EU importeert nog steeds veel illegaal hout

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag vergaderen de europese ministers van landbouw over de import van illegaal hout. Een voorstel van de Europese Commissie over dit probleem gaat natuurorganisaties niet ver genoeg, zo wordt er alleen maar opgetreden tegen illegaal hout uit landen die vrijwillig het verdrag ondertekenen. De rest van de wereld kan illegaal hout blijven exporteren. (Greenpeace)

Daarom kwamen o.a. Greenpeace en het WNF onlangs met een alternatief wetsvoorstel (pdf). Illegaal hout zou volgens hen van de markt moeten worden geweerd anders blijft de toestroom bestaan. Naar schatting is 50% van al het hout dat Nederland binnenkomt nog illegaal. (OneWorld)

Het WNF maakte destijds een interactief wereldkaartje waarin de houtstromen naar de EU staan aangegeven. houtstromen naar de EU Na een klik op het continent van herkomst worden ook de stromen illegaal hout duidelijk. De rol van China komt helaas niet helemaal uit de verf. Dit land stroopt de aziatische regio af naar (illegaal) hardhout en verwerkt het tot tafels en stoelen die wij Europeanen maar al te graag kopen. Ook de handel in illegale kerstbomen ontbreekt nog op dit kaartje.

Reacties (10)

#1 Praetoriaan

Het gebruik van illegaal hout is zeker een probleem. Daarnaast wordt de bouw ook vaak verweten te weinig duurzaam geproduceerd hout te gebruiken. Overigens is dit ook heel lastig. De controlemogelijkheden zijn nog maar beperkt of worden beperkt toegepast. Wie kan mij bijvoorbeeld garanderen dat van aanplant tot aan kozijn ik hetzelfde hout in handen heb. Mondjesmaat worden er nu houtbedrijven voor de hele keten gecertificeerd, maar veelal betreft het certificering van slechts onderdelen.
Daarnaast worden vaak eisen gesteld aan het gebruik van een type duurzaam hout, terwijl dit momenteel op de markt niet verkrijgbaar is. Het ontbreekt dan ook vaak aan kennis op het gebied van duurzaam hout bij de opdrachtgever. Of men eist het gebruik van fsc-gekeurd naaldhout uit Scandinavi

 • Volgende discussie
#2 phonkee

Hout heeft unieke engineering eigenschappen. Werd hout vandaag uitgevonden dan zou men het “Miracle Fiber 2000” noemen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Er is tegenwoordig ook tropisch FSC hout, bouwbedrijven zijn vaak erg conservatief en doen er alles aan om maar niet iets nieuws te proberen. Onlangs werd de noodklok geluid over IJburg waar tegen de afspraken in niet met FSC hout wordt gebowud. Bouwbedrijven wachten net zolang met de aankoop van hout en roepen dan hard: “nu is het te laat, we kunnen alleen nog meranti krijgen.”.

Over die duurzaamheid, er bestaat nu zoiets als het combinatiekozijn, alleen op de rot-gevoelige plekken is hardhout verwerkt een besparing van hardhout van meer dan 50%.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Praetoriaan

@Carlos Ik ben het gedeeltelijk met je eens…Bouwbedrijven zijn in veel gevallen wel conservatief te noemen, maar om te zeggen dat ze er alles aan doen om maar niets nieuws te proberen gaat mij iets te ver. Sterker nog, de bouw durf ik zelfs wel redelijk innovatief te noemen.
Met betrekking tot de aankoop van hout weet ik dat er in een relatief vroeg stadium de markt wordt afgezocht naar leveranciers. Zelfs dan is het al moeilijk om aan het benodigde goedgekeurde hout te komen. Met andere woorden: de toeleverende industrie kan ook zeker nog niet aan de vraag in de markt voldoen.
Overigens heb ik ook wel eens rare verhalen over de concessieverlening van keurmerken gehoord ten aanzien van duurzaam hout. De mazen in de regelgeving bleken erg groot te zijn. Het fijne is mij echter inmiddels ontgaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Egor

Ik denk dat Greenpeace zich beter kan richten op dat niet-illegale Nederlandse hout wat ter conservering volgespoten wordt met duizenden kilo’s arsenicum. Al dit gif komt in de Nederlandse natuur terecht.

Maar ja, hierbij heb je niet een mooi plaatje van een onderdrukte arme derde-wereldboer, of een zielige chimpansee die geen huisje meer heeft. Dus met Nederlands hout zijn er geen zieltjes te winnen door Greenpeace.

Dat de Nederlandse grond viezer en viezer wordt, dat is blijkbaar minder erg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 phonkee

@Egor: Houtverduurzaming kan op vele verschillende manieren, niet alleen met koper, chroom of arseen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Egor

Dat zal best, phonkee, alleen is het de praktijk dat het op grote schaal wel met arsenicum en ander gif gebeurd. Blijkbaar marketing-technisch niet interessant voor Greenpeace en andere beschermers van het “milieu”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 caprio

Over illegaal hout gesproken. Rusland exporteert slechts de helft van het hout naar Finland, dat Finland uit Rusland importeert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie