Nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam Slotervaart, Suze Robertsonstraat – een vrouw gilt hysterisch. Al een hele tijd. Mensen op de been. Op balkons. Op hoeken van de straat. Toch maar even kijken. Alle bewoners zijn uitgerukt. Man ligt op straat, bovenlichaam leunend tegen een auto. Bloed aan zijn kop. ‘Geslagen met een fietsketting,’ zegt een buurtbewoner.
De grote vraag: waar blijft toch de ambulance? In de remise van het Lucas Andreas Ziekenhuis, minder dan een kilometer verderop? Ik vraag het aan omstanders. ‘Ik heb al drie kéér 112 gebeld,’ verzucht de man. Op zijn Hollands: ‘En dat van mijn belastingcenten.’
Steeds meer volk op straat. De sfeer is opvallend kalm, bedeesd. Een man rent naar het politiebureau, op het August Allebéplein, honderd meter verderop.
Pas een half uur later (!) gebeurt er iets. Politieagenten in burger. Dan vijf, zes, politiebusjes. En verrek, een ambulance. Een buurtbewoner raast naar het portier van een van de chauffeurs: ‘Wat moet dit voorstellen? We voelen ons onveilig! Er ligt daar iemand dood te bloeden, waar blijven jullie?’ Een man in een djellaba houdt ‘m tegen. ‘Laat die man zijn werk doen.’ Ik doe maar mee, als nepallochtoon met prosecco-adem. ‘Je hebt misschien gelijk, maar hier heb je ook niks aan.’ De man kalmeert. ‘Ik hoorde dat gegil, zie die man en heb gelijk 112 gebeld. Moet je zien hoe lang we hier al staan! Ik moet morgen om vijf uur weer op, in Amersfoort Vathorst werken!’ Waarom noemt die man specifiek Amersfoort Vathorst, vraag ik me af. Is dat ijdelheid?
Huilend stort een vrouw zich op de gewonde. Vanaf het balkon kijkt een gezelschap toe. ‘Het zijn altijd weer die negers’, zegt een Marokkaan, schuddend met zijn hoofd. Een ander: ‘In Amsterdam-Zuid zouden ze er binnen 10 minuten zijn. Hoe kan dit?’ Het ambulancepersoneel ontfermt zich over het slachtoffer.
‘Goed dat jullie er zijn – wel een beetje laat,’ zeg ik tegen de politie. ‘Jaja, We weten het.’
De busjes zoeven weg. De man in de djellaba schudt me de hand en zegt iets in het Arabisch tegen de man die net de agent de huid vol schold. ‘Dat versta ik niet,’ zeg ik. ‘Dat-ie van die politieauto af had moeten blijven.’
In mijn hoofd vormt zich het geijkte AT5- of Parool-stukje. Kutbuurt, dat Slotervaart, denk je dan. Altijd wat. Klopt misschien. Maar het is wel mijn kutbuurt. Welkom, Eberhard Van der Laan.
Reacties (17)
In een libertarische heilstaat was dit niet gebeurt.
of nee wacht..
Niemand op het rare idee gekomen om die man in zijn auto te zetten en naar een eerste hulppost te rijden?
De houding is typerend voor het Nederland van deze tijd: de overheid en instanties moeten het maar oplossen. Logische pedant van deze houding is dat die zelfde overheid en instanties het ook altijd gedaan hebben als er iets fout gaat.
Pff, midden in de nacht een ambulance bellen voor iemand met een, zo het zich laat aanzien niet levensbedreigende hoofdwond? Hup, naar de huisartsenpost ermee.
Kun je dan een verhaal schrijven over hoe schrijnend het is dat je daar met je bloedende kop 3 uur moet wachten.
@2/3: Volgens mij is het niet zo handig, zo lang je niet zeker weet dat je niet met een misdrijf te maken hebt, op eigen houtje gewonde mensen naar de Eerste Hulp te brengen. Bovendien staat dit los van het feit dat e.e.a. zo ontzettend langzaam op gang kwam. Als het wel levensbedreigend was (hoe beoordeel je dat zo snel?) zou zo’n slome hulpverlening een schande zijn.
Achteraf is natuurlijk makkelijk praten. Op het moment zelf verwacht je dat de ambulance ieder ogenblik kan komen. Dan ga je niet zelf slepen met een gewond iemand.
