Iedere Nederlander een korfbalveld

korfbalveldStelt u zich het eens voor, een korfbalveld. Dat is 60 bij 30 meter. Neem er nog een randje van drie meter omheen (voor het publiek zeg maar). Dat is van u. Ruim 2000 vierkante meter. Dat is uw stukkie.
Moet u nog wel even tweederde afstaan natuurlijk. Daar mag u niet op komen. Daar loopt een varken en waarschijnlijk een koe of een schaap. En natuurlijk 6 kippen. En verder staat dat stuk vol met hele gezonde en voedzame dingen.
Van het overgebleven stuk betegelt u ruim 200 vierkante meter. En het allerlaatste stuk zet u vol met mooie bomen, struiken, een vijvertje, wat hei en zo nog wat meer dingen die voor natuur doorgaan.
Goed in u opnemen. Heeft u een beeld?

Dit is namelijk uw stukje van Nederland. Neem al het bruikbare oppervlak en deel het door het aantal inwoners en je hebt 2085 vierkante meter per Nederlander. Daarvan gaat 1423 m2 naar landbouw, met daarop de evenredige verdeling van grofweg 11 miljoen varkens, 92 miljoen kippen en zo’n 7 miljoen runderen/schapen/geiten. Trek nog eens 234 vierkante meter af voor het stedelijk gebied en je houdt krap 300 vierkante meter over voor natuur.
Niet vreemd dat er dan op zondag een file in het bos staat. Misschien toch weer wat polders aanleggen?

Ach, in Singapore moeten ze het met 152 vierkante meter per persoon doen, net genoeg voor je eigen indoor bowls baan.

 1. 1

  Dan heeft ons gezinnetje van 4 personen toch mooi 8000m2 en nog altijd 800m2 om te betegelen, niet gek vergeleken met onze huidige situatie! Maar ja, zelfs in het strengste communisme wordt het land niet zo verdeeld…

 2. 2

  @Steeph, wat is nu de ‘boodschap’ in deze. Ik krijg het beeld niet voor ogen.
  Vol of juist niet als je vergelijkt met dat afschuwelijke Singapore maar stikkiddruk als je vergelijkt met Australië..om maar wat te noemen…pakweg 500.000m2 per inwoner en in Zwitserland 6000 m2 per inwoner.

  Wat wil je zeggen (heb soms bord voor het hoofd)?

  Zelf vind het ik het wat drukjes hier.

 3. 3

  Boodschap, boodschap, uh, weet ik niet hoor.
  Ik heb niet altijd een boodschap. Vond het gewoon een interessante visualisatie.
  Persoonlijk vind ik een korfbalveld niet zo heel groot. Zeker niet als ik een groot deel weg moet geven aan andere zaken. Dan is mijn tuin bijna net zo groot.

  In buitenlanden kan ik vaak genieten van grote lege stukken, een zeldzaamheid in nl.

 4. 4

  @2: Ik vint ut niet eerluk dat un koe en un varku met zes kippu dik 1400 metur krijgu, de anduru beestjus nog uns 300 en ikku maar 200! Wat zijkt die pvdd dan? die kippu hebbu meer ruimtu dan ikku!

 5. 5

  *voor de vuist weg*

  Komt op de valreep Steeph óók nog even aanzeilen met een ludiek stukje. Geen last van writersblock ieder geval. En stop maar een pijp met trouwe viervoeter naast de chesterfield en met knappend haardvuur ook….dit terzijde… *weet ik veel*

  Wereldidee natuurlijk! Zo zou het moeten. Kippen, varkens…jamjam…gezond…van min-of-meer eigen grond. Kan alleen maar als wereldwijd verregaand wordt samengegaan(werkt). Mede de reden dat ik vóór EU grondwet was overigens. Geen (im/ export) heffingen, taxen, subsidies…gedoe met allerlei muntjes…belemmeringen weg…grenzen weg……uiteindelijk 1 wereld, allemaal dezelfde belangen…maar koffiedik en…tja….

  …tegen die tijd zal er vast wel een andere planeet gevonden zijn waar de ratsmodee opnieuw in gang gezet wordt….

  Leve de Koningin!

