De energiewaakhond van de OESO, het internationaal energie agentschap, waarschuwt in haar jaarlijkse rapportage dat we afstevenen op een gigantische stijging in de CO2 emissies én escalerende olieprijzen, doordat regeringen wereldwijd niet voldoende investeren in schone energiebronnen, energie-efficiëntie, besparing en aardoliewinning.
Vooral de gigantische groei van China en India wordt sterk onderschat volgens het instituut. China zal dit jaar de VS overtreffen qua CO2 uitstoot, en India zal in 2015 gestegen zijn naar de derde rang van CO2 uitstotende landen. In totaal zorgt het huidige mondiale beleid van regeringen ervoor dat de consumptie van kolen, olie en gas met 50% zal toenemen in de periode tot aan 2030. Vooral de toename in kolenconsumptie is desastreus. Tussen nu en 2030 zal volgens het IEA het gebruik van kolen wereldwijd maarliefst met 73% stijgen.
Ook de vraaggroei van aardolie is zorgwekkend volgens het instituut. Zij is zo hoog dat bij het huidige beleid de olie-import in de periode tot aan 2030 van China en India samen zal verviervoudigen. Over vijf jaar zal de productie van aardolie in non-OPEC niet meer kunnen stijgen, waardoor de toename in vraag alleen maar gedekt kan worden uit OPEC. Zoals het er nu naar uitziet investeert het OPEC kartel niet voldoende in nieuwe productiecapaciteit om die vraag ook daadwerkelijk te kunnen dekken op de middellange termijn, als ze dat al wil. Daardoor is het denkbaar dat er een tekort aan aardolie gaat ontstaan in het komende decennium. Prijzen kunnen dan stijgen tot ver boven de 100 dollar per vat. Op de korte termijn in haar conservatieve referentie scenario verwacht het instituut een daling naar 60 dollar per vat in 2010, om vervolgens weer door te stijgen naar 107 dollar per vat in 2030. Dit in scherp contrast met het nederlandse centraal plan bureau, welke op de lange termijn nog steeds uitgaat van olieprijzen van 25 dollar per vat.
Reacties (6)
link doet ’t niet
Thx, nu zou ie wel moeten werken
niet genoeg in energiebronnen? Je moet nu al 1,5jaar wachten als je een windturbine bestelt. Koper, staal: Er is gewoon een tekort aan alles.
Is de invloed van de misrekening van het CPB negatief (dure olie is slecht voor de economie) of positief (aardgasbaten)?
Op de dag dat de Olieprijs door de 100 dollar gaat. Geeft de IEA eindelijk toe dat er misschien wel een kern van waarheid zit in de Peakoil scenarios. Welliswaar over een jaar of acht maar goed het is een begin. Een voorzichtig begin.
Wat is het nu voor een onzin om te beweren dat de olie prijs naar de 60 dollar en dan naar 107 over 23 jaar? Zet er een fles wijn op dat 23 maanden of 23 dagen een betere voorspelling zijn. En nog een fles dat we 60 dollar nooit meer gaan zien.
Geloofd men werkelijk dat een cluppie koerden in noord-irak de oorzaak zijn van de 20 USD steiging van de afgelopen maanden. En als die weer rustig worden dat dan alles weer goed komt. Ik geloof er geen kont van.
Van die diepe crisis en “hoge olieprijs is slecht voor de economie” geloof ik trouwens ook weinig. Had drie jaar geleden gezegd dat de olie nu 100 dollar zou zijn en iedereen had voorspeld dat we dan in een diepe crisis zouden zitten. Merk er weinig van.
Op de site van peakoil nederland is in een google filmpje te bekijken waarin een journaliste commentaar vraagt aan Mathew Simmons. Hij geeft als bodemprijs $100,- per vat en een plafondprijs van $300,- per vat.
Hij geeft ook aan dat olieverbruik hoofdzakelijk toe te schrijven is aan mobiliteit.
De uitspraak dat de “sweet crude” uitgeput begint te raken houdt in dat de andere soorten olie meer energie kosten om daar bruikbare brandstof van te maken.
Deze informatie is denk ik voor de main stream media nog te heftig, vooral de gevolgen.