In Afrika is het nooit stil

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het begint onderhand een cliché te worden; in Afrika (veelal bezien als één land, niet als continent) zijn alleen maar problemen die ook nog eens vaak te maken hebben met spanningen tussen stammen welke uitmonden in geweld. Ook deze week was het weer raak, want niet alleen riep de kerk op tot geweldadig verzet, ook waren er volop gevechten in Congo, waar de privémilitie van senator Bemba de afgelopen dagen een heuse veldslag heeft geleverd met het regeringsleger van het land. Tot overmaat van ramp ontplofte er gisteren een munitiedepot in een redelijk bevolkt gebied in Mozambique, wat vele tientallen doden en gewonden tot gevolg had. En de oorsprong van de munitie was ook niet verrassend; het was munitie uit de burgeroorlog.

Ondertussen zucht het continent onder het juk van bepaalde Westerse instellingen welke zelfs daar hun bureaucratie ten toon spreiden en geld dat hard nodig is over de balk smijten. Maar zelfs instrumenten welke in eerste instatie goed lijken om de economie van bepaalde landen aan te slingeren blijken louter instrumenten te zijn van grote multinationals om zoveel mogelijk mensen met hun product te laten werken om er later grof geld voor te vangen: “…is het voor Google een perfecte manier om miljoenen nieuwe gebruikers te bereiken en om als eerste de potentie van deze nieuwe markt aan te boren.

Wanneer zal de uitbuiting eindelijk eens tot een einde komen? Zoals het er nu uitziet zijn de landen wel onafhankelijk, maar proberen veel rijke bedrijven en landen nog steeds de politiek te beïnvloeden en geld te verdienen over de ruggen van miljoenen Afrikanen.

Reacties (8)

#1 Mark

Het gratis of goedkoper aanbieden van applicaties aan studenten en overheidsambtenaren gebeurt ook in Europa. Worden wij dan ook uitgebuit?

  • Volgende discussie
#2 Ouwe

Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ze het enkel erom doen om later veel meer geld te verdienen dan hen te helpen zichzelf te ontwikkelen. Zover uit het artikel blijkt is dat ze hen helpen enkel bijzaak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Maar maakt dat wat uit?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ouwe

Persoonlijk vind ik dat behoorlijk erg ja, vooral gezien het feit dat het continent al zo lang is uitgebuit en men structureel niet bijdraagt. Het gaat niet alleen om die ene aanhaling maar het gaat over de kwesties over de gehele linie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Troebel

Het continent levert zelf een grote bijdrage aan de uitbuiting. De personen die vanaf de dekolonisaties de macht kregen bevoordeelden hun eigen clan, en verkwanselden kapitalen aan operettelegers met helaas steeds betere wapens. Zelfbeschikkingsrecht gepaard aan de koude oorlog zorgden voortdurend voor nieuwe redeneringen waarmee nieuwe machthebbers het continent te gronde richtten. Aardig boek: ‘Afrika van de koude oorlog naar de 21e eeuw’ door Roel van der Veen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Ouwe

@Troebel
Verwees ik ook deels naar, maar helaas zijn die gasten veelal door het westen in het zadel geholpen,

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@Ouwe,4: Ik vind dat vooruitgang vooruitgang is voor die mensen, hoe deze ook veroorzaakt wordt. Er is geen alternatief. En google heeft hier ook een zo goed als zoekmonopolie, en daar straks dan misschien ook.

Dat je als bedrijf geld wilt verdienen is natuurlijk logisch. Dat je vervolgens dat gedeeltelijk bereikt door mensen te helpen is natuurlijk alleen maar goed te noemen. Er zijn vast wel voorbeelden te verzinnen van bedrijven die het minder voorhadden met de bevolking, zoals Shell.

Maar Google is een ander verhaal. Dus: so what?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ouwe

Je staart je blind op één linkje. Er zijn – zoals je aanhaalt – nog tig voorbeelden aan te halen, en het gaat niet alleen om de bedrijven die er zijn maar over de bemoeienis over de hele linie.

  • Vorige discussie