Ik ruil mijn stem voor… (Poll)

Vorige maand droeg Sargasso bij aan de Week van de Democratie: er werden verbetervoorstellen gekozen en turkse bloggers participeerden in een bilateraal draadje over democratie en islam.

Democratie, best belangrijk… zou je zeggen?

Maar niet voor de studenten van de New York University. Die zouden maar al te graag hun stemrecht eenmalig willen ruilen voor een nieuwe iPod en voor 1 miljoen dollar leveren ze hun stem zelfs voorgoed in. Een en ander volgt uit een onderzoekje van Campus Politico dat zich richt op de jonge Amerikaanse kiezer. Geheel democratisch gaan wij nu ook stemmen:

[poll=101]

 1. 2

  Ik zou mijn stem met veel plezier opgeven. OK, ik heb dan geen recht meer tot spreken, maar dat neem ik graag op de koop toe.
  Ik zie de politiek als een eventuele belemmering of steun in mijn leven. Ik leef mijn leven doe mijn dingen, maar moet rekening houden met de besluiten van de regering. That’s it. Politiek is totaal overbodig in mijn leven, heeft geen enkele meerwaarde en zorgt eigenlijk alleen maar voor tegengas in mijn eigen ontwikkeling. Natuurlijk kan ik niet voor iedereen spreken en kan dit schijnbaar niet op grote schaal worden toegepast, maar ze mogen het zaakje morgen opdoeken en ik zal er geen traan om laten. Uiteindelijk verzandt elke partij in haar eigen denkbeelden en handelen haar leden ‘in het belang van de partij’. Onzin als je het mij vraagt, maar wie vraagt het mij?

 2. 4

  Een mooi grachtenpand moet redelik wat centjes opleveren. waarmee ik dan weer kan verhuizen naar een land waar ik wel weer stemrecht heb.
  Er zijn volgens mij mooiere landen om in te wonen dus…

 3. 7

  zeg maar welk knoppie ik moet drukken wilders rita , jan M whatever , geheel en al gratis.

  Degene die bewust niet stemmen hebben mijns inziens juist wél recht tot spreken.

 4. 8

  @4: dat is valsspelen. Van die mensen die zeggen, als je ze vraagt wat ze zouden wensen als ze 1 wens mochten doen, “oh ja dan wens ik dat ik oneindig mag wensen”. Ja, zo werkt het dus niet. NOOIT meer stemmen. Zittend in je grachtenpand.

 5. 9

  Kun je met een miljoen de politiek niet eigenlijk veel meer beinvloeden dan met een stem?

  Kan ik mijn stem trouwens ook ruilen tegen een verblijfsvergunning (of liever een paspoort) van een ander land?

 6. 10

  Met een paar miljoen heb je idd volgens mij meer te beslissen dan met een stem.

  Vroeger had ik nog wel ‘nooit’ geantwoord op dit soort vragen, maar met een betere blik op de realiteit is het eigenlijk meer een grote poppenkast vol volksverlakkers. Zo!

 7. 11

  If each party is basically the same, with respect to ideology, why do they not merge into one party? The answer to this question is best found in viewing each political party according to its true nature. Political parties are, for all intents and purposes, organized crime units. Political parties have more in common with the Mafia than they have with their counterparts in more democratic societies. Like Mafia, each political party competes for control of territory in order to maximize the benefit to their business constituency. Like Mafia, the political parties attempt to mold the system to maintain their positions and access to resources. Like Mafia, the political parties force the average citizen to pay “protection” under the threat of violence (taxes). Like Mafia each political party uses the “protection” money collected for its own advantage.

  DIRECT maximaal beperken die politiek…

  Voegt voor mij ook weinig toe…

 8. 12

  Ik zie iemand in een soort eureka- stemming ineens het licht en vette munt zien in “democratische bewogenheid”. En dan met de verkregen stemmen goeie dingen gaat doen.

  Maar het zijn allemaal PC Hooft- achtige keuzes. Hoe kom ik in Rotterdam aan een grachtenpand? Iets anders invullen? “Ja, dat hebben we helaas niet”. Riekt naar discriminatie.

  Kan aan mij liggen, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat deze post sarcastisch bedoeld was.

 9. 13

  Zodra ik door alle artsen ben opgegeven zal ik er over denken. Tot dan blijf blijf ik liever (volgens sommigen)naief en optimistisch. Wat gebeurd er overigens met de opgegeven stemmen. Zijn die verkocht aan een partij of wijzigt slechts de kiesdeler?

 10. 15

  @Emile: die stemmen kan men in mindering brengen op het aantal stemmen dat door stemcomputers gemanipuleerd moet worden om een wenselijke verkiezingsuitslag te behalen:-)

 11. 16

  Volgens economen is stemmen zelfs de tijd niet waard die het kost om naar het stembureau te gaan en is democratie alleen te verklaren uit dom kuddegedrag. NYU studenten zijn blijkbaar slim.

 12. 18

  Ik twijfel tussen de porsche en de grachtengordel. Maar dan wel ervanuitgaand dat de mogelijke controverse die dit oplevert er alsnog (of misschien wel juist) voor zorgt dat ik de politiek in kan… :)

 13. 19

  @2, Als je denkt dat politiek geen invloed op je leven heeft en je best zonder kunt heb je vrees ik niet echt begrepen wat politiek allemaal inhoud. Alleen de soundbites die je op TV ziet is niet alles wat de politiek inhoud.

 14. 22

  De kans dat je stem van beslissende invloed is is minder dan 1 op een miljoen dus een beslissende stem moet je rond de 1 biljoen euro waard zijn wil je die niet inruilen voor een miljoen euro.

  Nou geef mij dan maar 4 jaar geert wilders hoor.

