Waarin de bloggers van Sargasso elk vooroordeel over zichzelf bevestigen.
Alles wijst erop dat de Tweede Kamer na de verkiezingen van vandaag een weerspiegeling wordt van de sterk verdeelde Nederlandse samenleving. Hoe anders zou het zijn als de bloggers van Sargasso het voor het zeggen hadden in dit land.
De afgelopen weken heeft u verschillende stemverklaringen van onze bloggers kunnen lezen. De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat daar nogal wat ‘linkse’ partijen tussen zaten. (Vervelend woord eigenlijk, dat ‘links’. Wij spreken liever van progressief.) Uit een poll onder Sargasso’s eigen schrijfvolk blijkt dat dat geen toeval is. We zijn een nogal progressief clubje.
GroenLinks mag zich in de handjes wrijven met de aanhang onder Sargasso’s bloggers. De partij zou onder de 28 Sargasten die de poll invulden de grootste worden, op de voet gevolgd door de PvdA. Ook Partij voor de Dieren zou geen splinterpartij, maar een machtsfactor van betekenis zijn. D66 is de meest ‘rechtse’ partij die zetels zou krijgen in onze wereld, en aangezien dat in werkelijkheid gewoon een middenpartij is, mag duidelijk zijn dat Sargasso niet zo veel op heeft met rechtse politiek. Onduidelijk is overigens waar op de links-rechtsschaal we de Piratenpartij moeten plaatsen, maar met twee Piraten-stemmende Sargasten zouden ze elf zetels van ons krijgen. Genoeg om ook internetvrijheid en directe democratie eens goed op de kaart te zetten.
Zo’n eentonige verkiezingsuitslag biedt louter voordelen. Waar de coalitievorming de komende weken vrij problematisch zal verlopen, zou het appeltje-eitje zijn als de zetelverdeling volgens Sargasso’s stemverhoudingen zou plaatsvinden. PvdA en GroenLinks zouden samen een meerderheid van 81 zetels hebben. Of de Partij voor de Dieren, SP en Groenlinks (samen 80 zetels) zouden een coalitie kunnen vormen. De premier zou vrijwel zeker geleverd worden door GroenLinks, en dat zou betekenen dat we onze eerste vrouwelijke minister-president van Nederland zouden hebben.
Wat zijn we toch vooruitstrevend, hier bij Sargasso.
Foto: flickr cc GroenLinks
Reacties (23)
Waarom al die keuze aan de linkerkant van het spectrum. Omdat het progressieve deel der natie nog verder doorslaat in individualisme dan het rechter? Tijd voor een Progressief Verbond voor het Democratisch Algemeen.
Ik zie toch regelmatig commentaar van Henk en Ingrid met elk een eigen nick; hebben die de poll niet ingevuld of worden zij weer “buitengesloten” ?
O jee, kwade opzet! Nee Asterix, de stemverklaringen zijn van redactieleden, niet van reageerders, zo simpel is het. Bij Sargasso mogen ze reageren, moet je als linkse reageerder eens bij De Telegraaf proberen…
(Vervelend woord eigenlijk, dat ‘links’. Wij spreken liever van progressief.)
Links != progressief. (zie SP)
Niet het beste voorbeeld, de SP is progressiever dan alle rechtse partijen, D66 uitgezonderd. D66 zou een beter voorbeeld zijn: De partij is uitgesproken rechts, maar wel progressief. Ik beroep mij op het kieskompas.
Toch wel apart om te zien hoe partijen volgens kieskompas zijn verschoven in twee jaar tijd. D66 is rechtser geworden, PvdA progressiever, en ChristenUnie was links en is nu rechts.
Ik heb die partijen niet alle drie erg nauwkeurig gevolgd de afgelopen twee jaar, maar de verschuiving naar rechts van D66 (die overigens al wat langer bezig is) was mij toch ook al opgevallen.
Is dat wel zo?
Het meest progressieve kabinet wat er ooit is geweest (paars) bestond naar mijn mening toch echt uit een groot gedeelte VVD.
