Ibuprofen, dé weg naar een eeuwig leven

COLUMN - 2-(4-isobutylfenyl) propionzuur oftewel Ibuprofen is een magisch stofje. Een wondermiddel zelfs als we de Amerikaanse wetenschappers van de Texas A&M-universiteit moeten geloven. Ibuprofen werkt niet alleen koortsverlagend, pijnstillend, ontstekingsremmend en preventief tegen ziektes als Alzheimer en Parkinson, maar het is wellicht de sleutel tot een eeuwig leven .

De onderzoekers gaven wormen, vliegen en gistcellen de afgelopen drie jaar een dagelijkse dosis Ibuprofen die vergelijkbaar is met de dosis die mensen zouden slikken. En wat bleek? De wormen en vliegen leefden wel 10 procent langer, vaak ook nog in zeer goede gezondheid. De gistcellen deden het nog beter en verlengden hun leven met wel 17 procent, dat is twaalf mensjaren langer.

Als bijna vijftigjarige klinkt mij dat als muziek in de oren. Veelbelovend. Dat vindt hoogleraar celbiologie Ellen Nollen van het UMC Groningen nou ook. ‘Kennelijk zit er iets in wat op een andere manier in de cel ingrijpt dan andere levensverlengende methoden. Dit is erg de moeite waard om verder te onderzoeken.’ Waar is het wachten op?

Volgens Nollen moeten we nu niet ineens massaal aan de Ibuprofen om langer jong en gezond te blijven. Er kleven best nog wel een paar nadelen aan het middel. Het zou hartaanvallen, maagklachten of in uitzonderlijke gevallen maagbloedingen kunnen veroorzaken. Maar dat mag de pret niet drukken wat mij betreft. Daar vindt de medische wereld op termijn ook wel wat op. Haar waarschuwing is dan ook aan dovemansoren gericht. Af en toe een beetje maagzuur of bloed ophoesten heb ik graag over voor een paar gezonde levensjaren meer. Voor maar €1,39 koopt u twintig tabletten, dat is nog geen 25 euro per jaar. Wie had gedacht dat het eeuwige leven zo goedkoop zou zijn?

 1. 3

  @Liewe: je maakt de sprong van een enkel onderzoek bij wormen en gistcellen naar mensen wel heel eenvoudig… Voorlopig klinkt dit nog als typisch zo’n “wonder” middeltje. Nog niet zo heel lang geleden heb ik een soortgelijk verhaal gelezen over asperine. Hoe aantrekkelijk het ook klinkt dat er goedkope pillen zouden bestaan voor een langer en gezonder leven, het is altijd een goed idee om daar met gezonde skepsis naar te kijken.

 2. 7

  Volgende logische stap lijkt me om een zoogdierenlever in een vlieg of worm te implanteren en dan met een stethoscoop luisteren of je hem kunt horen huilen, die lever dus.

 3. 8

  @6:
  Deze regel

  ‘Kennelijk zit er iets in wat op een andere manier in de cel ingrijpt dan andere levensverlengende methoden. Dit is erg de moeite waard om verder te onderzoeken.’ Waar is het wachten op?

  moet je dan ook gelezen hebben!

  Bovendien staat er in de wat betere pers o.a. nog bij, dat één van de vervolgonderzoeken, een onderzoek op muizen, een logische stap zou zijn ;-)
  M.a.w.:
  Nu al een inhoudelijk oordeel geven over het onderzoek en de eventuele werkzame stoffen, is wat voorbarig

 4. 10

  @8: Nu al concluderen dat dit middel zo goedkoop levensverlengend gaat werken is dus net zo voorbarig, en dat is precies wat @0 doet. De bijwerkingen (die wel bewezen zijn!) “mogen immers de pret niet drukken”.

  Ik wil nergens beweren dat het onzin is, maar wel dat dit verhaal nogal voorbarig is.

 5. 12

  @10:
  Misschien blijkt bij nader onderzoek, dat die “nadelige” dingen niet nodig zijn.
  Laat ze dus nog maar even doorzoeken, zou ik zeggen.
  In het algemeen hebben die onderzoekers een redelijk verstand :-)

 6. 13

  Welgemeende waarschuwing: ibuprofen kan de nierfunctie ernstig verder verslechteren, als de nieren al niet meer gaaf zijn. Aangezien veel mensen niet weten of hun nieren nog (bijna) helemaal goed zijn, zou ik onbezonnen gebruik van dit middel ten sterkste ontraden.
  Wie (enige) nierschade heeft, moet het middel absoluut vermijden.

  Zie bijvoorbeeld:

  15 vragen over nierschade
  http://www.gezondheidsnet.nl/nieren-nierziekten/15-vragen-over-nierschade

  “Heb je nierschade, overleg dan altijd met de apotheek of de standaarddosering van dergelijke middelen wel geschikt is. Overigens kunnen NSAID’s bij langdurig gebruik ook chronische nierschade veroorzaken.”

  Informatie over ziekte en gezondheid geschreven in begrijpelijke taal door het Nederlands Huisartsen Genootschaphttp://thuisarts.nl/nierschade-door-vaatproblemen-of-door-diabetes-mellitus/ik-heb-nierschade-door-vaatproblemen

  “Een aantal medicijnen kan juist nierschade veroorzaken, zoals de zogenoemde NSAID’s (diclofenac, ibuprofen en naproxen).”

  Verder:

  ‘Ibuprofen verhoogt risico op nierschade bij kinderen’ (januari 2013)
  http://www.nu.nl/gezondheid/3013362/ibuprofen-verhoogt-risico-nierschade-bij-kinderen-.html

 7. 16

  Wanneer schiet het westen eens uit de reflex van de levensverlenging. Er zijn namelijk veel kanttekeningen bij te plaatsen:

  – Werkgevers schrijven mensen nog steeds na hun 40e af, ongeacht of die mens gemiddeld 70 werd of, zoals nu, richting de 90 gaat.
  – Een leven heeft een bepaalde eindige duur en mensen stellen zich op die duur in. Als je 1000 zou kunnen worden, zou je veel trager gaan leven en zaken met gemak 10 jaar voor je uitduwen. Nu zie je dat effect al met het uitstellen van gezinsvorming, lang studeren etc.
  – Een langer leven leidt tot het langer uitbetalen van pensioen, meer zorgkosten etc.
  – De dood is ‘de grote bleke vriend’ voor degenen, die het niet zo getroffen hebben met hun lichamelijke, psychische of sociale toestand. Stel je bent blind of verlamd, dan is het idee, dat daar na 30, 40 of 50 jaar een einde aan komt, toch wel prettig.