 15. 24

  Kerry versloeg Bush met ongeveer 1,3 miljoen stemmen in 2004 in New York.

  Een iPod Shuffle (goedkoopste model) kost $75 dollar bij Amazon.

  Er even van uitgaande dat de lokale Giuliani flink populairder is dan Bush en dat je die iPods bij een grote order met flinke korting kan krijgen, dan zou de staat New York kopen Rudy een miljoen of 30 kosten.

  Dat zou hij kunnen betalen.

  Maar gezien het verleden is New York een slecht investering en kunnen de iPods beter naar Florida of Ohio gaan.

 16. 25

  Voor een Big Mac.

  Het is het meest minderwaardige voedsel ooit uit een democratisch land en tegenwoordig geheel gelijkwaardig aan een leven lang stemmen.

 17. 29

  Misschien, maar je kreeg het voor elkaar om het moderne afzichtelijke supergeexplodeerde smaakdeeltje naast een supergeimplodeerde traditionele politieke betrokkenheid te zetten. Onze grootouders begrijpen helemaal, helemaal niets van ons.

 18. 30

  @24: Als je democraat bent, kun je beter midweststaten gaan kopen, weinig inwoners relatief veel kiesmannekes. Als je republikein bent, moet je voor Rhode Island, Vermont, Delaware en New Hampshire gaan om dito reden. Gelukkig heb je in Nederland niet van die stemmen die meer waard zijn, dus is goedkoop voor stemmen shoppen alleen interessant in bejaardentehuizen.

 19. 31

  Overigens mooie kopper voor Geenstijl: 14% van de linkse salonbloggerts van Sargasso loopt schaamteloos zijn pik achterna en levert democratie uit voor een nachtje met Yolante de koei van Kasbergen!

 20. 38

  Als ik de enige was die mocht kiezen tussen een grachtenpand of een keertje mijn stem weggeven, dan zou ik nu de verhuiswagen bellen. Het idee echter, dat een paar managers met topinkomens een grote groep stemmers zou kunnen betalen, lijkt me heel griezelig. Democratie is geen keuze voor de beste politici. Wel vermindert ze de kans op burgeroorlogen, godsdienstoorlogen enz. omdat de uitslag alom gerespecteerd wordt.

 21. 39

  @ 38

  Maria,

  Wel vermindert ze de kans op burgeroorlogen, godsdienstoorlogen enz. omdat de uitslag alom gerespecteerd wordt.

  Je bedoelt in het eigen land? Maar hoe zit dat dan met oorlogen in een ander land aansturen vanuit een democratisch bestel?

 22. 41

  “Gelukkig heb je in Nederland niet van die stemmen die meer waard zijn, dus is goedkoop voor stemmen shoppen alleen interessant in bejaardentehuizen.”

  Precies dat heeft Wilders in Israel gedaan voor afgelopen kamerverkiezingen. Op bezoek bij de aldaar wonende nederlandse paspoorthouders.

 23. 42

  @41: Ik doelde meer op de praktijk van machtigingen aftroggelen van demente bejaarden, een praktijk die nu en dan wel eens opduikt bij gemeenteraadsverkiezingen.

  In Israel mensen met een nederlands paspoort opzoeken is gewoon doelgroepsegmentatie. Daar zal Wilders zeker fans vinden met zijn anti-moslimpraatjes, net zo goed als van der Vlies veel applaus zal oogsten als hij een rede in Staphorst houdt, met als verschil dat Staphorst al decennia massaal SGP stemt, terwijl ze in Israel waarschijnlijk nog niet op de hoogte waren van het bestaan van de PVV.

 24. 43

  @36: Zelfs dan is het incorrect:
  1/7e is 1 tegen 6 en 2/3e is 2 tegen 1. Dan komen je uit de losse pols gegokte odds voor GS helemaal niet meer grappig over. Dat nog even los van het feit dat we van GS niet zulke harde cijfers hebben, in tegenstelling tot hier, waar gewoon zwart op wit staat dat 70%(!!!) de democratie gaarne inruilt tegen zoiets als een relatie met een vmbo-soapsterretje, een big mac of een blingbling auto. Het lijkt me dat Sargasso bij deze uitgeschakeld is als forum waar we ons zorgen maken over democratie of burgerrechten.

 25. 45

  anders, nl:

  20 jaar onder verlicht despoot van mijn keuze..

  een Wijers bijvoorbeeld.

  Het is allemaal iets te complex geworden om zo aangestuurd te worden, met meerdere stemmen op meerdere niveau’s. Laat me liever 1 keer per 10 jaar stemmen voor een president en programma, en een burgemeester.

 26. 47

  @46:

  Nee hoor. Ik zeg: als je nu vooruit 15 jaar een verlicht despoot aan de macht laat, dan mag je de rest van mijn leven al mn stemrecht nemen. Dat is nog altijd een jaartje of 30-50 in mijn schatting.

  Dus. Ik wil zeg maar 3 keer meer invloed hebben in ruil voor de rest van mijn leven geen invloed.

  Goed, wel een beetje valsspelen. Maar het is dit of Nooit wat mij betreft.

  Het VS voorbeeld is mooi genoeg:
  Je kan voor een ipod je stem verkopen aan mensen die vervolgens 20.000 dollar p.p. aan een oorlog uitgeven. Is niet zo’n goede deal lijkt me…

 27. 48

  @47: Ik weet niet hoe jij met rekenen bent, maar volgens mij wil jij voor (gemiddeld) 4 regeringsperiodes de macht van alle stemgerechtigden (10 miljoen?) hebben, in ruil voor 4-8 periodes daarna geen geen invloed. Lijkt me evident dat dat vergelijkbaar is als je derde wens laten zijn: Ik wens nog een miljoen wensen!