India botst met zichzelf

Een onaangename verrassing voor veel Indiërs in Mumbai, ook de stad van Bollywood. Alcohol drinken blijkt alleen toegestaan mits men in het bezit is van een drinkvergunning. Iedereen was het vergeten, maar plots duikt een 63 jaar oude wet weer op. In de hele deelstaat kan je gelukkig een dagvergunning kopen voor 5 roepies. Of een levenslange vergunning natuurlijk.
Het vreemde is dat je kennelijk onder 25 geen vergunning nodig hebt. Of helemaal niet mag drinken natuurlijk.

Zakenmensen opgelet, blijf nuchter of koop een vergunning. Anders kan de mogelijke deal tijdens een rijk besprenkelde maaltijd u in het gevang brengen.

Van andere orde is het verschijnsel dat in het land van de honderden talen, een stevig deel van de jeugd opgroeit met slechts één taal, Engels. Oorzaken hiervoor zijn divers. Enerzijds uit gemak, zeker in huwelijken waar partners niet een zelfde taal delen, anders dan Engels. Anderzijds komt het door het streven naar economische vooruitgang. Engels is noodzakelijk om in en buiten India iets te kunnen bereiken. Daar gaat dus de meeste aandacht naar uit.
Zal mij benieuwen of de volgende generatie Indiers dan ook beter verstaanbaar Engels praten. De invloed van het spreken van de vele moedertalen zou dan af moeten nemen.

Klein bericht uit Kazachstan tot slot. Daar zijn bij een duister incident 14 grenswachten om het leven gekomen. Bij de grens met China. Als het een James Bondfilm was geweest, had je nauwelijks me je ogen geknipperd bij dat aantal. Maar nu wekt het toch bevreemding. Men tast in het duister.

 1. 1

  5,00 INR = 0,072 EUR…dusss

  De slachtpartij in kazachstan is in ieder geval geen smokkelaarsdispuut; en m.b.t. die Uyghur separatists? Die hebben al genoeg problemen met de Han Chinezen in hun eigen provincie Xinjiang. Forensisch onderzoek (type/ makelij kogels) zal niks uitwijzen in de richting van de Han Chinezen: dan schiet je met geconfisqueerde geweren uiteraard.

  Ik gok. Olie/ pijpleidingen…

 2. 2

  Het blijft moeilijk, die minus China…

  Verder, waarom doen die Kazakken er twee dagen over om vanuit een plaats die binnen 10 km afstand ligt op de plek des onheils aan te komen? Ze hadden toch op de 28e al minstens de rookwolken van de brand moeten zien (en als er geschoten is de schoten hebben gehoord)?