Hup Spanje!

Spanje wint met 1-0 van Duitsland (Foto:Flickr/SpreePiX - Berlin)

Twee landen, één finale: Nederland en Spanje. Het is een cliché om te roepen dat er maar een kan winnen, maar het is een waarheid als een koe. En hoe verleidelijk het ook is voor Nederland te zijn, je moet rationeel blijven, juist nu. Een kampioenschap levert een land veel op. Niet alleen de kroegen en supermarkten profiteren, ook zullen de producten van de winnaar beter worden verkocht. Meer mensen zullen naar dat land op vakantie willen en het algehele vertrouwen in eigen kunnen zal toenemen. Al met al kan het zo een half procent extra economische groei opleveren.

Een rationeel iemand moet dit in ogenschouw nemen en een onvermijdelijke conclusie trekken: Spanje hoort dit WK te winnen. Het land is, samen met Grieken en Portugal het grootste zorgenkindje van de EU. Het land kan de hele Unie, misschien zelfs de wereld, in een economische crisis storten die zijn weerga niet kent. Juist nu heeft dat land die halve procent extra nodig, en ook een toename in zelfvertrouwen is beter besteedt aan de Spanjaarden. Daar profiteren wij óók van. Bovendien is het land economisch gezien belangrijker dan wij. De wereld als geheel heeft meer aan winst voor Spanje dan aan die van ons.

Wat ons rest is niets dan objectieve berusting. Spanje moet winnen. Toch?

Nee, toch niet, fuck it. Rot op met de economie, de derde keer mogen wij die cup eens winnen. En oh ja, ik wil die klompen terug die die Spanjolen 400 jaar geleden van mijn verre voorouder hebben gestolen.

Hup Holland!

 1. 2

  Spanje staat voor de eerste keer in de finale, dat is al heel wat. Als Nederland nou die finale wint, gaan beide landen met een goed gevoel naar huis.

 2. 6

  Hoezeer ik ook sympathiseer met de laatste alinea, we moeten toch de realiteit onder ogen zien, en die is dat Spanje helemaal geen begrip van ons nodig heeft om te winnen, omdat ze nu eenmaal beter zijn dan wij.

 3. 7

  @6: Zowel Spanje als Nederland hebben tot nu toe nog niet ’t niveau laten zien dat je van ze mag verwachten, dus ’t zal er vanavond vooral om gaan wie er ’t beste in slaagt nog wat tandjes bij te schakelen.

 4. 9

  @8 Klopt! En de Spanjaarden kunnen nog beter dan dat. Maar misschien, misschien speelt Nederland straks beter dan ze de afgelopen tig wedstrijden gedaan hebben.

 5. 10

  @8: Niet gemist, maar Spanje zou beter dan dat moeten kunnen (zoals #9 terecht opmerkt). En Nederland op het niveau dat ze zouden moeten kunnen halen zou het Spanje van de halve finale makkelijk moeten kunnen verslaan.
  Ik heb beide teams nog niet in topvorm gezien, zie bij beide een stijgende lijn, en wat mij betreft kan het vanavond nog alle kanten op.

 6. 11

  Vooruitlopend: het elftal zou bij verlies niet de beloofde huldiging moeten krijgen. Verkeerd voorbeeld voor de jeugd. Zo iets als ‘je moet je stinkende best doen om het eindexamen te halen. En als je op het moment supreme de school niet afmaakt, krijg je toch een feestje’.

 7. 13

  Spanje heeft eerlijk -en dus verdiend- gewonnen, doelpunt kwam uit rebound van buitenspel, maar dat was de fout van Webb. Jammer, vind ’t doorgaans ’n goeje scheidsrechter, maar vond ‘m vanavend niet op z’n best, helaas in ons nadeel.

  Natuurlijk hebben we niet vanwege ’n fout van Webb verloren, dan hadden we zelf maar ’s moeten skoren, hebben we niet gedaan.

  Ik zou zeggen dat Webb vanavond heeft verloren.Maar, al zeg ik ’t met pijn in ’t hart, Spanje verdient deze titel.

  @Spanje: Van harte gefelisiteerd

 8. 16

  Van Gaal:”Nederland heeft achttien miljoen inwoners…”
  Egbers:”Niet eens.”
  Van Gaal:”Nou, ik ben al een tijdje het land uit.”

  Over een groot ego gesproken.

  @15: Vandaar mijn ‘dus’.

 9. 17

  Na herzien, neem ik mijn opmerking uit #13 over ’t doelpunt terug, niks buitenspel.

  Kan ik tenminste nog ietsje vrede hebben met ’t verlies, maar blijf erbij dat Webb niet z’n beste wedstrijd floot.

