Illegaal downloaden? Geen internet meer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Internetten voor veel geld (Foto: Flickr/erisfree)

In Frankrijk hebben ze iets nieuws bedacht. Als je wordt betrapt op illegaal downloaden krijg je een waarschuwing, en als je die waarschuwingen verschillende malen negeert word je compleet afgesloten. De onderliggende filosofie is dat dat enge internet niet langer een wetteloos medium mag zijn.

Het illustreert volgens mij echter vooral hoe ‘de oudere generatie’ nog steeds naar het internet kijkt. Het is een medium, net als televisie, waarbij je maar één ding kan doen: internetten. En daarom ontstaat bijvoorbeeld de term ‘internetverslaving’. Totale onzin, want niemand kan verslaafd zijn aan het internet zelf.

En dus reageert men als hierboven. Het hele internet voor zo’n persoon afsluiten betekent niet alleen een straf voor het gedrag, maar ook een straf met een veel grotere impact, namelijk meer sociale isolatie en bijvoorbeeld het moeilijker vinden van een baan.

Het is alsof je een ramkraker verbiedt te fietsen of de trein te gebruiken, omdat hij eerder met een ander vervoermiddel, de auto, een kraak zette. Het wordt tijd dat de wetgevende macht internet niet meer ziet als een hulpmiddel dat leuk is voor erbij, maar meer als een eerste levensbehoefte waar niet zo makkelijk aan getornd kan worden.

Reacties (1)

#1 marijke

je wtf nergen meer op alles is. geblokt :S en kut zooi.