@ jb
En kijk b.v. eens naar hoe men in Gaza gewonden naar het ziekenhuis vervoert: tientallen hulpvaardig maaiende armen waarbij hoofd en lichaamsdelen van slachtoffers als lappenpoppen alle kanten op bewegen. Goed, daar weet je tenminste zeker dat daar helemáál nooit geen hulp komt…
Dat spookte inderdaad ook meteen door mijn kop jb, maar dat is volledig uit het collectief geheugen van alle burgers verdwenen. Men vertrouwt en staart zich volledig blind op een 100% kwalitatieve hulpverlening. Waar alle hulpdiensten (112) zelf mee hebben geadverteerd. Elk trauma of brandje is geborgd in procedures en vastgelegd in kwaliteitshandboeken (codes/opschalen enz.): dat b.v. de reactietijd maximaal xx minuten mag en zal duren, dat je als leek geen gewonden gaat vervoeren enz.enz. Werkt men eerst een hele checklist af en altijd een nekbrace voor het geval dat. Dit om later e.v.t. schadeclaims af te kunnen dekken, de schuldvraag. (In het ziekenhuis gaat dat verder: toch voor de zekerheid een fotootje van nek en rug maken)…
Dit werkt zo niet in probleembuurten waar dagelijks dergelijke zaken voorvallen. Ontaardt al heel snel in irritatie en woede en diensten schalen vervolgens e.e.a. lager in op de prioriteitsladder.
“Kunt u uw tenen nog bewegen meneer?”
WAAAAT…TTENEN??!! Het bloed spuit uit z’n kóp hoor LUL…
Toch interessant dat kennelijk niemand meer ZHKH weet.
of EHBO.
Hoe veel te laat moet een ambulance zijn voordat je er gewoon keihard aangifte van kan doen ? Is dat ergens beschreven ? Ik bedoel, op gegeven moment ligt er toch ergens een persoonlijke verantwoordelijkheid voor ‘schade door laksheid’, nietwaar ?
112 is a joke
En wat was de reden dat ze te laat waren? Ik bedoel als je de moeite neemt hier je klaagzang te posten, dan neem ik aan dat je ook de moeite neemt om de reden te achterhalen?
Wel een schande dat het 30min duurt.
@9: Ander alarmnummer dan maar?
@11 Goed idee! Vrijgeven die markt en privatiseren!
“Bel nu 0900-HELP, gegarandeerd binnen 15 minuten geholpen! [jingle]Nulnegehonderd-heeeeeelp[/jingle]
Ik hoorde afgelopen week al het verhaal om brandweerautoos eerst naar slachtoffers die eventuele gereanimeerd moeten worden te sturen, omdat die een kortere uitrijtijd hebben.
En het verhaal dat in Duitsland een man of verzekeraar in beroep was gegaan tegen de rekening voor het uitrukken van een brandweerauto, omdat die auto groter was dan nodig was geweest. De rechter had hem in het gelijk gesteld, dus nu heeft Duitsland dringend kleinere brandweerwagens nodig.
Wat een wereld he mensen, wat een wereld.
@2 kul. Dan kan je de ambulance en 112 net zo goed afschaffen. Bovendien mag je volgens de wet niet eens een gewonde vervoeren, mochten er onderweg complicaties komen dan ben jij verantwoordelijk.
Ik weet het nog sterker: Een paar jaar geleden reed een kennis van me ’s nachts naar het ziekenhuis in Den Helder met iemand die niet goed geworden was, maar werd niet naar binnen gelaten omdat hij van te voren geen 112 gebeld had. De zieke overleed buiten in de auto.
Ach, niet aleen in A’dam komt dat voor, ook in de provincie. Alwaar iemand een klacht heeft ingediend omdat de ambulance drie minuten later arriveerde dan de norm is (15 minuten).
Ik gok trouwens dat ze overdag een stuk sneller ter plaatse zijn dan ’s nachts. Lijkt raar, maar overdag is het toch minder hectisch met meldingen en ’s nachts dan breekt de hel los. Wie weet waren alle ambulances wel bezet, met tal van gewonden, mensen die juist ’s nachts een hartaanval krijgen en lui die op last van de burgemeester naar het gesticht vervoerd moeten worden. Dat valt zelfs met het wat mindere verkeer niet te compenseren.
Toevoeging: je kunt maar het beste een hoofdwond oplopen in Gelderland-Zuid. Twee jaar geleden was 84% van de ambulances binnen de 15 minuten ter plaatse, nu krijgt 93% dat voor elkaar.
“Waarom noemt die man specifiek Amersfoort Vathorst, vraag ik me af.”
Ik gok dat hij met de trein gaat, en dan is Amersfoort Vathorst zeven minuten verder weg dan Amersfoort. Wat voor de vertrektijd niet uitmaakt, maar dat zal hij in de emotie niet goed doordacht hebben.