 10. 18

  Tja, Spanje gewonnen, dat krijg je als ze worden aangemoedigd in de kop van een NL-artikel… :-)

  Ik vond Spanje helemaal niet beter, eerder gelijkwaardig (in deze wedstrijd). Spanje scoort al het hele toernooi moeilijk, vandaag ook weer. NL was het hele toernooi juist efficient, en vandaag niet. Dat was het hele verschil. Plus Webb, natuurlijk. Wat een waardeloze kerel. De spelers hadden natuurlijk ook moeten weigeren Blatter de hand te schudden. Met behulp van videobeelden hadden we gewoon een corner gehad, en geen tegenaanval (plus doelpunt).

 11. 19

  @18: Gelijkwaardig ja, dus als je dan de wedstrijd wint, ben je verdiend wereldkampioen.

  En videobeelden, inderdaad, helemaal gelijk, maar je kunt er het doelpunt niet aan wijden, er zijn wel meer tegenaanvallen. Je mag wel klagen over de niet toegekende korner, inderdaad ’n kans die we niet hebben mogen hebben, maar we hebben ook wel meer korners gehad, en ’n enkele keer heeft Webb ook wel ’s ’n foutje richting de spanjolen gemaakt.

  Maar waardeloze kerel? Nee, hij floot vanavond gewoon een erg slechte wedstrijd, maar in mijn beleving is ’t over ’t algemeen ’n erg eerlijke scheidsrechter. In elk geval ziet-ie meestal alles, al is-tie in mijn beleving wat te kwistig met kaarten.

  Misschien is ’t probleem wel dat voor scheidsrechters ’t WK ook een soort wedstrijd is. Daarbij is de finale voor de scheidsrechters niet de Finale, maar de Prijs. Misschien ook iets voor de FIFA om over na te denken, nou ja, vooral voor mensen buiten de FIFA dan.

 12. 20

  We hebben toch met 9-2 gewonnen?

  Alle gekheid op een stokje: als je 10 gele kaarten (eentje werd er rood) moet incasseren en je tegenstander maar 2, heb je verdiend verloren. Alleen Kuyt en Sneijder kregen geen geel, waarbij Sneijder nog een paar keer goed weg is gekomen, en enkele spelers geluk hadden, dat het bij een gele kaart is gebleven en Heitinga geluk had, dat ie niet in de 57e minuut al weg werd gestuurd.

  Het is natuurlijk wel onrechtvaardig, dat we dit keer verdiend verloren hebben ;-)

 13. 23

  @22: je hebt gelijk (de 2 Spaanse gele kaarten na het doelpunt had ik iig gemist en blijkbaar nog een derde ook). Neemt niet weg, dat het NL veel te hard was. In het buitenland is iedereen het daar wel over eens.

  Ook aan Nederland hadden er best nog een paar meer gegeven hadden kunnen worden. Het was een wonder dat de 90 minuten met 11 man hebben gehaald.

 14. 24

  @23: Eerlijk gezegd klopt in mijn ogen ’t aantal kaarten voor Nederland wel aardig, maar hij heeft ze voor de verkeerde dingen gegeven. Vooral in ’t begin van de wedstrijd.

 15. 25

  Helemaal eens met Pedro. Ik was blij toen de Spanjaarden scoorden. Nederland verdiende het niet om te winnen. Vroeger kon je trots zijn op het Nederlandse voetbal. Nu niet meer.

 16. 26

  Die scheids was duidelijk partijdig, en heeft Spanje een groot handje geholpen, dat was wel duidelijk, zo duidelijk dat ik me op een gegeven moment in de wedstrijd moest afvragen of deze Webb mss niet was beinvloedt vooraf? En daar zijn aanwijzingen voor, gekozen als scheids door een Spaanse FIFA official, een 2e huis hebbende in Spanje, geen goede reputatie (controleert spel veel te veel) en beinvloed door kritiek van Spanje nadat Webb een eerdere wedstrijd van Spanje negatief voor hen beinvloedde. Waarom viel de keuze op web, en niet op een andere veel onpartijdigere scheifs uit Argentinie die ook op het lijstje stond? Ja, ik weet het denk ik wel. De winst door Spanje was onzuiver hierdoor en ons verlies ook. Webb heeft veel foute beslissingen genomen in nadeel van ons.
  Ik vind verliezen ok, maar zo verliezen, da’s niet eerlijk.

 17. 27

  Waardeloos was Webb inderdaad. Op zijn minst de Jong (en eigenlijk ook van Bommel) hadden in de tweede helft verlenging al lang niet meer op het veld mogen staan. Ik had het nog wel eens bij 1-0 hebben willen zien blijven met 9 tegen 11.