IJsland komt er toch niet in

IJslands Joods-Christelijke traditie (foto: Flickr.Stuck in Customs)

Nederland heeft een nieuwe held: Maxime Verhagen. Goed, het CDA mag dan geen beste reputatie hebben als het gaat om kritiek te leveren op de VS of China als die weer eens mensenrechten schenden of op Frankrijk of Duitsland als die weer eens de Europese begrotingsregels schenden, maar als het gaat om IJsland, een land met het bevolkingsaantal van de stad Utrecht, dat staan ze hun mannetje.

Want Verhagen is duidelijk: als IJsland zich niet aan de door Nederland en het Verenigd Koninkrijk gedicteerde terugbetalingsplan houdt, dan zal hij een mogelijk IJslands lidmaatschap blokkeren. En toch lijkt het IJslandse parlement -het oudste ter wereld- te overwegen de beide schuldeisers in duidelijke taal te zeggen waar ze hun afbetalingsregeling precies kunnen steken.

En het dreigement van Verhagen is feitelijk ook onzinnig: IJsland kán helemaal geen lid worden van de EU. Ok, het land voldoet aan de Kopenhagen criteria (al kun je je afvragen hoe stabiel haar instellingen op dit moment zijn) voor toetreding, maar als lid van de EU zal IJsland ook moeten voldoen aan het stabiliteitspact. En één van de eisen in dat pact is dat een lidstaat geen staatsschuld van meer dan 60% van het BNP mag hebben. Goed, er zijn wel meer notoire schenders van deze eis (Italië, België, Griekenland), maar de staatsschuld van IJsland schijnt inmiddels boven de 200% te liggen en dat is wel heel excessief. En schulden, die elke minuut groeien, tegen hoge rente in 15 jaar afbetalen maakt het alleen maar erger.

IJsland kan dus geen lid worden van de EU. De vraag is ook of ze dat moeten willen. De euro overnemen, zeker, om hun eigen ingestorte munt een beetje op te peppen (geen overbodige luxe voor een land dat bijna alles moet importeren). Maar lidmaatschap? Zo’n beetje het enige dat IJsland nog over heeft is haar lucratieve visserij. Lid worden zou betekenen de soevereiniteit daarvan overlaten aan de EU, die een aanmerkelijke slechtere reputatie (.pdf) heeft op duurzaam beheer van visgronden dan IJsland.

Maar of ze zelf lid willen worden of niet, het loze dreigement van Maxime Verhagen zal geen enkel verschil maken.

  1. 1

    IJsland heeft ook een gigantische voorraad duurzame energie: waterkracht en geothermie. Als ze daar een of twee leuke concessies van verkopen, halen ze een paar miljard binnen en zijn die geldprobleempjes zo opgelost. Vraag is alleen of ze dan nog staan te trappelen.

  2. 2

    Kansloos deze bevolking die jarenlang puur op de pof leefde, terwijl ze niks produceerden. Nu mag de EU de geldproblemen oplossen. Ik ben benieuwd met welke konstruktie ze komen om Nederland te omzeilen en toch financiële garanties voor de toekomst te hebben.