 6. 9

  Vind de boodschap vrij duidelijk. Tweederde van al die kippen varkens en koeien exporteren we ook nog. Het verzuurt onze grond, in zuid-amerika worden bossen gekapt voor de soja om al die beessies te voeden, 25% van de broeikasgassen wordt door de diertjes geproduceerd, en 52% van het totale budget van de EU moet er heen om het een beetje rendabel te houden. Daarbij moet eens per jaar het halve land plat omdat de beessies ziek zijn en dat terwijl de sector 2% van ons BNP produceerd. En met een beetje mazzel wordt een stuk verzuurt groenweiland met elke 100 meter een koeien- kippen- of varkensfabriek nog ‘groen’ genoemd ook, waar we te weinig van schijnen te hebben en dus zuinig op moeten zijn.
  De boodschap is dus vrij duidelijk, KAPPEN MET DEZE ONGEIN!!! We verhongeren echt niet zonder hoor.
  Als we stoppen hebben we allemaal een korfbalveld voor onszelf, kunnen we misschien nog eens boom of grasveldje in onze tuin kwijt, want dat zijn ‘luxe’ waar je in het welvarende nederland toch al gauw een half miljoen eurie voor mee moet brengen wil je dat jezelf of je kind kunnen geven. Kunnen we ook eens van het idee af dat nederland vol of klein is, is namelijk niet zo, ruimte zat we verneuken het alleen!!!

 7. 10

  De rekensom komt toevallig uit op “Nederland is vol met drie uitroeptekens.” Er kan geen pardon meer bij.

  Dat is toch ook wel mijn bezwaar tegen het oppervlakterekenen met milieudingen. Dit kost dit aan m2, dat kost dat aan m2, lijst van honderd items en Finland doet het opeens veel beter dan wij. Waar ze met al die meren en bevroren steppen al niet mee kunnen scoren, stelletje mazzelkonten.

 8. 12

  Hahaha, ik ga morgen kijken naar een boerderijtje in Oost-Groningen… 5000 vierkante meter grond….

  Sorry handerhalve medelander…. ; )

 9. 13

  Ik kom nog wel een keer langs met den Bijbel, RennieB. Boerenlui waren het makkelijkst te bekeren. Het kost je wel 250 euro 1e kwartaal.

 10. 14

  U is meer dan welkom, alleen die bijbel mag u thuis laten…

  Het is mijn missie om Oost-Groningen te bekeren tot het atheïsme… ; )

  Koopje trouwens, 250 e.

 11. 17

  @Oplawaai dat bolwark is begonnen door Bonifacius’ werk. @RennieB het volgende huis wordt weer (opnuw) een boer metten bibel als het aan mij ligt, dus ik loop wel vol @allen ;)

 12. 20

  @Chinaman

  knap dat u dat hier uit kunt halen, er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen landbouwgrond en grond benut voor de beestjes.
  Voor hetzelfde geld staat die koe op 1 m2 en is de rest landbouw.

 13. 21

  @Ronald: Vrees (de dieren in gedachte) dat u hierin gelijk heeft. Om over die kippen nog maar niet te spreken. Zou met niet verbazen als slechts 50 m2 voor alle dieren is en de rest gras (zonder koeien er op), graan en suikerbieten.

 14. 22

  Niet uit deze informatie
  Maar kijk eens naar:
  http://www.animalfreedom.org/paginas/informatie/koeien.html
  (niet echt een dieronvriendelijke site)

  1-2 melkkoeien per hectare is ongeveer een koe per 5000m2 weiland. Dus ik durf dan wel te beweren dat de melkkoeien in Nederland qua ruimte wat beter bedeelt zijn als mensen. Het is maar waar je als land je prioriteiten legt. (ben niet voor minder land per koe, maar misschien wel wat minder ruimte voor koeien en wat meer voor mensen…)

  Kippen/varkens/goudvissen/leeuwen zijn natuurlijk een ander verhaal.

 15. 24

  Hier in Finland is werkelijk ruimte voor alles, maar toch woont iedereen veel kleiner, vaak in flats. Wel lekker warm. Buiten is het op dit moment min vijfentwintig.

  Overigens is schoonvader van mening dat dat stukje “natuurbos” bij hem in de buurt zonde is: daar kun je je huis niet van warmstoken.

 16. 25

  @Chinaman: De vraag is of die koeien ook die ruimte krijgen. Ze worden steeds vaker op stal gehouden en het grasland gebruikt om te maaien en de beesten te voeren.

