Hoge olieprijs bedreigt JSF-programma

Koning, Keizer, Admiraal... Peak Oil pakt ons allemaal !! Het Amerikaanse leger is het grootste brandstof-opslobberende instituut op aarde. Nu de olieprijs naar een recordhoogte van 65 dollar stijgt gaat het pijn doen in het budget van het Pentagon. Met name de luchtmacht (USAF): het onderdeel dat de meeste brandstof verbruikt, ziet (extra) tekorten ontstaan op de begroting. Allereerst zal Research & Development eraan moeten geloven en laat nu juist de JSF nog (verder) ontwikkeld moeten worden. Wanneer wordt het JSF-debat in Nederland eigenlijk weer heropend?

The operations and maintenance budget is unlikely to be cut because it is paying for activities abroad. But development and procurement programs are squarely in the budgeters’ crosshairs. A significant retooling of the $245-billion Joint Strike Fighter program that would radically change USAF’s buy and affect the plans of foreign partners. (EnergyBulletin) [via: Peakoil.nl]

 1. 6

  Zelluf? Hoeveel is dat? Ik vermoed dat er dan nog wel een paar extra kwartjes van Kok bijkomen, laten we zeggen een hele Herbensnip op iedere liter benzine zodat Nederland helemaal zelf een amerikaans vliegtuig mag ontwerpen. (mag?! dat mogen we helemaal niet!!)

 2. 7

  Voor enkele miljarden de Apache-helicopter aankopen, gevolg: ruzie tussen Kohl en Lubbers toendertijd. Na het gedoe en de politieke onrust met Pimmetje en de LPF word de JSF er doorgedrukt (CIA in Luchtmacht-staf…..?), dus snap eigenlijk niet wat we nog in de EU doen. Euro d’ruit en dollar d’rin en lidmaatschap opzeggen.

 3. 11

  De toekomst wordt bewapende onbemande vliegtuigjes.
  Niet van die grote kerosine slurpende jets, maar zwermen kleine vliegtuigjes. Op afstand bestuurd, zodat je geen dure piloten nodig hebt.

  En de olieproductie gaat in 2007 dalen. Dan is de olie niet op, maar het wordt wel erg duur.

 4. 12

  peter: Kan je dan van die game-junkies achter een PC-tje zetten om ze remote te besturen. Hoef je ook nog geen opleiding te betalen!

 5. 17

  Zelfs zonder de ellende van de hoge olieprijs was het al geruime tijd (zelfs voor de start van het project) duidelijk dat zelfs de USA niet genoeg geld had en heeft en ooit zal hebben om al haar militaire projecten in de lucht te houden. De JSF was van het begin af aan geen militair project maar een politiek economisch project.