De SP is veel conservatiever dan de VVD, de SP is dan wel links maar alles behalve progressief (zelfs de hoer van de NL politiek (D66) sluit de SP defacto uit wegens te conservatief)
D66 sluit de SP vooral uit vanwege te links (want zelf rechts). De VVD daarentegen is een stuk conservatiever dan de SP. En dan doel ik niet alleen op het kieskompas, maar ook op overduidelijke conservatieve of zelfs reactionaire standpunten zoals het weer afschaffen van ontslagbescherming (en allerlei andere sociale verworvenheden die een einde maakten aan het pure kapitalisme van halverwege de 19e eeuw), het verder criminaliseren van wiet, de nadruk op repressie en de kop in het zand als het gaat over het milieu.
Volgens mij wil D66 ook tornen aan het ontslagrecht hoor, dus die zijn ook niet progressief.
Het terugdraaien van de langstudeerboete is reactionair. Het afschaffen van het eigen risico in de zorg reactionair. Het terugdraaien van de schaalvergroting in de bankensector reactionair. Etc.
Allemaal linkse standpunten. reactionair =/ verkeerd.
De SP progressief? De SP is zo conservatief als wat, die willen rechtstreeks terug naar het jaren ’70 socialisme van den Uyl. Dat is niet vooruitstrevend, maar achteruitstrevend. Die PvdA met zijn “nieuwe” SP light koers idem dito, alleen GroenLinks en D66 zijn nog redelijk progressief te noemen.
Je moet het afzetten tegen de andere partijen: CDA en CU willen graag terug naar de jaren ’50, de VVD naar de 19e eeuw en de SGP het liefst naar de 17e eeuw. Dan ben je als partij die niet verder terug wil dan 1975 in vergelijking best wel progressief.
Volgens mij weet je niet wat ‘het jaren 70 socialisme van Den Uyl’ inhield, anders zou je zo iets erg moeilijk kunnen zeggen. Wat wel opvallend is, is dat de rechtse anti-socialistische retoriek weer terug keert in de politiek, nu de schok van de val van de muur is verteerd en steeds minder mensen meer warm lopen voor de slogans over het einde van de ideologie, inhoudende dat het kapitalisme zaligmakend zou zijn. Geholpen door de door het kapitalisme veroorzaakte crisis…
Leuk weetje in dit verband: Den Uyl is de eerst geweest, die maatregelen heeft genomen om de door CDA en VVD gestarte ongebreidelde (massa) immigratie aan banden te leggen. Het ‘kwaad’ was toen echter al geschied. Enkele honderdduizenden gastarbeiders uit de armste streken waren hier al naar toe gehaald door onze werkgevers, die ook toen al meer aan hun eigen winst dachten, dan aan de gevolgen die dat voor de maatschappij zou hebben. De overeenkomsten met Turkije en Marokko, dat na 2 jaar de mensen ongelimiteerd mochten blijven (om de werkgevers tegemoet te komen) en hun volledige gezinnen over mochten laten komen, konden niet meer zo maar op worden gezegd. Wist je dat?
Ach dat lijkt maar zo. De redacteuren hebben natuurlijk sociaal wenselijk geantwoord om niet uit de groep te vallen. Ook bij Sargasso bestaat ongetwijfeld de gordijnbonus. Wat ze in werkelijkheid stemmen zullen we nooit weten, maar een stiekem VVD’er zal er wel tussen zitten. ;-)
Al eens een Sargassoredacteur tegengekomen die niet voor zijn mening uitkwam? Ik niet…
Ik ben een goed voorbeeld wat betreft de gordijnbonus: voor de Sargasso-poll koos ik voor de SP, maar in het stemhokje ging ik toch voor GL
Ja, die gordijnbonus… Ik was toch stiekem wel een beetje teleurgesteld dat mijn stemhokje helemaal geen gordijn had.
Waarom worden degenen die dit weblog groot hebben gemaakt uitgesloten ook mee te stemmen?
/ poll
Wel godverdomme. Word ik hier dus al maanden bestookt met linkse propaganda!! Ik overwoog zelfs op Marianne Thieme te gaan stemmen. Allemaal jullie hersenspoelende schuld!
Who’s next? Straks beweert er iemand nog dat de Telegraaf een rechtse krant is, ofzo.
Het is allemaal één groot complot om SOPN klein te houden.
LOL!
Shit. Betrapt. ;)