 17. 26

  @Meester: de koetjes en kippetjes leveren wel banen op. Dat is heus meer dan 6% van de beroepsbevolking. En wat bedoel je met verzuurde grond? Gaat de ph omlaag door alle zure melk oid?
  Volgens mij is er meer dan genoeg ruimte in frankrijk. En we zijn toch europeaan? :) Wat is het aantal voetbalvelden van europa gedeelt door de europeanen?

 18. 27

  Als ik door Nederland spoor zie ik niets anders dan ruimte.
  Leegte. Hoge Hollandse lucht.
  Jullie steden zijn onwaarschijnlijk op elkaar gekrampt, en veels te kleine behuizingen, dat wel.

  Als elk kind, of bejaarde die ruimte krijgt, dan heb je per unit van 6 mensen (natuurlijk gezin, om zo maar te zeggen) 6 korfbalvelden. Zes van die units geven een dunbevolkt landgoed.
  Dat is relatief gigantisch veel plaats.

  Nederland is derhalve bijlange niet vol, en laat dat goed nieuws zijn.

 19. 28

  @ LeonZ
  Die verzuring komt namelijk doordat de beetjes schijten. En niet zo een klein beetje ook.
  Verder scheppen ze inderdaad banen, maar rijk zullen we er niet van worden. Nogmaals 2% van alles wat we verdienen bij elkaar, en dat is gezien al de problemen dus niet echt de moeite

 20. 29

  doet me goed limglach op mun snoetepetoet.

  en nu even in een vloeiende beweging doordacht doordenken mbv http://www.tlio.org.uk en dergelijke, vleugje permacultuur toevoegen, geldschietertjes zoeken .. .. deze mischien?:

  http://observer.guardian.co.uk/world/story/0,,2005476,00.html

  Eco-millionaire’s land grab prompts fury Argentinian critics say an American campaigner is buying up vast wetlands for US strategic goals Uki Goñi in Buenos Aires

  Sunday February 4, 2007 The Observer

  Douglas Tompkins calls himself a ‘deep ecologist’. He is a millionaire on a quest to preserve some of Argentina’s last frontier lands from human encroachment by buying them and turning them into ecological reserves.

 21. 30

  @26/28: 2% van de inkomsten halen uit meer dan 70% van je landgebruik lijkt me inderdaad verre van efficient.
  De heveelheid banen die ermee geschept wordt is dan ook nog eens afhankelijk van veel subsidie (Europees bekeken). Lijkt me dat je met al dat land en al dat geld veel meer banen zou moeten kunnen creeren op andere gebieden.

 22. 32

  den nederlander heeft gemiddeld 50m2 ter beschikking , meestal maakt u deel uit van een gezin of deelt u den woning, tevens mede afhankelijk van inkomen en regio ,
  jan met de pet zit op 85. ali met zijn 8 koters op 12.

  gelukkig kost hier grond nog relatief weinig en kunnen we nog hectares kopen.
  bouwvergunningen komen vanzelf wel, de natuur legt het wel af tegen de groeiende wereldbevolking, kasa dus

  Een een goudvis moet 2.5 x zijn lengte in centimers aan liters in zijn kom hebben, anders gaan ze dood.
  Een mens ( of wat ervan over is ) is wat eeh flexibeler..

 23. 33

  wat een gouden gelegenheid hebben wij verkniesoord om semieten uit hun patristische ghetto pantser te lokken en zo de nu genadeloos uitdijende woestijnen, de 1 met een nog grotere verzengendheid der verzengendheden dan de andere, wat koel begroenende golven van blijvende havens en haltes te toeberoepen.

  maar goed, ga tegen het eind van de maand naar eindhoven en neem een arabier op sleeptouw

  zat 24 feb:
  http://www.omslag.nl/aanloop.htm#permacultuur
  Deelname aan een Aanloopdag kost ‘wat het u waard is’ (dus niet gratis). Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden. Gebruik daarvoor het formulier op de website.

  PS: Douwe Beerda heeft de website http://www.permacultuur.tk/ opgezet en hij ontwikkelde een praktische cursus Permacultuur.

 24. 34

  Zoek werk van Sapolsky en Kummer over apen gedrag (gibbons of babboons); geweld valt best makkelijk uit te roeien, kwestie van overmachtsituaties garanderen; verspreiden dus die buitenlanders, op een kluitje zitten doen al te veel van de thuisblijvers al genoeg!