk. Terecht is al opgemerkt dat deze als schietschijf gaan dienen.

  Kunnen we daar onze voetbalvandalen niet naartoe sturen? Die schieten tenminste terug (met vuurpijlen bijvoorbeeld)…

 11. 17

  Och, je hoeft er eigenlijk niets aan te doen. Want door de klimaatverandering en de opwarming trekken vanzelf op natuurlijke wijze wel groepen leeuwen Europa in. Er zijn tenslotte hier al planten die normaal alleen in Zuid-Frankrijk groeien. Dus over een jaar of 25 à 30 zullen we de eerste groepen op de Veluwe signaleren, de panter schijnt hier al te zijn.