In memoriam: Netscape

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Netscape logoAfgelopen vrijdag maakte AOL het nieuws bekend. De eerste grote succesvolle browser Netscape zal niet meer verder ontwikkeld worden. Daarmee verklaart AOL de browser nu ook officieel dood. En hoewel de verrassing voor de meeste mensen misschien meer is dat de browser nog leefde, dan dat deze dood verklaard is, is dit toch een trieste mijlpaal. Natuurlijk, als we eerlijk zijn was het eigenlijk een draak van een browser. Ook was het wel meer dan alleen de agressieve koppelverkoop van Microsoft die hem de das omdeed. Maar nu verdwijnt er toch een stukje Internetgeschiedenis.

Waar Netscape nu een stille dood sterft met slechts 0.6% marktaandeel, domineerde de browser ooit het gehele internet. De in 1994 gelanceerde browserfamilie begon oorspronkelijk onder de naam Mosaic. Om juridische problemen met de oorspronkelijke ontwikkelaars te voorkomen werd hij al snel omgenoemd tot Netscape. Ironisch genoeg stond Mosaic ook aan de wieg van de uiteindelijke nagel aan Netscapes doodskist: Internet Explorer van Microsoft.

We weten inmiddels allemaal hoe de browseroorlog tussen Netscape en Internet Explorer eindigde. Netscape dolf het onderspit en werd verkocht aan AOL. Toch is de nalatenschap van Netscape niet geheel verloren. De in 1998 vrijgegeven broncode van Netscape vormde de basis voor de Mozilla-browser, die uiteindelijk leidde tot Firefox. Een browser die opnieuw de strijd aangaat met Microsoft.

Voor de meer nostalgisch ingestelde bezoeker; download nog eens een oude Netscape-variant uit het Browser archief. Rust zacht Netscape.

Reacties (8)

#1 Niels

Ik dacht dat het al lang voorbij was met Netscape. Maar ja het idee van M$ om Explorer met Windows te integreren was natuurlijk een slimme zet destijds. Toen liep M$ al redelijk vaak achter de feiten aan, maar konden ze het tij nog keren. Momenteel heb ik het idee dat dat zelfs niet meer lukt.

 • Volgende discussie
#2 Abhorsen

”And so at last the beast fell and the unbelievers rejoiced. But all was not lost, for from the ash rose a great bird. The bird gazed down upon the unbelievers and cast fire and thunder upon them. For the beast had been reborn with its strength renewed, and the followers of Mammon cowered in horror.”
– The Book of Mozilla, 7:15

(voor onbekenden. Doe eens about:mozilla in firefox :P – de bird slaat trouwens dacht ik op Phoenix/Firebird. De oorsponkelijke namen van Firefox. En Thunder op Thunderbird (mail client)).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 johnny hupsakey

Wat de abh zegt. Firefox is het legaat van de netscape browser. AOL heeft een naam gekocht en er niet veel zinnigs mee gedaan. ::suf::

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Abhorsen

@3, Ze hebben wel veel gestoken in het oprichten van de Mozilla foundation;
– 2 miljoen investering
– Bron code vrij gegeven
– 2 maanden het personeel betaald tijdens de opstart
en nog wat zaken die ik zo een twee drie niet uit mijn hoofd weet.

Zelf hebben ze Netscape als browser inderdaad laten verstoffen. Maar ze hebben de kans gegeven aan de Mozilla foundation om eerst de Mozilla browser (nu Seamonkey) en daarna Firefox te ontwikkelen. Incl. veel financiële steun. Dat vind ik opzich wel weer voor AOL spreken. Verder lijkt het me namelijk een verschrikkelijk bedrijf :p

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Packet Storm

Er is nog steeds geen software pakket wat ik meer haat dan Netscape Navigator 4. Dat was echt het meest onstabiele stuk software ooit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Abhorsen

@5, Ja Netscape is echt wel kapot gegaan aan meer dan alleen Microsoft’s machts misbruik. Vanaf versie 4 ging het heel snel bergafwaarts. Ik weet nog dat voor een bedrijf waar ik gewerkt heb expliciet een van die 4 versies (4.61? of was het 4.51?) in offertes werd opgenomen met extra tijd als HTML daarvoor OOK moest werken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

Ik ben begonnen met Netscape 2, geloof ik. Herinner me nog hoe brak IE in die tijd was. IE4 verbeterde dat flink, hoewel het nog wel een tijdje duurde voordat IE ook beter was op *nix-systemen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 matthijs

De in 1998 vrijgegeven broncode van Netscape vormde de basis voor de Mozilla-browser

Nope. AOL kocht Netscape op, gaf de broncode vrij en liet een handjevol ontwikkelaars de vrije hand er naar eigen inzicht aan verder te werken.

En zoals zo vaak gebeurt wanneer je ontwikkelaars de vrije hand geeft, besloten ze helemaal overnieuw te beginnen.

In Mozilla/Firefox zit geen enkel onderdeel van het oorspronkelijke programma Netscape verwerkt.

Andersom heeft AOL echter later nog wel op een paar versies van Mozilla de merknaam Netscape geplakt, maar dat was puur cosmetisch.

Netscape als zelfstandig product is in 1998 overleden. Waar we nu afscheid van nemen is van de merknaam.

 • Vorige discussie